• Mikroskop stereoskopowy do warsztatu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Mikroskop stereoskopowy do warsztatu

przez bomi123 5 stycznia 2014, 18:29
Od jakiegoś (dłuższego) czasu próbuję kupić mikroskop. Rozważałem już sporo opcji i dalej mam mieszane uczucia. Nie chciałbym wydać kosmicznej kwoty, chociaż liczę się ze znacznymi wydatkami. Chciałem kupić XTL IV ale nigdzie go już nie mogę znaleźć, wycofany został ze sprzedaży. Jest jego zastępca kosztujący 2000zł a to trochę sporo. Sumą sumarów znalazłem jeszcze coś takiego :

http://optek.pl/428-mikroskop-optek-mst-c-2d.html

Teraz tylko pytanie co z tą odległością roboczą, jaka powinna być. Czy 25cm to nie za dużo i będzie niewygodnie? Z drugiej strony tańsze mikroskopy tą odległość posiadają 5-8cm co wydaje mi się za mało.

Re: Mikroskop stereoskopowy do warsztatu

przez Google Adsense [BOT] 5 stycznia 2014, 18:29

#3 Re: Mikroskop stereoskopowy do warsztatu

przez adamex 6 stycznia 2014, 01:18
Ja bym polecił mikroskop firmy Olympus. Seria SZ jest bardzo dobra, sam taki posiadam. Można nabyć używany w rozsądniej cenie. Napiszę niedługo o nim w linku podanym przez Vogelka.

#4 Re: Mikroskop stereoskopowy do warsztatu

przez bomi123 6 stycznia 2014, 13:02
Oczywiście czytałem oba wątki, ale o mikroskopie który podałem kompletnie nie ma nic napisane, ani o podobnym do niego. Odpowiedzi na moje pytanie o odległość roboczą również nie ma. Do tego do żadnego z wątków nie można raczej nic dopisać stąd założyłem nowy temat.
Na pewno się przyda kolejny opisany mikroskop. Sam, jeśli zakupię taki którego jeszcze nie ma to postaram się dorzucić.
Najgorsze jest to, że mikroskopów z odpowiednim stojakiem (nie tym klasycznym) jest mało, a sam stojak ciężko kupić.
Ten podany przeze mnie wydaje się być w miarę sensowny bo ma oświetlenie (które zresztą można zrobić) oraz duża odległość roboczą. Jednak z racji stosunkowo niewielkiej ceny może być kiepski. Wdzięczny był bym za opinie kogoś kto takowy posiada.

#5 Re: Mikroskop stereoskopowy do warsztatu

przez Vogelek23 6 stycznia 2014, 13:42
Linki podałem nie tyle w ramach odpowiedzi na Twoje pytania, lecz jako podpowiedź odnośnie wyboru niedrogiego stereoskopu (opis wad i zalet). Oczywiście, na podstawie podanych tam danych można porównać odległości robocze i wysnuć pewne wnioski. Trzeba także mieć na uwadze, że stojak ma określone wymiary i w pewnych sytuacjach może powodować utrudnienia w manipulacji oglądaną płytą (zwłaszcza, gdy ma ona duże wymiary, jak np. płyta desktopa).

Zainteresuj się rosyjskim MBS-10 - do kwoty 2000zł (widziałem niedawno na Allegro nowy za 1750zł z całym osprzętem) masz już naprawdę konkretny sprzęt. Ja za swój (używany) dałem nieco ponad 800zł bez osprzętu (stojaka, podpórek i oświetlacza, ale z kompletem okularów), ale to było kilka lat temu. Stereoskop XTL VI na Allegro "stoi" za 1600zł (+ wysyłka).

Chyba, że masz konkretny limit kwoty, jaką możesz wydać?

