• JOVY RE8500 przestały działać wentylatory.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 JOVY RE8500 przestały działać wentylatory.

iras72 26 Жовтня 2013, 10:27
Witam, od pewnego czasu mam problem z wentylatorami, głównym chłodzącym piec i bocznym do chłodzenia PCB. Czasem przestawały działać (jednocześnie) i pomagało poruszenie kablem łączącym sterownik ze stacją. Dziś ruszenie przewodem powodowało tylko chwilowe włączenie wentylatorów. Rozebrałem wtykę, wszystko wygląda ok jednak teraz żadne ruszanie przewodem nie pomaga, wentylatory martwe przy sterowaniu ręcznym jak i z komputera. Grzałki pracują jak należy. Podejrzewam zimne luty, ale zanim rozkręcę mam pytanie, czy ktoś miał już taki problem?

-- Dodano: sobota, 26 paź 2013, 20:37 --

Mała solucja, może komuś się przyda.

Wszystkiemu winne okazały się złączki tego typu:
Зображення
Założone są na przewodach w stacji między trafo a gniazdem do podłączenia sterownika, wsunąłem je mocniej za pomocą dwóch cienkich śrubokrętów poprzez otwory w obudowie, i buczą aż miło ;) skończy się gwarancja to poprawię jak należy.
Зображення

Re: JOVY RE8500 przestały działać wentylatory.

Google Adsense [BOT] 26 Жовтня 2013, 10:27

#2 Re: JOVY RE8500 przestały działać wentylatory.  [РІШЕНО]

iras72 23 Грудня 2013, 23:48
Gwarancją się skończyła :D może nie każdy z tego powodu byłby zadowolony, ale ja akurat tak mam. Rozebrałem stację chcąc poprawić wcześniej opisane końcówki, ale coś mnie tknęło żeby sprawdzić jakość zakucia i wyszło szydło z worka, końcówki od strony trafo były źle (niedbale) zaciśnięte, z jednej z nich przewód wysunął się palcami, to te trzy z lewej na foto:
Зображення
Te trzy z prawej musiałem odciąć (od strony gniazda). Końcówek jest w sumie osiem, ale dwie tak zmasakrowałem że nie nadawały się do zdjęcia ;)
Tak więc to błąd ludzki a nie wadliwe końcówki, które są powszechnie stosowane w sprzęcie elektronicznym, wyeliminowałem te niepewne połączenia, lutując przewody na stałe. Mam nadzieję na dalszą bezawaryjną pracę stacji, bo ostatnio musiałem chłodzić płytę wentylatorem pokojowym, ale prawdziwej gorączki dostałem kiedy układ już pływał a nie zadziałała pompka od chwytaka podciśnieniowego i ratowałem się pensetą.
Polecam każdemu użytkownikowi RE-8500 przejrzeć te połączenia po gwarancji, przy okazji wykonać czyszczenie wnętrza z kurzu, bo przez rok trochę się tego uzbierało wewnątrz.

#3 Re: JOVY RE8500 przestały działać wentylatory.

matisblu 24 Грудня 2013, 23:19
Witam!
Dzięki serdeczne za info :)
U mnie to jeszcze nie wystąpiło ale dobrze wiedzieć :)
stacja już prawie rok po gwarancji.

Re: JOVY RE8500 przestały działać wentylatory.

Google Adsense [BOT] 24 Грудня 2013, 23:19

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей