• Przetwornice i klucze

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Przetwornice i klucze

przez shao 25 listopada 2013, 15:53
Witam,

chciałbym porządnie zaopatrzyć serwis w elementy elektroniczne. Drobnicę typu rezystory i kondensatory można dosyć tanio kupić w paczkach.
Gorzej z przetwornicami i kluczami - nie mam aż takiego doświadczenia, żeby samemu zrobić jakiś rozsądny zapas w serwisie.

Czy mogę liczyć, że ktoś podzieli się swoją lista kluczy i przetwornic, które zawsze trzyma w serwisie bo często 'schodzą'?
Nie jest to chyba tajemnica więc liczę na pomoc :)

Re: Przetwornice i klucze

przez Google Adsense [BOT] 25 listopada 2013, 15:53

#2 Re: Przetwornice i klucze

przez shao 2 grudnia 2013, 13:20
Proszę kolegów i koleżanki o podpowiedź, nie jest to chyba strzeżona tajemnica każdego serwisu :)
Nie mam jeszcze takiego doświadczenia, żeby samemu spisać wszystkie użyteczne elementy, a chciałbym większość mieć zawsze pod ręką, żeby nie zastanawiać się czy zamawiać np. ten czy inny klucz do danego przypadku.

#3 Re: Przetwornice i klucze

przez matisblu 2 grudnia 2013, 17:11
Witam!
Odpowiedź na pytanie kolegi nie jest tajemnicą, lecz jest bardzo trudna do udzielenia.
Podobny dylemat miałem 5 lat temu jak zaczynałem zabawę z płytami w laptopach, wcześniej naprawiając monitory i inną elektronikę skwapliwie gromadziłem różne drobne elementy (rezystory, kondensatory, tranzystory). Obecnie mam ich sporą kolekcję i przydają się od "wielkiego dzwonu". Miałem kiedyś duże zapotrzebowanie na np. 1000μF/25V - zostało mi ich jeszcze troszkę podobnie z tranzystorami 5707 kupiłem ich 200szt bo wydawało mi się iż będzie takie zapotrzebowanie a cena była zachęcająca - jeszcze z 70szt zostało.
Jeśli kolega ma pieniądze do zamrożenia to warto zainwestować w sprzęt, ewentualnie w chipsety graficzne ale z umiarem. Przy obecnie rozwiniętej spedycji nie ma już problemów z otrzymaniem przesyłki 90% dziś zamawiam - jutro mam.
Przydatnym źródłem elementów typu rezystory, kondensatory i czasem tranzystory są uszkodzone płyty główne z laptopów - do robienia eksperymentów idealna sprawa.
Z czasem kolega "wyczuje" na co jest w jego przypadku największe zapotrzebowanie.
Pozdrawiam.

#4 Re: Przetwornice i klucze

przez shao 3 grudnia 2013, 09:29
Obawiałem się takiej odpowiedzi :) Rzeczywiście póki co posiłkuję się uszkodzonymi płytami i staram się spisywać wszystkie elementy, których używam.
Musi to na ten moment wystarczyć :)

Re: Przetwornice i klucze

przez Google Adsense [BOT] 3 grudnia 2013, 09:29