• Pomiar częstotliwości miernikiem.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Pomiar częstotliwości miernikiem.

przez ppgg1 13 stycznia 2014, 11:49
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem miernika UT60H. Wczoraj przeprowadziłem próbę pomiaru częstotliwości na kwarcu przy KBC (sprawna płyta od Aspire 5315). Podczas pomiaru pojawiły się pewne niejasności:

1) Pomiaru częstotliwości dokonujemy identycznie jak napięcia? Po przyłożeniu końcówki COM miernika do masy płyty a drugą dokonując pomiaru kolejno na wszystkich nogach rezonatora nic się nie pojawia.

2) Jeśli nie podpinam nigdzie końcówki COM miernika a dokonuję pomiaru drugą końcówka kolejno na nogach rezonatora to wskazanie pojawia się przy uruchomionej płycie (przy wyłączonej nie).

Re: Pomiar częstotliwości miernikiem.

przez Google Adsense [BOT] 13 stycznia 2014, 11:49

#2 Re: Pomiar częstotliwości miernikiem.

przez dominik555 13 stycznia 2014, 13:15
Kolego do pomiaru częstotliwości używamy oscyloskopu, niestety multimetr w tym przypadku nie jest wiarygodnym narzędziem.

#4 Re: Pomiar częstotliwości miernikiem.

przez Usunięty Użytkownik 402 13 stycznia 2014, 22:47
Da się zmierzyć i częstotliwość sieci 220v- o ile zakres napięciowy multimetru na zakresie pomiaru częstotliwości na to pozwala. Złapanie palcem za końcówkę pomiarową też powinien pobudzić wyświetlacz miernika. Jeżeli w żaden sposób nie możesz dokonać pomiaru to coś jest nie teges z tym sprzętem.

Niektóre multimetry powodują gaśnięcie przebiegu po przyłożeniu końcówki pomiarowej, popróbuj też na innych kwarcach. Najlepszy do pomiarów to ten przy KBC.

#5 Re: Pomiar częstotliwości miernikiem.

przez ppgg1 14 stycznia 2014, 11:12
Najlepszy do pomiarów to ten przy KBC.

Oscylacje na tym kwarcu powinny występować po podpięciu zasilacza do płyty czy dopiero po wciśnięciu przycisku POWER (start płyty) ?

#6 Re: Pomiar częstotliwości miernikiem.

przez Usunięty Użytkownik 402 14 stycznia 2014, 11:35
Płyta nie da się włączyć jak ten kwarc nie działa- jak kwarc nie działa to najczęściej kbc nie ma zasilania lub jest on uszkodzony.
Podsumowując musi działać zawsze jak pojawi się zasilanie z zasilacza czy akumulatora, zanim naciśnie się włącznik.

#7 Re: Pomiar częstotliwości miernikiem.

przez ppgg1 14 stycznia 2014, 12:45
Podsumowując musi działać zawsze jak pojawi się zasilanie z zasilacza czy akumulatora, zanim naciśnie się włącznik.

W przypadku kwarcu południa sytuacja ma się identycznie?

Pytanie praktyczne:
Brak oscylacji przy KBC będzie miał wpływ na brak napięć podstawowych na płycie? Nie będzie sygnalu ENB załączającego przetwornice 3V/5V ?

Upraszczając:
Mając napięcia 3V/5V na płycie mogę przyjąć ze oscylacje przy KBC są?

#8 Re: Pomiar częstotliwości miernikiem.

przez Usunięty Użytkownik 402 14 stycznia 2014, 13:01
Przy południu kwarc pracuje ponieważ musi odmierzać datę i godzinę - nawet jak komputer jest wyłączony to przy pomocy bateryjki ,,RTC " działa ten kwarc i tym samym zegarek.

Brak napięć na głównej przetwornicy jest i nie jest zależne od kwarcu - mówię o pierwszym etapie sekwencji zasilania.
Najprościej mówiąc: wkładamy wtyczkę zasilania> napięcie poprzez pierwsze klucze,, mosfety" przetwornicy ładowania idzie dalej na wszystkie przetwornice, między innymi na przetwornicę 3,3-5v w której najczęściej schowany jest stabilizator LDO > który to następnie zasila kostkę biosu,kbc i tym samym startuje kwarc> reset> i kbc wystawia sygnał załącza przetwornicę 3,3-5v- najczęściej > zasilanie dostaje fragment mostu południowego- zegar RTC, równolegle z tym pracuje wspomniana wcześniej bateryjka( potocznie nazywana bateryjką od biosu)

Opisałem mniej więcej, bo w nowszych lapsach działa to deczko inaczej. Chyba się nigdzie nie trzepnąłem i z grubsza opis jest ok.

#9 Re: Pomiar częstotliwości miernikiem.

przez ppgg1 14 stycznia 2014, 13:48
Brak napięć na głównej przetwornicy jest i nie jest zależne od kwarcu

Czyli jeśli dobrze zrozumiałem to istnieją również konstrukcje gdzie sygnał ENBL załączający przetwornicę 3V/5V nie pochodzi z KBC. Wtedy mimo uszkodznia KBC, braku oscylacji na kwarcu mamy napięcia na cewkach 3V/5V.

Wracając do rezonatora kwarcowego, w przypadku uszkodzenia musimy go wymieniac na identyczny? Rozumiem że częstotliwość musi być taka sama, natomiast model (wygląd) ma znaczenie?

Opisałem mniej więcej, bo w nowszych lapsach działa to deczko inaczej

Miałeś na myśli konstrukcje gdzie jest jeden kwarc wspólny dla KBC i południa?
Jak się to wtedy ma do tego co napisałeś, w przypadku uszkodzenia KBC kwarc będzie dalej oscylował?

#10 Re: Pomiar częstotliwości miernikiem.

przez Usunięty Użytkownik 402 14 stycznia 2014, 14:00
Jak jest jeden kwarc to nie ma tam południa tylko najczęściej most HM i są to nowe platformy pod procesory typu I3,5,7

Kwarc zawsze musi być taki jaki był- parametry, obudowa to już zależy od ciebie.

Proponuję zacząć od działu szkolenia bo za chwilę przerobimy go od początku.

#11 Re: Pomiar częstotliwości miernikiem.

przez ppgg1 15 stycznia 2014, 14:48
Proponuję zacząć od działu szkolenia bo za chwilę przerobimy go od początku.
Szkolenie przerobione kilka razy, niestety niektóre rzeczy są tam zbyt ogólnikowo napisane.

Jeszcze jedno ostatnie pytanie apropo POŁUDNIA i temat zamykam.
Z doświadczenia wiem że uszkodzenie może być powodem braku reakcji na włącznik, a jak ma się do tego ładowanie baterii. Przy uszkodzniu lub też braku południa (wylutowaniu go), ładowanie baterii powinno działać?

#12 Re: Pomiar częstotliwości miernikiem. 

przez Usunięty Użytkownik 402 15 stycznia 2014, 15:25
Nie zastanawiałem się nad tym, jeżeli kbc czegoś nie sprawdza po resecie to powinien ładować akumulator.
Ubity most może być powodem niewłączania się laptopa- przywarte zasilanie lub szyna LPC

Re: Pomiar częstotliwości miernikiem.

przez Google Adsense [BOT] 15 stycznia 2014, 15:25