• Naprawa chłodzenia w laptopie

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Naprawa chłodzenia w laptopie

mar244 31 Грудня 2013, 16:15
Witam,

Mam pytanie, czy możliwa jest naprawa chłodzenia a mianowicie przymocowanie z powrotem radiatorów do heatpipe? W jaki sposób to zrobić?

Зображення

Z czego widzę to na lutowane nie wygląda tylko jakimś klejem klejone.

Re: Naprawa chłodzenia w laptopie

Google Adsense [BOT] 31 Грудня 2013, 16:15

#2 Re: Naprawa chłodzenia w laptopie

dominik555 31 Грудня 2013, 16:47
Nie wiem jak to jest fabrycznie skonstruowane, ale jeżeli nie ma nic do stracenia to spróbowałbym przykleić to klejem termoprzewodzącym. Dostępny w serwisie aukcyjnym.

#3 Re: Naprawa chłodzenia w laptopie

Cyb0rg 1 Січня 2014, 11:27
Oczywiście wpierw usuwając starą warstwę z mocowanych powierzchni.

#4 Re: Naprawa chłodzenia w laptopie

mar244 1 Січня 2014, 14:58
Cyb0rg написав:Oczywiście wpierw usuwając starą warstwę z mocowanych powierzchni.

No okej usunąć można, ale potem czym? Klejem?, czytałem że podczas lutowania może heatpipe się zaokrąglić bądź też uciec z niej gaz/ciecz

#5 Re: Naprawa chłodzenia w laptopie

dominik555 1 Січня 2014, 15:37
Ja potraktowałbym to klejem z dużym przewodnictwem cieplnym w umiarkowanej ilości. A to, że trzeba to wyczyścić to sprawa oczywista ;-) Pozdrawiam.

#6 Re: Naprawa chłodzenia w laptopie

Cyb0rg 1 Січня 2014, 20:43
mar244 написав: czytałem że podczas lutowania może heatpipe się zaokrąglić bądź też uciec z niej gaz/ciecz

A co Ty tam chcesz lutować ?

#7 Re: Naprawa chłodzenia w laptopie

mar244 1 Січня 2014, 22:25
No heatpipe do oderwanych elementów

#8 Re: Naprawa chłodzenia w laptopie

Cyb0rg 2 Січня 2014, 00:44
mar244 написав:No heatpipe do oderwanych elementów

To nie było lutowane - gdyby było na pewno tego byś nie oderwał bez uszkodzeń.
Nie czytasz ze zrozumieniem.
Masz to oczyścić, odtłuścić obie powierzchnie a następnie przykleić (nie lutować) klejem termoprzewodzącym (który musisz kupić).
Najlepiej mocując od razu podzespoły śrubkami, aby wszytko ułożyło się na swoje miejsce, przed zaschnięciem.

#9 Re: Naprawa chłodzenia w laptopie

jaceksz 2 Січня 2014, 21:00
Witam
Jezeli dobrze widzę że to jest MSI to naprawiłem identyczne chłodzenie metodą lutowania.
W dwie osoby uzywając dwóch hotów i lutownicy kolbowej.
Wszystko dało się z powrotem ładnie polutowć.
Troszkę się bałem czy nie rozczelni się miedziana rurka, ale wyszło ok .

Re: Naprawa chłodzenia w laptopie

Google Adsense [BOT] 2 Січня 2014, 21:00
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей