• Pytanie o pastę lutowniczą i topnik

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Pytanie o pastę lutowniczą i topnik

adam8443 27 Грудня 2013, 22:36
Witam.

Mam pytanie do kolegów gromadzę sprzęt oraz inne potrzebne "akcesoria" do swojego warsztatu i zastanawiam się nad zakupem pasty lutowniczej oraz topnika ale jet trochę tego na rynku. Wolałbym przed zakupem uzyskać kilka opinii i rad od kolegów. Jaki według was jest najlepszy topnik oraz pasta lutownicza z cyną do SMD?? Z góry za rady i opinie serdecznie dziękuję.

Re: Pytanie o pastę lutowniczą i topnik

Google Adsense [BOT] 27 Грудня 2013, 22:36

#3 Re: Pytanie o pastę lutowniczą i topnik

adam8443 28 Грудня 2013, 20:30
Dziękuje koledze za bardzo przydatne informacje:) Po przeczytaniu i opiniach kolegów przekonałem się do topnika Future HF Rework Jelly Flux. Teraz została mi jeszcze kwestia pasty lutowniczej z cyną głównie chciałbym używać jej do wlutowania układów KBC znalazłem coś takiego również z Wortona

XXXXXXXXXXX // link do aukcji usunięty - regulamin p. 9.12

Co kolega, koledzy o tym sądzą czy będzie to dobry produkt do tego przeznaczenia?

Widać możliwość takiej pasty na filmie poniżej o ile się nie mylę:)

nakładanie od 6min samo lutowanie od 10:00min

http://www.youtube.com/watch?v=2Z7nCAxS2Rg

#5 Re: Pytanie o pastę lutowniczą i topnik

adam8443 29 Грудня 2013, 19:12
adamex написав:Nie przeszkadza koledze kopcenie tego Fluxu "Future HF Rework Jelly". W https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=242&t=29492 poście jest to dobrze opisane.

W sumie faktycznie kolega ma rację może to być dla mnie dość uciążliwe choćby z tego względu że nie mam dosyć dobrze wentylowanego pomieszczenia. Więc następny w kolejce jest AMTEH.

Re: Pytanie o pastę lutowniczą i topnik

Google Adsense [BOT] 29 Грудня 2013, 19:12
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей