• Pomiar częstotliwości miernikiem.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Pomiar częstotliwości miernikiem.

ppgg1 13 Січня 2014, 11:49
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem miernika UT60H. Wczoraj przeprowadziłem próbę pomiaru częstotliwości na kwarcu przy KBC (sprawna płyta od Aspire 5315). Podczas pomiaru pojawiły się pewne niejasności:

1) Pomiaru częstotliwości dokonujemy identycznie jak napięcia? Po przyłożeniu końcówki COM miernika do masy płyty a drugą dokonując pomiaru kolejno na wszystkich nogach rezonatora nic się nie pojawia.

2) Jeśli nie podpinam nigdzie końcówki COM miernika a dokonuję pomiaru drugą końcówka kolejno na nogach rezonatora to wskazanie pojawia się przy uruchomionej płycie (przy wyłączonej nie).

Re: Pomiar częstotliwości miernikiem.

Google Adsense [BOT] 13 Січня 2014, 11:49

#2 Re: Pomiar częstotliwości miernikiem.

dominik555 13 Січня 2014, 13:15
Kolego do pomiaru częstotliwości używamy oscyloskopu, niestety multimetr w tym przypadku nie jest wiarygodnym narzędziem.

#4 Re: Pomiar częstotliwości miernikiem.

Usunięty Użytkownik 402 13 Січня 2014, 22:47
Da się zmierzyć i częstotliwość sieci 220v- o ile zakres napięciowy multimetru na zakresie pomiaru częstotliwości na to pozwala. Złapanie palcem za końcówkę pomiarową też powinien pobudzić wyświetlacz miernika. Jeżeli w żaden sposób nie możesz dokonać pomiaru to coś jest nie teges z tym sprzętem.

Niektóre multimetry powodują gaśnięcie przebiegu po przyłożeniu końcówki pomiarowej, popróbuj też na innych kwarcach. Najlepszy do pomiarów to ten przy KBC.

#5 Re: Pomiar częstotliwości miernikiem.

ppgg1 14 Січня 2014, 11:12
Najlepszy do pomiarów to ten przy KBC.

Oscylacje na tym kwarcu powinny występować po podpięciu zasilacza do płyty czy dopiero po wciśnięciu przycisku POWER (start płyty) ?

#6 Re: Pomiar częstotliwości miernikiem.

Usunięty Użytkownik 402 14 Січня 2014, 11:35
Płyta nie da się włączyć jak ten kwarc nie działa- jak kwarc nie działa to najczęściej kbc nie ma zasilania lub jest on uszkodzony.
Podsumowując musi działać zawsze jak pojawi się zasilanie z zasilacza czy akumulatora, zanim naciśnie się włącznik.

#7 Re: Pomiar częstotliwości miernikiem.

ppgg1 14 Січня 2014, 12:45
Podsumowując musi działać zawsze jak pojawi się zasilanie z zasilacza czy akumulatora, zanim naciśnie się włącznik.

W przypadku kwarcu południa sytuacja ma się identycznie?

Pytanie praktyczne:
Brak oscylacji przy KBC będzie miał wpływ na brak napięć podstawowych na płycie? Nie będzie sygnalu ENB załączającego przetwornice 3V/5V ?

Upraszczając:
Mając napięcia 3V/5V na płycie mogę przyjąć ze oscylacje przy KBC są?

#8 Re: Pomiar częstotliwości miernikiem.

Usunięty Użytkownik 402 14 Січня 2014, 13:01
Przy południu kwarc pracuje ponieważ musi odmierzać datę i godzinę - nawet jak komputer jest wyłączony to przy pomocy bateryjki ,,RTC " działa ten kwarc i tym samym zegarek.

Brak napięć na głównej przetwornicy jest i nie jest zależne od kwarcu - mówię o pierwszym etapie sekwencji zasilania.
Najprościej mówiąc: wkładamy wtyczkę zasilania> napięcie poprzez pierwsze klucze,, mosfety" przetwornicy ładowania idzie dalej na wszystkie przetwornice, między innymi na przetwornicę 3,3-5v w której najczęściej schowany jest stabilizator LDO > który to następnie zasila kostkę biosu,kbc i tym samym startuje kwarc> reset> i kbc wystawia sygnał załącza przetwornicę 3,3-5v- najczęściej > zasilanie dostaje fragment mostu południowego- zegar RTC, równolegle z tym pracuje wspomniana wcześniej bateryjka( potocznie nazywana bateryjką od biosu)

Opisałem mniej więcej, bo w nowszych lapsach działa to deczko inaczej. Chyba się nigdzie nie trzepnąłem i z grubsza opis jest ok.

#9 Re: Pomiar częstotliwości miernikiem.

ppgg1 14 Січня 2014, 13:48
Brak napięć na głównej przetwornicy jest i nie jest zależne od kwarcu

Czyli jeśli dobrze zrozumiałem to istnieją również konstrukcje gdzie sygnał ENBL załączający przetwornicę 3V/5V nie pochodzi z KBC. Wtedy mimo uszkodznia KBC, braku oscylacji na kwarcu mamy napięcia na cewkach 3V/5V.

Wracając do rezonatora kwarcowego, w przypadku uszkodzenia musimy go wymieniac na identyczny? Rozumiem że częstotliwość musi być taka sama, natomiast model (wygląd) ma znaczenie?

Opisałem mniej więcej, bo w nowszych lapsach działa to deczko inaczej

Miałeś na myśli konstrukcje gdzie jest jeden kwarc wspólny dla KBC i południa?
Jak się to wtedy ma do tego co napisałeś, w przypadku uszkodzenia KBC kwarc będzie dalej oscylował?

#10 Re: Pomiar częstotliwości miernikiem.

Usunięty Użytkownik 402 14 Січня 2014, 14:00
Jak jest jeden kwarc to nie ma tam południa tylko najczęściej most HM i są to nowe platformy pod procesory typu I3,5,7

Kwarc zawsze musi być taki jaki był- parametry, obudowa to już zależy od ciebie.

Proponuję zacząć od działu szkolenia bo za chwilę przerobimy go od początku.

#11 Re: Pomiar częstotliwości miernikiem.

ppgg1 15 Січня 2014, 14:48
Proponuję zacząć od działu szkolenia bo za chwilę przerobimy go od początku.
Szkolenie przerobione kilka razy, niestety niektóre rzeczy są tam zbyt ogólnikowo napisane.

Jeszcze jedno ostatnie pytanie apropo POŁUDNIA i temat zamykam.
Z doświadczenia wiem że uszkodzenie może być powodem braku reakcji na włącznik, a jak ma się do tego ładowanie baterii. Przy uszkodzniu lub też braku południa (wylutowaniu go), ładowanie baterii powinno działać?

#12 Re: Pomiar częstotliwości miernikiem. 

Usunięty Użytkownik 402 15 Січня 2014, 15:25
Nie zastanawiałem się nad tym, jeżeli kbc czegoś nie sprawdza po resecie to powinien ładować akumulator.
Ubity most może być powodem niewłączania się laptopa- przywarte zasilanie lub szyna LPC

Re: Pomiar częstotliwości miernikiem.

Google Adsense [BOT] 15 Січня 2014, 15:25

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 5 гостей