• Topnik do reflow

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Topnik do reflow

lekolorado 18 Грудня 2013, 15:21
Witajcie. Posiadam starą kartę graficzną nvidia. Chciałbym jej zrobić reflow aby sprawdzić czy dobrze podgrzewam płytę do roztopienia kul. Jaki jest najlepszy topnik, który całkowicie odparowuje nie pozostawiając po sobie śladów? Czy po zakończonym procesie należy przemywać izopropanolem pod układem?

Re: Topnik do reflow

Google Adsense [BOT] 18 Грудня 2013, 15:21

#2 Re: Topnik do reflow

mar244 19 Грудня 2013, 11:15
adamb написав:jednym z najlepszych topnikow na jakich do tej pory mialem przyjemnosc to: Future HF Rework Jelly. Troszeczke topnikow roznego rodzaju przewijalo ale w efekcie wrocilem do tego.. kulki ladnie siadaja jezeli jest potrzeba ich stawiania i jest to jedyna sztuka po ktorej uzyciu nie zastanawiam sie nad tym czy gdzies cos poszlo nie tak... Szczerze polecam. Wart swojej ceny

Warton szybko odparowuje i to jest jego słabą stroną :/, ja osobiście mam przyjemność używać obu topników i jakoś lepiej mi na AIMie idzie

#3 Re: Topnik do reflow

pzonouz 19 Грудня 2013, 11:31
I suggest you AMTEC 559-AMC.

#4 Re: Topnik do reflow

lekolorado 22 Грудня 2013, 12:43
Robiłem już jeden reflow na topniku Amtech 559. Po uzyskaniu 140C na laminacie obok ukladu zacząłem go rozprowadzać. Kiedy układ już zaczął pływać po prostu wyłączyłem wszystkie urządzenia. Po wyschnięciu kulki były zlepione pozostałościami po topniku. Czy to mam zostawić? Czy za dużo dałem topnika? Czy mam to przemyć czy tak zostawić?

#5 Re: Topnik do reflow

adam1114 22 Грудня 2013, 12:55
Future HF Rework Jelly. - jeden z gorszych jakie przyszło mi używać.
Do dziś używam Amtecha 559.

Topnik możesz rozprowadzać na zimnej płycie a potem dać na maszynę. Jak sprawdziłeś, że kulki są zlepione skoro robisz reflow, kulki nie są zbyt widoczne :). Jeśli dookoła układu został topnik możesz go zostawić, nie jest agresywny.

#6 Re: Topnik do reflow

lekolorado 23 Грудня 2013, 12:34
Robiłem już reflow karcie Nvidia 7300. Po tej operacji czarny ekran. W komputerze nie ma żadnych pisków. Czy możliwe że uwalony jest gpu?

#7 Re: Topnik do reflow

adam1114 23 Грудня 2013, 12:49
Po wygrzaniu rdzenia obraz był ?

#8 Re: Topnik do reflow

lekolorado 23 Грудня 2013, 16:10
Po wstępnym wygrzaniu obraz był.

#9 Re: Topnik do reflow

adam1114 23 Грудня 2013, 17:30
Sprawdź czy POST się nie zatrzymuje, jak nie to coś poszło źle :).

#10 Re: Topnik do reflow

lekolorado 24 Грудня 2013, 13:53
Jak to sprawdzić? Jeżeli się zatrzymuje to uwalona grafika? Bo nie wiem czy mam ją jeszcze podgrzać czy roztopić.

#11 Re: Topnik do reflow

adam1114 24 Грудня 2013, 15:43
Kartą diagnostyczną lub z doświadczenia po prądzie pobieranym przez płytę.

#12 Re: Topnik do reflow

pocinas 24 Грудня 2013, 16:20
Znajomy mojego dostawcy Chipów z PL używał Future HF Rework Jelly i zachorował na raka przez ten Flux, flux bardzo agresywny i smięrdzący oraz kopcący, aczkolwiek w miarę ok, jednak te jego negatywne skutki spowodowały że już go nie używam. Standardowo do wlutów chipów używam AIM NC254, czyszczenia układów i padów z cyny itp Flux kingbo rma-218 (tani i dużo), myślę że do Reflow też by się nadał ponieważ po procesie lutowania nie jest skamieniały a maziasty/lepki jednak do samego wlutu się on nie nadaje. Układy KBC lutowałem długo Future HF Rework Jelly ale ostatnio wyniuchałem że H036 się lepiej spisuje, lepiej klei cynę i jakoś tak bardziej przyjaźniej.