#6 Re: Mikroskop stereoskopowy do warsztatu

przez pawel80 6 stycznia 2014, 14:11
Ja posiadam podobny mikroskop, na dniach dorzucę pełny opis i zdjęcia. Ogólnie optyka w moim jest bardzo dobra.
Dużym minusem tego typu mikroskopu jest to, że ma on stałe powiększenie.
U mnie zaczyna się od x10 x20 x35.
Nie jest ono regulowane stopniowo, a polega na podmianie obiektywu lub okularów.
Poza tym jeżeli chcemy osiągnąć najdłuższy zasięg obiektywu od podstawy trzeba ją dodatkowo czymś obciążyć, ponieważ mikroskop zaczyna się przechylać.
Przy x10 jest jakieś 15cm między płytą a początkiem obiektywu.
Co według mnie jest bardzo dobrym wynikiem i wygodnie się przy tym pracuje.
Ja na co dzień używam lampy z lupą x5, a mikroskop ten przydaje się do szczegółowej inspekcji oraz do lutowania bardzo drobnych elementów.

#7 Re: Mikroskop stereoskopowy do warsztatu

przez bomi123 6 stycznia 2014, 18:34
Temat o którym mowa naświetlił mi na pewno niektóre fakty. Obawiam się trochę tego "zwykłego" stojaka właśnie z racji manewrowania płytą. Wydaje mi się wręcz niemożliwe zobaczenie czegoś na środku płyty, do tego ewentualnie lutownica to już może być całkiem problem. Nie wiem jak wygląda to też w praktyce, tylko domniemam, ale wiadomo, że jak się ma wydać trochę więcej pieniążków to warto dobrze przemyśleć zakup. Szkoda, że tak mało jest mikroskopów ze stojakiem z wysięgnikiem, a on sam kosztuje na ebayu prawie tyle co mikroskop.
Ten XTL VI pojawił się stosunkowo niedawno. Mocno się nad nim zastanawiałem, ale liczyłem i nadal liczę, że może mi się trafi XTL IV jakimś cudem, chociaż już za długo to trwa i czas powoli podjąć decyzję. Poza tym kosztuje on 1600zł, a zgodnie z opisem z forum szału nie robi. Słaba jakość optyki i dodatkowy zakup lub zrobienie oświetlacza nie przekonuje.
Co innego w przypadku IV, gdzie płaciło się ~1000zł. Tam można było zgodzić się na pewne kompromisy i kombinować.
Co do limitu kwoty to jest ona w mirę elastyczna i jeśli będzie konieczność jestem w stanie dołożyć, ale chciałbym wydać właśnie koło 1000zł.
Vogelek23 -Jeśli kupiłeś bez osprzętu, to jak rozwiązałeś właśnie kwestię stojaka oraz oświetlenia?

Ja również normalnie używam lampy z lupą, lecz niekiedy brakuje powiększenia, a wróżenie w ciemno i liczenie, że się uda to zły pomysł :)
Byłbym bardzo wdzięczny za podrzucenie takiego właśnie opisu. Ta regulacja powiększenia, czyli przekładanie soczewek jedynie mnie powiedzmy martwi, ale nie można mieć wszystkiego. Chociaż z drugiej strony myślałem, że raczej będę używał jednego, max 2 powiększeń co nie powinno być aż tak kłopotliwe. Powiększenie maksymalne 20x jest wystarczające, czy może czasami zabraknąć?

#8 Re: Mikroskop stereoskopowy do warsztatu

przez pawel80 6 stycznia 2014, 21:32
Zamieszczę go wkrótce.
Jeśli chodzi o płyty, to bez problemu obejrzysz większe płyty od laptopów bez ich obracania - maksymalny wymiar między podstawą a obiektywem wynosi 26.5 cm ;-)

#9 Re: Mikroskop stereoskopowy do warsztatu

przez adam1114 6 stycznia 2014, 23:48
Ostatnio kupiłem taki:
http://www.aliexpress.com/item/FREE-SHI ... 65782.html

Nie miałem zbyt wysokich oczekiwań, jednak bardzo podobało mi się ramie, dzięki któremu mogę łatwo przemieszczać mikroskop pomiędzy stanowiskiem gdzie lutuję a stanowiskiem gdzie rozbieram laptopy i robię pomiary, mikroskop jest pomiędzy.

Szczerze mówiąc, jakość mnie zaskoczyła, firma która go sprzedaje jest producentem, po zakupie dopytują jak ma być używany i dopasowują wg życzenia optykę (powiększenie / zakres roboczy), jednak najbardziej zaskoczyło mnie wykonanie, praktycznie żadnej części z plastiku oprócz dwóch pokręteł, reszta metal i jakieś duraluminium.

