• I jeszcze raz programator-y

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 I jeszcze raz programator-y

przez gkrz67 16 października 2013, 22:53
Witam. Nadchodzi pora na programator. Głównie do biosów i RTV. Mam upatrzone trzy:

SP8-a----------cena ok.300zł
TL866a---------cena ok.500zł
Wellon VP-390--cena ok. 700zł

Co wybrać? Tak szczerze mówiąc, to mam ochotę na SP8-a ze względu na cene, ale nie mam doświadczenia w laptopach i nie wiem czy do większości wystarczy.
Chodzi mi również o stabilność pracy i obsługę. Może ktoś miał okazję porównać te programatory. Pozdrawiam.

Jakiś zastój na forum :)

Re: I jeszcze raz programator-y

przez Google Adsense [BOT] 16 października 2013, 22:53

#2 Re: I jeszcze raz programator-y

przez PitD 18 października 2013, 08:46
Ja jako drugi podręczny programator chyba kupię SP8-B ze względu na ISP.
Ceny masz coś wysokie. Na ebay można kupić SP8-B i TL866CS za jakieś 160 zł.

#3 Re: I jeszcze raz programator-y

przez gkrz67 18 października 2013, 09:51
No, ceny wysokie, bo nikt za darmo nie sprzedaje. 160zł owszem ale w Chinach i przyjdzie listopad-grudzień, no ale za to wersja B. Nasi sprzedawcy jeszcze nie sprzedają "B" bo mają "A" na stanie. Do rozważenia, tym bardziej że jeszcze nie kupowałem na ebay-u. Nie jestem ciekawski, ale z ciekawości zapytam, jaki masz ten podstawowy programator, jeśli można wiedzieć ?

#4 Re: I jeszcze raz programator-y

przez WIOLAD 18 października 2013, 10:53
Brałeś pod uwagę jakie kości będziesz programował?

#5 Re: I jeszcze raz programator-y

przez gkrz67 18 października 2013, 12:15
Jeśli chodzi o sprzęt to: laptopy i TV, a jakie to będą kości to nie wiem. Chodzi przede wszystkim o biosy. Jak ten programator może zaprogramować 5000 układów to może jest tam większość obecnie popularnych. Na dzień dzisiejszy dla przykładu potrzebuję zaprogramować 24X40, 25c1005, SST25LV010. A co się w przyszłości zdarzy to nie przewidzę, bo tak jak pisałem, dopiero nabieram doświadczenia. Czasem w tv zdechnie NAND Flash, ale dla "czasem" to ja nie wydam 2000zł. Może na początek proszę o radę który z tych był by najlepszy i najpewniejszy w działaniu. A jeśli nie te to jaki? Mam Wilema 7 od lat, ale za dużo z nim kombinowania, eepromy na nim programuję.

#6 Re: I jeszcze raz programator-y

przez grisza69 18 października 2013, 12:40
Pracuje na TL866, oraz na programatorze KLIK zastąpiony przez konieczność korzystania z wejścia USB a pracowałem przedtem na projekcie forumowym TUTAJ KLIK.
Taki zestaw całkowicie uśpił VP 980 i UFP które mam w razie 'W". Programuje wsady biosów, pralki, sterowniki samochodowe, poduszki, oczywiście do Nec-a czy też Motki używam innych narzędzi.
Zmierzam do tego, że zestaw wymieniony w pierwszej linijce pozwala na swobodną pracę ze sprzętem który trafia do serwisu.
Ceny przystępne, podstawki bardzo tanie wiec.... po prostu podejmij decyzję.

#7 Re: I jeszcze raz programator-y

przez PitD 18 października 2013, 16:58
Mój podstawowy to LabTool-48UXP. Oprócz pamieci NAND programuje prawie wszystko.
Do tego mam adaptery TSOP40 TSOP48 SOP8 SOIC8 PLCC32 i klips na SOP8.

#8 Re: I jeszcze raz programator-y

przez PiTTer 19 października 2013, 08:14
TL866, mam, pracuję na nim, polecam. Świetny programator za niewielkie pieniądze (poniżej 300 zł na ebayu z podstawowymi podstawkami+dodatkowe podstawki na TSOP48, 40, 32 ok. 130 zł). Ogromna ilość obsługiwanych kości, w laptopach nic cię nie zaskoczy. Szybki i niezawodny w działaniu, nigdy nie miałem z nim problemów.

