• Asus EEE 1005P - nie wykrywa baterii

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Asus EEE 1005P - nie wykrywa baterii

przez koper912 21 grudnia 2013, 00:59
Witam.
Netbook uruchamia się poprawnie na zasilaczu, nie wykrywa i nie ładuje baterii.
Przy próbie uruchomienia na samej baterii płyta startuje i działa ok. 20s po czym samoczynnie się wyłącza (sama bateria jest w 100% sprawna, przetestowana na drugim laptopie).

BAT_IN# bez włożonej baterii mam w stanie wysokim (3,3V), natomiast po włożeniu baterii spada do 0v czyli ok.
Nie mam natomiast sygnałów S_SMBCLK1 i S_SMBDATA1 (po 0v na każdym).
S_SMBCLK1 i S_SMBDATA1 mają przejście do 77 i 78 nogi KBC.

Jakie napięcia jeszcze podać?
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu usterki.

Pozdrawiam

Re: Asus EEE 1005P - nie wykrywa baterii

przez Google Adsense [BOT] 21 grudnia 2013, 00:59

#2 Re: Asus EEE 1005P - nie wykrywa baterii

przez amorphe 21 grudnia 2013, 09:12
Wyjmij baterię i sprawdź, czy na płycie jest obecne +3VA i co za tym idzie czy jest 3V na liniach S_SMBDATA1 i S_SMBCLK1 (SMB jest podciągnięte do +3VA rezystorami ORN6A oraz ORN6B)
Jeśli jest to sprawdź, czy w baterii ta szyna nie jest zwarta do masy.

#3 Re: Asus EEE 1005P - nie wykrywa baterii

przez koper912 22 grudnia 2013, 11:13
Napięcie +3VA jest obecne. ORN6A i ORN6B podstawiłem chyba ze 3 pary. Napięcie nie wychodzi z rezystora. Wchodzi 3,3V - wychodzi 0.03V. Najśmieszniejsze jest to, że nie mam absolutnie żadnego obciążenia na liniach S_SMBDATA1 i S_SMBCLK1 (opór względem masy po 0,19Mohm dla każdej linii). Anomalia jakieś. Walczę dalej.

#4 Re: Asus EEE 1005P - nie wykrywa baterii

przez WIOLAD 22 grudnia 2013, 11:47
Podstaw KBC.

#5 Re: Asus EEE 1005P - nie wykrywa baterii

przez ADAMK101 22 grudnia 2013, 18:09
Jak podstawisza za ORN6A i ORN6B 10 Ohm , to dowiesz się gdzie "ucieka" prąd :)
Może nawet wróci ładowanie, ale docelowo nie wolno tak zostawić :)
Sorki, zapomniałem o czymś ważnym!!!
Porty GPIO sa programowane z BIOS-u !!!
Najpierw podstaw plik :)

#6 Re: Asus EEE 1005P - nie wykrywa baterii

przez koper912 22 grudnia 2013, 23:59
Bios zaktualizowany najnowszym wsadem ze strony Asus'a - bez zmian.
Prąd pobierany przez linię +3VA wynosi 4mA, a na zwartych ORN6A i ORN6B podnosi się do 53mA. Pryskałem płytę zamrażaczem i nic się nie nagrzewa - za mały prąd.
PU604 sprawny, więc wychodzi na to, że zwiera KBC bo nic innego nie jest podłączone do tych linii.

#7 Re: Asus EEE 1005P - nie wykrywa baterii

przez amorphe 23 grudnia 2013, 00:09
Czyli jak pisała @WIOLAD podstaw kontroler - ewentualnie tylko podnieś 77 i 78 nogę rzeczonego KBC.
Powinno pomóc ustalić, czy to on przywiera.

#8 Re: Asus EEE 1005P - nie wykrywa baterii

przez ADAMK101 23 grudnia 2013, 08:10
podnieś 77 i 78 nogę rzeczonego KBC-to dobry pomysł.
Ale jesli w ST-BY porty GPIO mają około 50 Ohm , a po wyłączeniu VIN powyżej 1 MOhm , to oznacza , że zostały zaprogramowane.
Nie jestem pewien , czy upgrade przez WIN wykona również obsługę baterii?
Często wsad ma mały rozmiar i zmienia tylko częśc wykonawczą , a poniewaz robi to program , więc wkleja on ten wsadzik do reszty i flash-je oczywiście cały FLASH.

#9 Re: Asus EEE 1005P - nie wykrywa baterii

przez koper912 23 grudnia 2013, 12:28
Bios programowałem poprzez kombinację ALT+F2 w BIOS'ie,a nie przez Win jeśli to ma jakieś znaczenie.
Ewentualnie wieczorem pokombinuje jeszcze z innymi wsadami, bo KBC i tak wyślą dopiero po świętach.
Podniosłem nogi 77 i 78 - napięcie za rezystorami ORN6A i ORN6B "skoczyło" do 1.5V.
Dodatkowo dla pewności wylutowałem kondensatory na liniach S_SMBDATA1 i S_SMBCLK1 czyli c140 i c139.
Według BoardView zamieszczonego na forum nic innego nie jest podłączone do tych linii tylko KBC i PU604 (na wylutowanym dzieje się tak samo).

#10 Re: Asus EEE 1005P - nie wykrywa baterii

przez WIOLAD 23 grudnia 2013, 13:05
koper912 napisał(a):Bios programowałem poprzez kombinację ALT+F2 w BIOS'ie,a nie przez Win jeśli to ma jakieś znaczenie.

Dla pewności przeprogramuj w programatorze.

#11 Re: Asus EEE 1005P - nie wykrywa baterii

przez koper912 24 grudnia 2013, 03:11
Zaprogramowałem i wlutowałem nową kostkę i.... ładowanie ruszyło:) Stara kość jest sprawna (programuje i weryfikuje się poprawnie), a odczytany z niej wsad był taki sam jak plik, z którego programowałem.
Nową kość zaprogramowałem wsadem o numer starszym (1103) więc może to było przyczyną.

Niestety netbook wrócił. Pozostałe usterka wyłączania się sprzętu podczas pracy na samej baterii.
Objaw wygląda następująco:
- Podłączona ładowarka i bateria - pracuje prawidłowo
- Podłączona sama ładowarka - j.w.
- Podłączona tylko bateria - uruchamia się, działa ok. 20s i wyłącza się.

Objaw nie występuje w sytuacji gdy uruchomimy sprzęt przy podłączonej baterii i ładowarce, zaczekamy do momentu załadowania się systemu operacyjnego i odłączymy ładowarkę. Wtedy sprzęt pracuje prawidłowo do momentu rozładowania baterii.

Re: Asus EEE 1005P - nie wykrywa baterii

przez Google Adsense [BOT] 24 grudnia 2013, 03:11
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).