#10 Re: Mikroskop stereoskopowy do warsztatu

przez milytuner 7 stycznia 2014, 10:26
A może wiecie gdzie można dostać samo ramię do mikroskopu regulowane w trzech płaszczyznach.

#12 Re: Mikroskop stereoskopowy do warsztatu

przez Usunięty Użytkownik 576 7 stycznia 2014, 22:05
Może jeszcze jakieś info na temat sprawdzonej kamery do mikroskopu .Mam MBS 10 wyjmowane okulary .

#13 Re: Mikroskop stereoskopowy do warsztatu

przez adamex 7 stycznia 2014, 22:29
Może kolega otworzy nowy temat "kamera", będzie to wszytko ładniej wyglądało w osobnych wątkach.

#15 Re: Mikroskop stereoskopowy do warsztatu

przez pawel80 8 stycznia 2014, 02:30
p4p napisał(a):Ja używam takiego ramienia http://www.conrad.pl/Rami%C4%99-przegub ... 20_9100000

i jak dobrze po negocjujesz to 10% da się zejść z ceny;)

Trochę drogo jak za takie ramie.
Bynajmniej po zdjęciach to szału nie robi. Na podobnych ramionach mam swoje lampy ze szkłem i raz na 6-8 miesięcy jedna z drużyny wyskakuje.
A jak wiadomo, statyw mikroskopu swoje waży.
Aczkolwiek to jest moja subiektywna ocena i mogę się mylić.
Przepraszam, jeżeli trochę odbiegliśmy od tematu.

Jak i za popełnione byki w pisowni ;-)
ps. Odpisuje często z tel. i choć słownik polski jest, to nie zawsze to ładnie wygląda. Postaram się, zwracać większą uwagę na to, co wklepuje.

#16 Re: Mikroskop stereoskopowy do warsztatu

przez pawel80 9 stycznia 2014, 23:37
Dodałem opis w dziale wskazanym przez kolegę Vogelek23. Klik.
bomi123 napisał(a):Byłbym bardzo wdzięczny za podrzucenie takiego właśnie opisu. Ta regulacja powiększenia, czyli przekładanie soczewek jedynie mnie powiedzmy martwi, ale nie można mieć wszystkiego. Chociaż z drugiej strony myślałem, że raczej będę używał jednego, max 2 powiększeń co nie powinno być aż tak kłopotliwe. Powiększenie maksymalne 20x jest wystarczające, czy może czasami zabraknąć?

Np. do lutowania nóżek KBC czy drobnicy to spokojnie wystarczy 10x.
A 20x i 35x w moim przypadku służy do napraw np. urwanych padów pod układem, czy też szukania przerw w naprawdę cienkich ścieżkach.

#17 Re: Mikroskop stereoskopowy do warsztatu

przez bomi123 10 stycznia 2014, 12:00
Bardzo dziękuję koledze za opis, na pewno się przyda nie tylko mi. Wychodzi na to, że to te same mikroskopy tylko inaczej nazwane (robione pewnie przez jednego producenta). Jeśli nie znajdę nic używanego, to chyba się zdecyduję.
Jeszcze mam małe pytanie. W opisie z linku sklepu w którym kolega go kupił napisane jest "Working distance 230mm (at x10 magnification)".
Czyżby to jakieś małe oszustwo, czy oni mierzą to jakoś inaczej? W polskim opisie jest ta sama wartość, więc można się spodziewać tych samych efektów w praktyce.

#18 Re: Mikroskop stereoskopowy do warsztatu

przez pawel80 10 stycznia 2014, 12:22
Trudno powiedzieć widocznie sprzedawcy nie sprawdzają i podają maksymalne wartości, po to, aby zdobyć klienta.
Możliwe, że przy powiększeniu 5x obszar roboczy zwiększy się do podanej wartości.

Re: Mikroskop stereoskopowy do warsztatu

przez Google Adsense [BOT] 17 stycznia 2014, 01:28
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).