#9 Re: I jeszcze raz programator-y

przez gkrz67 19 października 2013, 12:43
Znalazłem taką opinię o tym programatorze, cytat: "Programatory TL są tyle warte co fejsy do aut za 50zł raz działa raz nie. Wywal to gówno dosłownie tak samo jak Wellony." z posta na elektrodzie: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2612685.html
Oczywiście większość ludzi jest zadowolona, tu gość wsadził jakąś dziwną pamięć. Jak patrzę na litę układów które on programuje, to naprawde w tej cenie jest bezkonkurencyjny, ale czasem widzę posty typu " problem z zaprogramowaniem układu.... na TL866"
To wszystko co przytoczyłem, to bardziej jako ciekawostka, bo chyba na ten się zdecyduję. Pozdrawiam i dzięki wszystkim.
A jeszcze tak spytam, czy warto zamowić na ebay-u w chinach ? czy lepiej u nas?
Znalazłem taką ofertę w chinach z 17-oma podstawkami: http://www.ebay.com/sch/i.html?_sacat=0&_from=R40&_nkw=TL866A&_sop=3

#10 Re: I jeszcze raz programator-y

przez marek216 20 października 2013, 12:14
Mam TL866 na sprzedaż tylko ze względu na zakup VP996.
Ktoś kto pisał opinię o nim i o wellonach nie pracował na tych programatorach ew. jest dystrybutorem ( niekoniecznie autoryzowanym ) innej marki.

Co do tematu na elektrodzie to pozwoliłem sobie na komentarz :)

#11 Re: I jeszcze raz programator-y 

przez PiTTer 20 października 2013, 12:20
Znalazłem taką ofertę w chinach z 17-oma podstawkami: http://www.ebay.com/sch/i.html?_sacat=0 ... 66A&_sop=3

Bierz w ciemno ten zestawik, tam jest wszystko, czego będziesz potrzebował. Mam takie same podstawki, tylko dokupowałem osobno, wszystko na ebayu.
Tak jak Marek napisał, opinie tego gościa o tym programatorze są wyssane z palca. Bardzo dobrze się chińczykom udał ten sprzęt i jest bezkonkurencyjny w tej cenie i z tyloma podstawkami.

#12 Re: I jeszcze raz programator-y

przez PitD 28 października 2013, 19:32
Dzisiaj przyszedł mi SP8-B. Przesyłka z Chin trwała 10 dni.
Koszt niecałe 160 zł :)
Jutro zaczynam testy na wlutowanych eepromach.

#13 Re: I jeszcze raz programator-y

przez marek216 28 października 2013, 19:43
Trzeba było dołożyć. Szybko stwierdzisz, że brakuje ci obsługi TSOP i PLCC

#14 Re: I jeszcze raz programator-y

przez PitD 28 października 2013, 20:04
Chyba coś nie doczytałeś. To ma być podręczny programator z ISP.
Na serwisie mam LabTool-48UXP. Więcej mi nie potrzeba.

#16 Re: I jeszcze raz programator-y

przez marek216 25 listopada 2013, 11:26
Ani TL ani ten co wskazałeś nie obrobi NANDów.
Z tego samego powodu musiałem zainwestować w VP996

-- Dodano: poniedziałek, 25 listopada 2013, 12:28 --

Kilkoma NANDami na liście się nie sugeruj - apatyt rośnie z czasem :)

#17 Re: I jeszcze raz programator-y

przez gkrz67 12 grudnia 2013, 13:24
Programator zakupiony na Ebay u Chińczyka o nicku " sunwenjun". Całośc z podstawkami wyszła mnie 390zł (zależy od kursu dolara) I jeszcze mały prezencik się zmieścił :)
Zapłaciłem 26-11-2013 a 11.12.2013 programator w domu. Pozdrawiam i dzięki za rady.

Obrazek

#18 Re: I jeszcze raz programator-y

przez zbyszkok 12 grudnia 2013, 20:33
Mam TL866 z podstawkami kosztował ok 200 PLN z Chin paczka idzie 2 dni.
Nic mi więcej nie potrzeba.

#19 Re: I jeszcze raz programator-y

przez gkrz67 15 grudnia 2013, 09:15
Zbyszek, wszystko się zgadza, ale te 2 dni to bajki opowiadasz niestworzone :lol:

Re: I jeszcze raz programator-y

przez Google Adsense [BOT] 15 grudnia 2013, 09:15