#81 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI v2.0
przez Usunięty Użytkownik 402 • 7 listopada 2013, 11:27
eljot napisał(a):Witam
Mam do zaprogramowania W25Q16 Winbonda i zastanawiam się czy tym programatorem uda się to zrobić...
pikus09 napisał(a):PM25LD020Czy miałby Kolega takie pamięci i mógłby mi podesłać jedną lub dwie do testów? Jeśli tak, proszę o wiadomość na PW.
pikus09 napisał(a):Można by było dopisać obsługę tychże układów ponieważ...Bardzo mi przykro, lecz nie jestem autorem programu SpiFlash (autorem jest p. Sebastian Bartkowicz) i nie mogę dokonać żadnych zmian w programie, ponieważ nie dysponuję kodem źródłowym. Spróbuję jednak skontaktować się z p. Sebastianem i zorientować się, czy będzie możliwość aktualizacji.
Ponadto w testach, przy próbie zasilania z USB tego samego komputera, tworzyła się pętla masy, co przekładało się na piękne wzorki na oscyloskopie przy badaniu chociażby linii zasilania.
Balzat napisał(a):Czy przy takim rozwiązaniu nie będą występować jakieś zjawiska zakłócające prace programatora?Jak już wcześniej wspominałem, mogę odpowiadać na pytania dotyczące programatora, wykonanego według projektu z pierwszego posta. Nie mam bladego pojęcia, jak będzie się zachowywał programator po takich modyfikacjach, bo zwyczajnie nie robiłem (i zapewne nie będę nigdy robił) takich prób i analiz.
radio napisał(a):czy tym programatorem zaprogramuję Flash SPI Windbond W25Q64 (8MB) i jeszcze Windbond W25Q128, W25Q256, wszystkie 3VTak, kości 3-woltowe o podanych pojemnościach programowałem tym urządzeniem bez problemów, choć trwało to bardzo długo z racji szybkości LPT.
zatronik1 napisał(a):Niestety W25Q16 tylko odczyt.Jakim cudem, skoro mnie te kostki programują się bez żadnych problemów? Zdaje się, że miałeś problem z kością, a nie z programatorem.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości