• Wiarygodność mierników napięcia na płycie

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Wiarygodność mierników napięcia na płycie

by KamilWroclaw 23 November 2013, 20:24
Witam,

problem jak w temacie. Na filmiku widać jak systemowy miernik napięcia
pięknie skacze w dół i górę.
Pytanie czy można mu wierzyć? I na ile są wiarygodne odczyty?

http://www.youtube.com/watch?v=1_gX6pKDdSs

Re: Wiarygodność mierników napięcia na płycie

by Google Adsense [BOT] 23 November 2013, 20:24

#2 Re: Wiarygodność mierników napięcia na płycie

by iras72 23 November 2013, 20:45
Witaj, a czy podłączałeś kiedyś miernik do którejkolwiek cewki na płycie? Napięcia przetwornic jak i pobór prądu podczas pracy płyty zachowują się jak by miały ADHD i to jest normalne. :D Z moich obserwacji różnica w tym co na monitorze a tym co na mierniku to 0.05V-0.1V.

#3 Re: Wiarygodność mierników napięcia na płycie

by KamilWroclaw 23 November 2013, 20:55
iras72 wrote:Z moich obserwacji różnica w tym co na monitorze a tym co na mierniku to 0.05V-0.1V.

Ok, ale jak widać tylko +5V wariuje od 2.20V do 5.20V a to chyba mało normalne.

#4 Re: Wiarygodność mierników napięcia na płycie

by mar244 23 November 2013, 21:45
Ja nigdy nie ufam tym miernikom z everesta czy jakiś innych programów, bo one zawsze zakłamują napięcie jak i podobnie temperaturę. Najlepiej klasycznie miernikiem pomierzyć napięcia

#5 Re: Wiarygodność mierników napięcia na płycie

by KamilWroclaw 6 January 2014, 18:52
Witam,

chciałbym kontynuować wątek, z małą zmianą.

Przeczytałem ostatnio artykuł "Napięcia - czy to ważne? Jak mierzyć?".
Sprawdziłem jakie napięcie ma mój chiński zestaw USB to SATA/IDE :) Co się okazało 5V jest na poziomie 5.30-5.32V, czyli o 0.10V ponad normę ATX, nasuwa się pytanie czy to bezpieczne napięcie i jak można je obniżyć?

#6 Re: Wiarygodność mierników napięcia na płycie

by WIOLAD 6 January 2014, 19:15
KamilWroclaw wrote:
Sprawdziłem jakie napięcie ma mój chiński zestaw USB to SATA/IDE :) Co się okazało 5V jest na poziomie 5.30-5.32V, czyli o 0.10V ponad normę ATX, nasuwa się pytanie czy to bezpieczne napięcie i jak można je obniżyć?

Czym Kolega sprawdził to napięcie?

#7 Re: Wiarygodność mierników napięcia na płycie

by KamilWroclaw 6 January 2014, 20:30
Miernikiem na końcówkach molex

#8 Re: Wiarygodność mierników napięcia na płycie

by WIOLAD 6 January 2014, 21:31
KamilWroclaw wrote:Miernikiem na końcówkach molex

Zależy jakiej klasy dokładności miernikiem.

#9 Re: Wiarygodność mierników napięcia na płycie

by Vogelek23 6 January 2014, 21:53
Takie urządzenia (a właściwie ich elementy składowe) są zaprojektowane do pracy przy napięciu do 5,5V (niektóre mają AMR nawet do 7V). Oczywiście, nie mieści się również w standardzie, co odzwierciedla jakość tego urządzenia, ale biorąc pod uwagę pytanie Kolegi - taka wartość jest jeszcze bezpieczna i nie trzeba dążyć do jej zmniejszenia "na siłę". A jak zmniejszyć? Wystarczy zwykła dioda Schottky'ego (o stosownym prądzie) szeregowo z zasilaniem.

#10 Re: Wiarygodność mierników napięcia na płycie

by KamilWroclaw 7 January 2014, 01:03
WIOLAD wrote:Zależy jakiej klasy dokładności miernikiem.

Nie mam napisane wprost jaka to klasa. Z podręcznika:
Code: Select allzakres 4V, rozdzielczość 1mV, dokładność ±0.8%+1

Vogelek23 wrote:Takie urządzenia (a właściwie ich elementy składowe) są zaprojektowane do pracy przy napięciu do 5,5V (niektóre mają AMR nawet do 7V). Oczywiście, nie mieści się również w standardzie, co odzwierciedla jakość tego urządzenia, ale biorąc pod uwagę pytanie Kolegi - taka wartość jest jeszcze bezpieczna i nie trzeba dążyć do jej zmniejszenia "na siłę". A jak zmniejszyć? Wystarczy zwykła dioda Schottky'ego (o stosownym prądzie) szeregowo z zasilaniem.

Dzięki Vogelek za odpowiedź,
niestety powodem mojego pytania jest inny post, i chyba już każdy sobie powiąże oba problemy ...

Muszę obniżyć to napięcie "siłą" inaczej kto wie, ile dysków zakończy żywot, bo transil nie zdąży :(

Re: Wiarygodność mierników napięcia na płycie

by Google Adsense [BOT] 7 January 2014, 01:03
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).