• Przetwornice i klucze

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Przetwornice i klucze

shao 25 Листопада 2013, 15:53
Witam,

chciałbym porządnie zaopatrzyć serwis w elementy elektroniczne. Drobnicę typu rezystory i kondensatory można dosyć tanio kupić w paczkach.
Gorzej z przetwornicami i kluczami - nie mam aż takiego doświadczenia, żeby samemu zrobić jakiś rozsądny zapas w serwisie.

Czy mogę liczyć, że ktoś podzieli się swoją lista kluczy i przetwornic, które zawsze trzyma w serwisie bo często 'schodzą'?
Nie jest to chyba tajemnica więc liczę na pomoc :)

Re: Przetwornice i klucze

Google Adsense [BOT] 25 Листопада 2013, 15:53

#2 Re: Przetwornice i klucze

shao 2 Грудня 2013, 13:20
Proszę kolegów i koleżanki o podpowiedź, nie jest to chyba strzeżona tajemnica każdego serwisu :)
Nie mam jeszcze takiego doświadczenia, żeby samemu spisać wszystkie użyteczne elementy, a chciałbym większość mieć zawsze pod ręką, żeby nie zastanawiać się czy zamawiać np. ten czy inny klucz do danego przypadku.

#3 Re: Przetwornice i klucze

matisblu 2 Грудня 2013, 17:11
Witam!
Odpowiedź na pytanie kolegi nie jest tajemnicą, lecz jest bardzo trudna do udzielenia.
Podobny dylemat miałem 5 lat temu jak zaczynałem zabawę z płytami w laptopach, wcześniej naprawiając monitory i inną elektronikę skwapliwie gromadziłem różne drobne elementy (rezystory, kondensatory, tranzystory). Obecnie mam ich sporą kolekcję i przydają się od "wielkiego dzwonu". Miałem kiedyś duże zapotrzebowanie na np. 1000μF/25V - zostało mi ich jeszcze troszkę podobnie z tranzystorami 5707 kupiłem ich 200szt bo wydawało mi się iż będzie takie zapotrzebowanie a cena była zachęcająca - jeszcze z 70szt zostało.
Jeśli kolega ma pieniądze do zamrożenia to warto zainwestować w sprzęt, ewentualnie w chipsety graficzne ale z umiarem. Przy obecnie rozwiniętej spedycji nie ma już problemów z otrzymaniem przesyłki 90% dziś zamawiam - jutro mam.
Przydatnym źródłem elementów typu rezystory, kondensatory i czasem tranzystory są uszkodzone płyty główne z laptopów - do robienia eksperymentów idealna sprawa.
Z czasem kolega "wyczuje" na co jest w jego przypadku największe zapotrzebowanie.
Pozdrawiam.

#4 Re: Przetwornice i klucze

shao 3 Грудня 2013, 09:29
Obawiałem się takiej odpowiedzi :) Rzeczywiście póki co posiłkuję się uszkodzonymi płytami i staram się spisywać wszystkie elementy, których używam.
Musi to na ten moment wystarczyć :)

Re: Przetwornice i klucze

Google Adsense [BOT] 3 Грудня 2013, 09:29

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей