• Jaka stacja do BGA, jovy RE8500? Czy warto? - Ogólna pomoc

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Jaka stacja do BGA, jovy RE8500? Czy warto? - Ogólna pomoc

Apollo11 16 Грудня 2013, 19:21
Jako ze jestem nowy, to na początku chciałbym wszystkich przywitać.:)
Potrzebuje pomocy w wyborze stacji lutowniczej na podczerwień tj. stacji do BGA i nie tylko. Ogólnie nie posiadam serwisu, na dzień dzisiejszy nawet nie prowadże profesionalnych napraw. Posiadam jedynie zwykłą stacje hot air + grot, jakieś tam wanienki ultradzwiękowe itp.. Na stacje chce wydać max 7 tysięcy, dodam że mam możliwość odliczenia vatu. Licze na pomoc z Waszej strony, ponieważ nie wiem jaką stacje bga zakupić, czy może RE8500 firmy jovy systems? Lub coś tańszego na początek? Jestem ciekaw ile taka Re85000 wytrzyma..i nie chodzi mi tutaj o elementy grzejne, tylko jak długo będzie na topie (będzie jednym z lepszych wyborów). Z góry dziekuje wszystkim za pomoc, wszystkie opinie, sugestie a nawet krytyka jest mile widziana:) Pozdrawiam

Re: Jaka stacja do BGA, jovy RE8500? Czy warto? - Ogólna pomoc

Google Adsense [BOT] 16 Грудня 2013, 19:21

#2 Re: Jaka stacja do BGA, jovy RE8500? Czy warto? - Ogólna pomoc

milytuner 16 Грудня 2013, 20:56
Ja używam jetronix eco jak dla mnie najlepsza stacja w kategorii cena/jakość. Jak do tej pory jeszcze się na niej nie zawiodłem, nieraz czytałem komentarze o błędach termopary jednak moja jest ok. Oczywiście jeśli masz odpowiednie pieniądze i wykonujesz dużą ilość napraw bierz re 8500, do okazjonalnych napraw nie wiem czy to jest opłacalne...

#3 Re: Jaka stacja do BGA, jovy RE8500? Czy warto? - Ogólna pomoc

adamex 16 Грудня 2013, 20:59
Jestem posiadaczem RE-8500 i jestem bardzo zadowolony. Mocy ma aż za dużo. Trzeba do stacji koniecznie dokupić uchwyty podtrzymujące płytę lub samemu zrobić jak tu na forum opisano. Stacja ma problemy z termoparą Omegi tą najmniejszą 0.08mm. Sterownik przekłamuje temperaturę, na innych termoparach tego problemu nie ma. Stacja jest bardzo głośna jak się wentylatory włączą. Ogólnie rzec biorąc, polecam!

#4 Re: Jaka stacja do BGA, jovy RE8500? Czy warto? - Ogólna pomoc

mar244 16 Грудня 2013, 20:59
Witam,

Powiem tak, nie jeden temat na forum był poruszany na ten temat, spokojnie znajdziesz je w tym dziale. Ja sam mam re-8500 i nie żałuje kupna. Miałem możliwość dotknięcia, zobaczenia przetestowania Achi, jetronixa, re7500 i re8500. Najfajniejsza z nich wszystkich przynajmniej moim zdaniem, ogromny dolny podgrzewacz z takim zapasem mocy że można ciastka piec :), możliwość manualnego sterowania nie trzeba mieć żadnych profili, możliwość sterowania grzałką górną oddzielnie, a na dole mamy podzielone na dwie strefy. Zewnętrzny stolik dzięki któremu możemy ustawić płytę jak tylko nam się podoba i jak nam wygodniej, czy z kąta czy jak sobie wymyślimy, w jovy czy jetronixie już takiej możliwości nie ma, i wiele wiele innych :)

-- Dodano: poniedziałek, 16 gru 2013, 22:01 --

adamex написав:Stacja ma problemy z termoparą Omegi tą najmniejszą 0.08mm. Sterownik przekłamuje temperaturę, na innych termoparach tego problemu nie ma.

A z tym problemem już sobie poradziłem, i moja termopara nie zakłamuje temperatury :)

#5 Re: Jaka stacja do BGA, jovy RE8500? Czy warto? - Ogólna pomoc

Apollo11 17 Грудня 2013, 08:02
A jak długo posiadacie stacje? Planujecie w najbliższych latach ich zmianę? Głównie chodzi mi o to żeby kupić coś teraz i byłoby to dobre za np 2-3 lata. Wychodzę z tego założenia, że stacja będzie się wracała bardzo powoli/długo, lub nawet nie wróci się wcale.
Ogólnie sytuacja wygląda tak, że pracuję w całkowicie innym zawodzie, ale za "jakiś czas" myślałem nad własnym interesem związanym właśnie z elektroniką. Dlatego też staram się kupować sprzęt, który przyda mi się za te kilka lat, którego nie będę musiał zmieniać. Sami rozumiecie:-)

#6 Re: Jaka stacja do BGA, jovy RE8500? Czy warto? - Ogólna pomoc

matisblu 17 Грудня 2013, 16:12
Witam!
Posiadam RE-8500 chyba już ponad 2 lata. Jak na razie zero zastrzeżeń, no może wentylatory jak się zagrzeje.
Zmiany na razie nie planuje.

#7 Re: Jaka stacja do BGA, jovy RE8500? Czy warto? - Ogólna pomoc

Apollo11 19 Грудня 2013, 12:02
W sumie jetronix eco też jest interesujący, zwłaszcza pod względem ceny..tj po odliczeniu vatu wychodzi ok 3 tys. Ciekawy jestem kiedy jovy wypuści następcę re 8500 i w jakiej będzie cenie. Panowie powiedzcie mi jeszcze ile kosztowała re8500 zaraz po wypuszczeniu/premierze?

Re: Jaka stacja do BGA, jovy RE8500? Czy warto? - Ogólna pomoc

Google Adsense [BOT] 19 Грудня 2013, 12:02
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей