• Dysk Seagate Momentus ST9250410AS - nie uruchamia się, nie jest wykrywany

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 Dysk Seagate Momentus ST9250410AS - nie uruchamia się, nie jest wykrywany

przez Grubskee 21 listopada 2013, 20:13
Witam, dysk nie uruchamia się, nie jest wykrywalny i nie kręcą się talerze, mam nadzieję że to nie wina silniczka, więc na początek zrobiłem pomiary na płytce lecz nie mam ich do czego odnieść dlatego proszę forumowiczów o pomoc, robię to pierwszy raz i chciałbym wynieść trochę z tej praktycznej lekcji. Zamieszczam zdjęcie z pomiarami (do masy) transila i innych elementów wokół niego oraz dwóch nieznanych mi elementów które także postanowiłem podać (po lewej).

Obrazek

Re: Dysk Seagate Momentus ST9250410AS - nie uruchamia się, nie jest wykrywany

przez Google Adsense [BOT] 21 listopada 2013, 20:13

#2 Re: ST9250410AS - Staram się naprawić zepsutą elektronikę.

przez Jozef18 5 stycznia 2014, 16:41
Witam

Czy słychać jakieś dźwięki w dysku jak jest podpięty ?

#3 Re: Dysk Seagate Momentus ST9250410AS - nie uruchamia się, nie jest wykrywany

przez Vogelek23 5 stycznia 2014, 17:10
Na tych "elementach po lewej" (cewki) jest już źle - 5V powinno być obecne po obu stronach cewki.
Proszę zacząć od zmierzenia rezystancji tych cewek oraz elementów, zaznaczonych na obrazku poniżej na żółto (bez podłączania zasilania!).

Obrazek

Układ HPACB V1 to driver silnika - może być z powodzeniem zastąpiony układem SH6966A.

#4 Re: Dysk Seagate Momentus ST9250410AS - nie uruchamia się, nie jest wykrywany

przez Grubskee 5 kwietnia 2014, 21:31
1. Zwarcie
2. Zwarcie
3. Rozwarcie

#5 Re: Dysk Seagate Momentus ST9250410AS - nie uruchamia się, nie jest wykrywany

przez Vogelek23 5 kwietnia 2014, 22:50
Grubskee napisał(a):3. Rozwarcie
Na ile cm? ;)
A tak poważnie - nie widzę pomiaru rezystancji cewek (tych po lewej stronie).

#6 Re: Dysk Seagate Momentus ST9250410AS - nie uruchamia się, nie jest wykrywany

przez Grubskee 17 kwietnia 2014, 23:42
Cewka u góry 1 Ohm a jeżeli chodzi o cewkę na dole to właśnie odkryłem że ma zerwane jedno połączenie.

#7 Re: Dysk Seagate Momentus ST9250410AS - nie uruchamia się, nie jest wykrywany

przez Grubskee 19 maja 2014, 11:21
Wystarczyło podlutować i działa :)

Re: Dysk Seagate Momentus ST9250410AS - nie uruchamia się, nie jest wykrywany

przez Google Adsense [BOT] 19 maja 2014, 11:21