plenrusldeituk
  • Toshiba X200-22V, martwe HDMI

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Toshiba X200-22V, martwe HDMI

przez Otoja 15 grudnia 2013, 20:00
Witajcie,
jestem w posiadaniu laptopa wymienionego w temacie. Zbudowany jest on na bazie płyty głównej ISRAA LA-3441P rewizji 2.0B (udało mi się uzyskać dostęp jedynie do schematów elektrycznych rewizji 0.1, 0.2, które prawdopodobnie się różnią od mojego co udało mi się zaobserwować).
Historia złącza HDMI w tym notku jest krótka. Mamy go 6ty rok, ale telewizor LCD Philipsa dopiero trzeci. Radość była ogromna, że możemy użyć napędu (HD DVD podmieniliśmy na BD, trochę wystaje no ale jest) jako odtwarzacz filmów z wypożyczalni. Radość nie trwała długo - po jakimś roku korzystania z HDMI w trakcie seansu... obraz zgasł, wrócił do ekranu w laptopie. Laptop został wysłany na gwarancję, wrócił z niby zmienioną płytą główną i przeinstalowanym systemem na OEM'ową Vistę - HDMI działało, hm może 10 minut, laptop nie potrafił odczytać EDID - brak nazwy telewizora, brak rozdzielczości do wyboru poza 1024x768, obraz zrobił się zielony i zgasł. Ze względu, że był potrzebny do pracy magisterskiej postanowliśmy nie reklamować "naprawy". W chwili obecnej po podpięciu jakimkolwiek kablem HDMI do jakiegokolwiek telewizora lapek nie daje najmniejszego znaku wykrycia czegokolwiek podłączonego do złącza. Kable, które testowałem to kable, które kupowaliśmy niezależnie w cenach >80zł. Są używane razem z konsolami, dekoderem telewizji satelitarnej na co dzień. Próby odbywały się na wielu telewizorach.
Wg schematów elektrycznych HDMI obsługiwane jest przez 2 układy: Silicon Image 1392 oraz drugi układ odpowiedzialny za obsługę zabezpieczeń. Tak jest w schematach dot. rewizji 0.1, 0.2 jednak w mojej nigdzie nie widzę takich układów. Przestudiowałem niemalże wszystkie układy z jakimikolwiek oznaczeniami i żadne nie było trafieniem związanym z HDMI. Dodam, że złącze VGA działa bez zastrzeżeń (ogólnie wszystkie porty są sprawne).
Zauwazyłem, że macie dostęp na forum do: https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=66&t=5960&p=111337&hilit=toshiba+x200#p111337 schematu mojej rewizji, ale po zapoznaniu się z polityką Waszego forum (przestudiowałem najpierw trochę co nieco zanim podjąłem się pisania) wiem, że niezbyt szybko mam szanse na zdobycie dostępu do tego schematu (co uważam, że jest fair wobec innych), ale mogę prosić Was o porady oraz fragment, który mógłby mi pomóc.
Nie jestem nikim, kto się dobrze zna, ale udawało mi się znajdować w innych laptopach znaleźć wadliwe kondensatory, wymienić je, wymienić złącza na nowe z sukcesem czy znaleźć wadliwą ścieżkę przy gnieździe elektrycznym w starym Fujitsu Siemens, wszystko z pomocą miernika za 15zł, więc póki mam go rozebranego do czyszczenia myślałem, że sprawdzę co się da zrobić. Mógłbym prosić o pomoc na co powinienem zwrócić uwagę, co może być przyczyną takiego zachowania?

Jeżeli potrzebujecie mogę zrobić zdjęcia którejkolwiek części na bieżąco. Ba, żeby wesprzeć forum przydatnym contentem mogę zrobić dokładne zdjęcia płyty z dwóch stron i podpisać wszystkie układy na niej zamieszczone - tylko proszę powiedzcie, gdzie mogę później wrzucić te zdjęcia, by nie pomylić działu.

Re: Toshiba X200-22V, martwe HDMI

przez Google Adsense [BOT] 15 grudnia 2013, 20:00

#2 Re: Toshiba X200-22V, martwe HDMI

przez Vogelek23 15 grudnia 2013, 21:12
Otoja napisał(a):Ba, żeby wesprzeć forum przydatnym contentem mogę zrobić dokładne zdjęcia płyty z dwóch stron i podpisać wszystkie układy na niej zamieszczone - tylko proszę powiedzcie, gdzie mogę później wrzucić te zdjęcia, by nie pomylić działu.
Podał Kolega w swoim poście link do schematu - zdjęcia należy dołączyć wraz z opisem właśnie tam. Można wziąć przykład z podobnych, istniejących postów.

Otoja napisał(a):Mógłbym prosić o pomoc na co powinienem zwrócić uwagę, co może być przyczyną takiego zachowania?
Toshiba X200-22V posiada, jeśli mnie pamięć nie myli, grafikę nVidia 8700GT. Jeśli tak, najpewniej chipsety (w tym modelu są chyba dwa, i to na osobnych płytkach, taka "kanapka") do wymiany. Rzekoma "wymiana płyty głównej" na gwarancji to było, niestety, standardowe oszustwo gwaranta/producenta* w celu przedłużenia agonii grafiki.

#3 Re: Toshiba X200-22V, martwe HDMI

przez Otoja 15 grudnia 2013, 22:31
Dziękuję Tobie za odpowiedź. Sprawa ma się tak: na płycie rzeczywiście są dwa chipsety - mostek północy chłodzony wspólnym heatpipem z procesorem oraz południowy już niczym nie chłodzony, a do płyty jest dokręcona karta grafiki 8700m GT zgodnie z tym co powiedziałeś, a karta ta jest znana z przegrzewania się, problemów (drivery powodują liczne artefakty, dopiero wyłączenie powermizera pozwala korzystać z tej karty na nowszych sterownikach), czy odlepiania chipsetu od pcb. Wiedząc o tym już niegdyś kupiłem drogą pastę termoprzewodzącą Noctua oraz białą (7W/mK) taśmę termo Phobya co obniżyło temperatury do 44 stopni w spoczynku i maksimum 70 i w ten sposób dotrwała do dziś przy grach tj. Crysis 2, GTA IV. Na tej karcie znajduje się również kolejny układ Realteka, wykrywany przez system jako Realtek HDMI Audio. Nie potrafię jednak w systemie znaleźć niczego związanego z wyjściem HDMI, jakby w ogóle nie wiedział, że takie coś jest, a sterowników NV próbowałem sporo.
Nie nazwałbym tego agonii kartą z w/w powodów, a od serwisowania minęły jakieś 3 lata codziennego używania laptopa.

#4 Re: Toshiba X200-22V, martwe HDMI

przez Vogelek23 15 grudnia 2013, 22:58
Otoja napisał(a):na płycie rzeczywiście są dwa chipsety - mostek północy chłodzony wspólnym heatpipem z procesorem oraz południowy już niczym nie chłodzony,
Chodziło mi tu o chipsety GPU (grafiki).

Otoja napisał(a):a do płyty jest dokręcona karta grafiki 8700m GT zgodnie z tym co powiedziałeś, a karta ta jest znana z przegrzewania się, problemów (drivery powodują liczne artefakty, dopiero wyłączenie powermizera pozwala korzystać z tej karty na nowszych sterownikach), czy odlepiania chipsetu od pcb.
I tu dochodzimy do sedna sprawy - problemy z tymi kartami mają swe źródło w wadliwej/celowo tak zaprojektowanej* strukturze układów GPU, które zwyczajnie psują się "od środka" po określonym czasie (proszę poczytać liczne wpisy na forum, dotyczące kart grafiki nVidia serii 6xxx/7xxx/8xxx). Nie do końca dobrze zaprojektowane układy chłodzenia tych kart sprzyjają dodatkowo przyspieszeniu usterki.

Otoja napisał(a):Wiedząc o tym już niegdyś kupiłem drogą pastę termoprzewodzącą Noctua oraz białą (7W/mK) taśmę termo Phobya co obniżyło temperatury do 44 stopni w spoczynku i maksimum 70 i w ten sposób dotrwała do dziś przy grach tj. Crysis 2, GTA IV.
Proszę zwrócić uwagę, że pomimo uzyskania tak niskich temperatur pracy, karta wytrzymała w zasadzie tyle, ile przeciętnie wytrzymują "wadliwe" chipsety.

Otoja napisał(a):Nie nazwałbym tego agonii kartą z w/w powodów, a od serwisowania minęły jakieś 3 lata codziennego używania laptopa.
Jeśli karta wytrzymała po naprawie kolejne 3 lata, to ona musiała być wymieniona na nową, a nie płyta główna - chyba, że gwarant określił płytę główną jako całość, wraz z kartą grafiki.

Wracając jednak do meritum - proszę wykonać poniższe czynności:
- wkleić tutaj zdjęcia obu układów GPU, z widocznymi na ich rdzeniach oznaczeniami (do dalszej analizy),
- podgrzać diagnostycznie hot-airem rdzenie obu układów GPU (temperatura ok. 200°C, czas ok. 3-4 sekundy), złożyć sprzęt i sprawdzić, czy HDMI zadziała.

#5 Re: Toshiba X200-22V, martwe HDMI

przez Otoja 15 grudnia 2013, 23:10
Ach, w porządku. Proszę mi pozwolić jutro zająć się fotografią układu z karty, ponieważ musiałbym zadbać o sterylność tasiem termo do ponownego wykorzystania, bo brakło mi nowych. Tak, nie mam układu SLi tylko pojedynczy, dokładniej to ten: LS-3443P, wersja 512Mb.

Mam nagrzewnicę do tapet z regulacją temperatury, odklejam nią przeważnie chipy z małych układów typu płytki edukacyjne i raz próbowałem reballingu PlayStation 3 (ręcznie tydzień nastawiałem kulki :D ), czy nada się?
W jakiej odległości od układu powinienem dmuchać strumieniem powietrza?

#6 Re: Toshiba X200-22V, martwe HDMI

przez Vogelek23 15 grudnia 2013, 23:48
Otoja napisał(a):Mam nagrzewnicę do tapet z regulacją temperatury (...) czy nada się?
W zasadzie powinienem Kolegę "pogonić na cztery wiatry" z takim "sprzętem serwisowym", jednakże - przy zachowaniu odpowiednich środków ostrożności - można tym czymś wykonać podgrzanie diagnostyczne. Proszę jednak pamiętać o ustawieniu dokładnej temperatury i nie stosować dużej siły nadmuchu (względnie, ustawić wylot powietrza w odpowiedniej odległości od układu - od razu uprzedzę jednak, że nie wiem, jaka jest ta "odpowiednia odległość", ponieważ nie miałem okazji używać takiego "sprzętu" do napraw/diagnostyki BGA).

Otoja napisał(a):W jakiej odległości od układu powinienem dmuchać strumieniem powietrza?
Jak wyżej - nie wiem. Sądzę jednak, że przy temperaturze ok. 200°C, mierzonej tuż przy wylocie dyszy, oraz przy czasie grzania 3-4 sekundy, odległość ta nie powinna być mniejsza niż 5cm i większa niż 10cm (zależnie od siły nadmuchu).

Otoja napisał(a):nie mam układu SLi tylko pojedynczy
Jeśli Kolega nie ma tzw. "kanapki", czyli karty grafiki składającej się z dwóch płytek, to sprawa jest prostsza - do wygrzania i ewentualnej wymiany byłby tylko jeden układ GPU.

#7 Re: Toshiba X200-22V, martwe HDMI

przez Otoja 16 grudnia 2013, 13:56
Haha, co do nagrzewnicy to każdy orze jak może :) Niestety okazało się, że zostawiłem ją w domu, więc dopiero najwcześniej w piątek mogę spróbować pobawić się z podgrzewaniem. Wtenczas można spróbować coś wywnioskować innego.
Schemat rewizji 2B mówi coś ciekawego o HDMI?

Zdjęcia wrzucam specjalnie w oryginalnej rozdzielczości, mój aparat trochę szumi i tylko tak można przejrzeć czytelnie z większym przybliżeniem.
Jeżeli chodzi o złącze zasilania to od spodu jest ono pobrudzone topnikiem - to nie moje dzieło, jednak od strony wierzchniej plastikowa część złącza jest trochę luźna - jest ona odczepialna czy może być wadliwa?

Strona wierzchnia:
Obrazek
Obrazek
Układ po prawej stronie pamięci również będących na prawej od rdzenia to ISL6264 - Two-Phase Core Controller , taki sam znajduje się na płycie głównej niedaleko wentylatora CPU.

Strona spodnia:
Obrazek

#8 Re: Toshiba X200-22V, martwe HDMI

przez Vogelek23 16 grudnia 2013, 17:59
Otoja napisał(a):Wtenczas można spróbować coś wywnioskować innego.
Innego - raczej nie. Nadal jestem przekonany, że winowajcą usterki jest wadliwy chipset GPU.

Otoja napisał(a):od strony wierzchniej plastikowa część złącza jest trochę luźna - jest ona odczepialna czy może być wadliwa?
Tak ma być, jest w porządku. Złącze nie jest odczepialne, można go jedynie wylutować lub... urwać.

#9 Re: Toshiba X200-22V, martwe HDMI

przez Otoja 21 grudnia 2013, 02:23
Witam, wróciłem, od razu wziąłem się za testy. Na początku potestowałem temperatury i zachowanie się cyny na starych, zniszczonych kartach graficznych do stacjonarnych. Wykoncypowałem, że dobre nagrzewanie następuje przy 2-4cm odległości, z zachowaniem 200 stopni i przytrzymaniem grzałki przez 12 sekund. Układ był naprawdę gorący, dałem mu spokojnie ochłonąć przez 15 minut.
Skręciłem cały sprzęt, zrobiłem testy czy wszystko sprawne. Z interesujących w temacie rzeczy: VGA sprawne, S-VHS sprawne, HDMI martwe, zero reakcji.
Chyba się poddaję.

Re: Toshiba X200-22V, martwe HDMI

przez Google Adsense [BOT] 21 grudnia 2013, 02:23
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).