• JOVY RE8500 przestały działać wentylatory.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 JOVY RE8500 przestały działać wentylatory.

przez iras72 26 października 2013, 10:27
Witam, od pewnego czasu mam problem z wentylatorami, głównym chłodzącym piec i bocznym do chłodzenia PCB. Czasem przestawały działać (jednocześnie) i pomagało poruszenie kablem łączącym sterownik ze stacją. Dziś ruszenie przewodem powodowało tylko chwilowe włączenie wentylatorów. Rozebrałem wtykę, wszystko wygląda ok jednak teraz żadne ruszanie przewodem nie pomaga, wentylatory martwe przy sterowaniu ręcznym jak i z komputera. Grzałki pracują jak należy. Podejrzewam zimne luty, ale zanim rozkręcę mam pytanie, czy ktoś miał już taki problem?

-- Dodano: sobota, 26 paź 2013, 20:37 --

Mała solucja, może komuś się przyda.

Wszystkiemu winne okazały się złączki tego typu:
Obrazek
Założone są na przewodach w stacji między trafo a gniazdem do podłączenia sterownika, wsunąłem je mocniej za pomocą dwóch cienkich śrubokrętów poprzez otwory w obudowie, i buczą aż miło ;) skończy się gwarancja to poprawię jak należy.
Obrazek

Re: JOVY RE8500 przestały działać wentylatory.

przez Google Adsense [BOT] 26 października 2013, 10:27

#2 Re: JOVY RE8500 przestały działać wentylatory.  [ROZWIĄZANY]

przez iras72 23 grudnia 2013, 23:48
Gwarancją się skończyła :D może nie każdy z tego powodu byłby zadowolony, ale ja akurat tak mam. Rozebrałem stację chcąc poprawić wcześniej opisane końcówki, ale coś mnie tknęło żeby sprawdzić jakość zakucia i wyszło szydło z worka, końcówki od strony trafo były źle (niedbale) zaciśnięte, z jednej z nich przewód wysunął się palcami, to te trzy z lewej na foto:
Obrazek
Te trzy z prawej musiałem odciąć (od strony gniazda). Końcówek jest w sumie osiem, ale dwie tak zmasakrowałem że nie nadawały się do zdjęcia ;)
Tak więc to błąd ludzki a nie wadliwe końcówki, które są powszechnie stosowane w sprzęcie elektronicznym, wyeliminowałem te niepewne połączenia, lutując przewody na stałe. Mam nadzieję na dalszą bezawaryjną pracę stacji, bo ostatnio musiałem chłodzić płytę wentylatorem pokojowym, ale prawdziwej gorączki dostałem kiedy układ już pływał a nie zadziałała pompka od chwytaka podciśnieniowego i ratowałem się pensetą.
Polecam każdemu użytkownikowi RE-8500 przejrzeć te połączenia po gwarancji, przy okazji wykonać czyszczenie wnętrza z kurzu, bo przez rok trochę się tego uzbierało wewnątrz.

#3 Re: JOVY RE8500 przestały działać wentylatory.

przez matisblu 24 grudnia 2013, 23:19
Witam!
Dzięki serdeczne za info :)
U mnie to jeszcze nie wystąpiło ale dobrze wiedzieć :)
stacja już prawie rok po gwarancji.

Re: JOVY RE8500 przestały działać wentylatory.

przez Google Adsense [BOT] 24 grudnia 2013, 23:19