• Czym przykleić touchpada ?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Czym przykleić touchpada ?

przez kwak 19 grudnia 2013, 15:58
Witam

Mam problem z touchpadem w laptopie samsung q330. Było zwarcie więc kupiłem identyczny touchpad tylko problemem jest to ze laptop ma powłokę zintegrowaną z obudową, więc zerwałem srebrną powłokę z nowego touchpada, wyczyściłem go z kleju i teraz nie wiem jaki klej lub coś podobnego można tam zastosować ?

Re: Czym przykleić touchpada ?

przez Google Adsense [BOT] 19 grudnia 2013, 15:58

#2 Re: Czym przykleić touchpada ?

przez Usunięty Użytkownik 402 19 grudnia 2013, 20:27
Czy jak przyłożysz TP na miejsce to da się tak sterować kursorem? Jeżeli tak to podkleił bym go od strony elementów do obudowy. Jeżeli będzie słabo reagował na dotyk to pozostaje szukanie odpowiednio mocno klejącej taśmy i wyjątkowo cienkiej.

#3 Re: Czym przykleić touchpada ?

przez kwak 19 grudnia 2013, 20:32
No właśnie nie reaguje w ogóle, wykluczam tutaj uszkodzenie touchpada ponieważ po wyjęciu go z obudowy i dotykaniu bezpośrednio palcem kursor myszy reaguje. Znalazłem na "alledrogo" touchpad do tego modelu który ma naklejoną taśmę 3M 468MP a znów w "HAWK-u" taśma ta jest sprzedawana w malutkich kawałkach jako termopad. Jak myślicie nada się ???

#4 Re: Czym przykleić touchpada ?

przez Usunięty Użytkownik 402 19 grudnia 2013, 20:59
Z tego co pamiętam to cała powierzchnia musi być równomiernie przyklejona. Nie wiem czy TP mają różne czułości. wymieniłeś na taki sam?
Porównaj drobnice czy ma takie same wartości.

#5 Re: Czym przykleić touchpada ?

przez kwak 19 grudnia 2013, 21:05
Tak wymieniłem na identyczny. Ten sam symbol na płytce od touchpada
Taka taśma 3M się nada ??

#6 Re: Czym przykleić touchpada ?

przez Usunięty Użytkownik 402 19 grudnia 2013, 21:11
Nie wiem, nie kleiłem nic oprócz szkiełek taką taśmą.

#7 Re: Czym przykleić touchpada ?

przez mar244 20 grudnia 2013, 00:57
kwak napisał(a):Tak wymieniłem na identyczny. Ten sam symbol na płytce od touchpada
Taka taśma 3M się nada ??

Tak ta taśma 3M się nada, przyklejam taką digitalizery w telefonach, i idealnie wszystko się trzyma, nawet bym tego nie nazwał taśmą tylko taką warstwą kleju :)

#8 Re: Czym przykleić touchpada ?

przez kwak 20 grudnia 2013, 08:34
A miałby może kolega odsprzedać taki kawałek 4cm x 6,5cm ???

#9 Re: Czym przykleić touchpada ?

przez mar244 20 grudnia 2013, 11:29
Ja mam tylko taką rolkę tej taśmy, 1cm szerokości jak chce ci się bawić to mogę ci podesłać, możesz jeszcze spróbować klej w taśmie np firmy Tetis.

Obrazek

On też nakłada taką leciutka warstewkę kleju, ogólnie daje radę :)

#10 Re: Czym przykleić touchpada ?

przez mikesh 20 grudnia 2013, 12:01
Korzystam z 3M Błona klejowa nr 924, mogę śmiało polecić.

#11 Re: Czym przykleić touchpada ?

przez kwak 20 grudnia 2013, 12:23
A mógłby kolega mikesh dać namiar gdzie to kupić ? lub ewentualnie odsprzedać kawałek ? :)

#13 Re: Czym przykleić touchpada ?

przez kwak 7 stycznia 2014, 12:35
niestety ta się nie nadaje, musi być dwustronna

czy ma ktoś odsprzedać kawałek 3M 468MP ??

#14 Re: Czym przykleić touchpada ?

przez franekx6 25 września 2018, 10:46
Witam
Odgrzeję temat. Jaką taśmę Koledzy na dzień dzisiejszy polecają do klejenia touchpadów?

#15 Re: Czym przykleić touchpada ?

przez Vogelek23 25 września 2018, 12:02
Poszukaj "3M 7955MP" w arkuszach. Ja znalazłem w Semicon-ie arkusz 100x70cm za nieco ponad 50zł brutto: https://sklep.semicon.com.pl/shop2/blon ... 4619,c1482

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).