• Karta diagnostyczna, wlutowanie się w LPC.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Karta diagnostyczna, wlutowanie się w LPC.

przez ppgg1 14 maja 2013, 15:26
Posiadam kartę diagnostyczną i załóżmy Aspire 5315 gdzie na płycie brak wyprowadzeń pomiarowych sygnału LPC. Jedyna opcja to wlutowanie sie kabelkami w kontroler KBC (niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę). W jaki sposób to zrobić? Co prawda w zestawie jest kabelek, lecz według mnie nie da się go wlutować do sąsiadujących ze sobą nóżek KBC (może moje zdolności są za małe, albo kabelki za grube). Hmmm......

Obrazek

Re: Karta diagnostyczna, wlutowanie się w LPC.

przez Google Adsense [BOT] 14 maja 2013, 15:26

#2 Re: Karta diagnostyczna, wlutowanie się w LPC.

przez p4p 14 maja 2013, 16:07
Kartę lutujesz w miejsce debug, które znajdziesz na schemacie płyty.

#3 Re: Karta diagnostyczna, wlutowanie się w LPC.

przez WIOLAD 14 maja 2013, 16:19
Zmieniasz przewody na bardzo cieniutkie, odrobina cierpliwości, wprawy i da się.

#4 Re: Karta diagnostyczna, wlutowanie się w LPC.

przez ppgg1 15 maja 2013, 08:41
Kartę lutujesz w miejsce debug

To znajdź mi na tej płycie gniazdo debug, jak znajdziesz daj znać :lol:

zmieniasz przewody na bardzo cieniutkie

Masz może zdjęcie takich przewodów albo namiary gdzie można coś takiego kupić?

#5 Re: Karta diagnostyczna, wlutowanie się w LPC.

przez franekx6 15 maja 2013, 10:25
Szukaj dobrze pod folią, może pod expresscard jest schowane?

#6 Re: Karta diagnostyczna, wlutowanie się w LPC.

przez WIOLAD 15 maja 2013, 16:03
ppgg1 napisał(a):
Masz może zdjęcie takich przewodów albo namiary gdzie można coś takiego kupić?

Ja wykorzystałam emaliowane przewody z uszkodzonych przewodów do słuchawek.

#8 Re: Karta diagnostyczna, wlutowanie się w LPC.

przez kbrygola 15 maja 2013, 17:30
ppgg1 napisał(a):Masz może zdjęcie takich przewodów albo namiary gdzie można coś takiego kupić?

Możesz sobie np. rozpleść niepotrzebną taśmę do matrycy.

#9 Re: Karta diagnostyczna, wlutowanie się w LPC.

przez farmer 15 maja 2013, 18:42
ppgg1 napisał(a):To znajdź mi na tej płycie gniazdo debug, jak znajdziesz daj znać :lol:

Na płycie ICL50 są dwa złącza debug - JP10 i JP35.

#10 Re: Karta diagnostyczna, wlutowanie się w LPC.

przez ppgg1 27 maja 2013, 15:19

A w jaki sposób się w nie wpiąć skoro są tam wyprowadzone tylko 4 piny a karta ma 9 pinów.

Obrazek

Obrazek

#11 Re: Karta diagnostyczna, wlutowanie się w LPC.

przez gandek 16 października 2013, 15:03
Dołączam się do pytania. :) Czy połączenie tylko tych pinów pokaże post code na debug card? I który pin z debug card podłączyć do pinu data w porcie ?

#12 Re: Karta diagnostyczna, wlutowanie się w LPC.

przez maxim21 21 grudnia 2013, 20:46
ppgg1 napisał(a):

A w jaki sposób się w nie wpiąć skoro są tam wyprowadzone tylko 4 piny a karta ma 9 pinów.

Obrazek

Obrazek

for compal you can make it easy
Obrazek

for asus - get card like this
ASUS Laptop Analyzer Tester Diagnostic Post Test Card DDR2 DDR3
Obrazek

Re: Karta diagnostyczna, wlutowanie się w LPC.

przez Google Adsense [BOT] 21 grudnia 2013, 20:46
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).