Co do ubicia karty po Reflow "Normalne" :-). temat znam już ponieważ sam kilka razy próbowałem zrobić czy reflow czy reballing grafiki w PC (słabsze modele, robione dla testu) i za każdym razem jak działała częściowo (artefakty) lub inne anomalia ale coś tam działało tak po reflow czy reballingu padały całkiem. Raz jedynie udało mi się postawić 8800GT, jednak działała niecały Tydzień. Więc jak na moje tematy napraw grafik w PC raczej ostawiłem na bok. Chyba że jest to HighHendowy Model wtedy spróbować można. W przypadku jeszcze kart VGA PC, czytałem kiedyś że przed grzaniem powinno się wylutować wszystkie kondziki elektrolityczne ponieważ tak skupione w niewielkim laminacie, a dość sporym obszar grzewczym są one tym bardziej narażone na przegrzania i uszkodzenia.

#13 Re: Topnik do reflow

lekolorado 24 Грудня 2013, 16:57
Też tak myślałem. To są już stare chipy. No coraz częściej słyszę o tym topniku AIM NC254. Wspomniałeś o H036, jak o się ma do pozostałych topników?

#14 Re: Topnik do reflow

pocinas 24 Грудня 2013, 17:06
AIM NC254 jest bardzo dobry. 5x zl za 10ml niech cię nie zmyli bo to jest 10ml, a nie jak inne fluxy podane że 10g.. wiec fizycznie wychodzi fluxu więcej, jednak fakt i tak i tak za niego się parę groszy więcej płaci, ale taka tubka na same wluty i tak starcza na długo. H036 dostawca mi polecił na wluty (9-14zł tubka) jednak ja kupiłem kilka tubek i trafiłem flux z grudkami (chyba stary, choć on twierdzi że nie) i jakoś tak został flux więc go do lutowania KBC stosuje (grudki pod temp się roztapiają) uważam ze flux tani i spoko. Fajny też jest fluxik amtech nc-559-asm oraz NC-559-ASM-UV(TPF) z tym że tu trzeba uważać raczej ponad połowa tego fluxu w PL to podróbki temat wyboru który amtech tutaj viewtopic.php?p=68250.

W sprawie fluxu odradzam zakup ALPHA OM338 jest to jakaś masakra i nieporozumienie, Tak kopci i smierdzi że aż dusi... Tragedia

#15 Re: Topnik do reflow

adam1114 24 Грудня 2013, 19:39
Zgadzam się z opinią kolegi pocinas.
Future HF Rework Jelly kopci bardziej niż stary Kamaz, jest straszliwie agresywny, jak człowiek się przez przypadek choć trochę zaciągnie to aż oddech zatyka.

Gdzieś czytałem, że Amtech NC-559-ASM-UV ma zredukowaną liczbę substancji szkodliwych dla człowieka, to też zdecydowało, że go używam.

OM338 - podobnie jak Future HF Rework Jelly.

NC-559-ASM-UV, podróbki są w dużo niższych cenach, jednak są bardzo złej jakości wg mnie, ale uczciwy Chińczyk / sprawdzony dostawca często sam pyta czy ma być tania podróbka czy oryginał.

AIM NC254 - wg mnie na równi z 559, ale jak już pisałem, gdzieś czytałem, że 559 ma zredukowaną ilość substancji szkodliwych.

#16 Re: Topnik do reflow

lekolorado 25 Грудня 2013, 21:27
Do wylutu ten kingbo też się nada?

#17 Re: Topnik do reflow

pocinas 26 Грудня 2013, 14:14
Jak najbardziej nada. Kingbo sam uzywam do wylutow i czyszczenia wickiem padow. Do wlutu juz sie nie nadaje

Nadziabane z SG2 GT-i9100

#18 Re: Topnik do reflow

adamex 26 Грудня 2013, 19:32
Też używam tego Kingbo do kulkowania, ale kopci strasznie. Czy wasze Kingbo też tyle dymu puszczają?

#19 Re: Topnik do reflow

2102 23 Січня 2014, 07:59
Использую FluxPlus NC-D500(p/n 7019074). Дает мало дыма и не нужно смывать, но я смываю.

Re: Topnik do reflow

Google Adsense [BOT] 23 Січня 2014, 07:59
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 5 гостей