• Dysk Samsung HD501LJ spalona elektornika

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 Dysk Samsung HD501LJ spalona elektornika

przez mar244 10 stycznia 2014, 18:28
Witam,

Trafił do mnie dysk z upaloną elektroniką, z relacji klienta jak się dym pokazał od razu został odłączony. Zamieszczam zdjęcia poniżej. Zlokalizowałem dwa upalone elementy

Obrazek

Jeden z nich jak wnioskuje to rezystor, a drugi o oznaczeniu "DH706 HE", nie mogę odszukać co to jest, a co gorsza gdzie to kupić.

Obrazek

Czy jest szansa że po wymianie tych dwóch elementów dysk ożyje na tyle by odzyskać dane?

Ten element "DH706 HE" przypadkiem nie będzie to zabezpieczenie przeciwprzepięciowe?

Re: Dysk Samsung HD501LJ spalona elektornika

przez Google Adsense [BOT] 10 stycznia 2014, 18:28

#2 Re: Dysk Samsung HD501LJ spalona elektornika

przez WIOLAD 10 stycznia 2014, 18:52
mar244 napisał(a):

Ten element "DH706 HE" przypadkiem nie będzie to zabezpieczenie przeciwprzepięciowe?

To na 99% transil.
Czy jest zwarty?

#3 Re: Dysk Samsung HD501LJ spalona elektornika

przez mar244 10 stycznia 2014, 19:04
Tak dokładnie, jest zwarty

#4 Re: Dysk Samsung HD501LJ spalona elektornika 

przez arvika 10 stycznia 2014, 19:42
To transil. Jeśli nie ma innego uszkodzenia na dysku to po wylutowaniu go dysk odpali. Wylutuj i sprawdź czy zwarcie ustąpiło. ALE najbezpieczniej byłoby przelutować taki transil z innej elektroniki w razie czego.

#5 Re: Dysk Samsung HD501LJ spalona elektornika

przez mar244 10 stycznia 2014, 19:48
arvika napisał(a):ALE najbezpieczniej byłoby przelutować taki transil z innej elektroniki w razie czego.

No chętnie, tylko ani w tme, ani po innych nie mogę z najść go pod taką nazwą, nawet datasheetu nie idzie wyszukać. Co do rezystora sprawdziłem nie powoduje zwarcia, ale też nie znam jego wartości aby go wymienić.

arvika napisał(a):Wylutuj i sprawdź czy zwarcie ustąpiło.

Wylutowany, zwarcia nie ma

#6 Re: Dysk Samsung HD501LJ spalona elektornika

przez novitech 10 stycznia 2014, 19:51
mar244 napisał(a):Co do rezystora sprawdziłem nie powoduje zwarcia, ale też nie znam jego wartości aby go wymienić.

Ten rezystor spełnia rolę zwory - 0Ω.

#7 Re: Dysk Samsung HD501LJ spalona elektornika

przez mar244 10 stycznia 2014, 20:09
novitech napisał(a):Ten rezystor spełnia rolę zwory - 0Ω.

Potwierdzam rezystor.

Co do transila, napięcie przebicia powinien mieć 5v, tylko nie wiem jaką moc, czy to nie jest istotny czynnik?

#10 Re: Dysk Samsung HD501LJ spalona elektornika

przez WIOLAD 14 stycznia 2014, 21:59
Będzie pasował.
http://www.tme.eu/pl/details/smaj5.0ca- ... smaj50ca/#
Czu uruchamiał Kolega dysk bez transila czy w ogóle żyje?

#12 Re: Dysk Samsung HD501LJ spalona elektornika

przez WIOLAD 14 stycznia 2014, 22:53
Nie odpowiedział Kolega na zadane pytanie.

#13 Re: Dysk Samsung HD501LJ spalona elektornika

przez mar244 14 stycznia 2014, 23:29
Witam,

Przepraszam za brak odpowiedzi,

zakupiłem w tme: http://www.tme.eu/pl/details/smbj5.0a/d ... erunkowe/#

dysku nie uruchamiałem gdyż wole założyć tego transila dla pewności, dzisiaj przyszły jutro zakładam i podzielę się spostrzeżeniami, i dziękuje za zainteresowanie tematem :)

#14 Re: Dysk Samsung HD501LJ spalona elektornika

przez mar244 23 stycznia 2014, 11:01
Witam, Dysk działa jak nówka, dane zgrane, pomógł leci dla kolegi Arvika. Dziękuje serdecznie wszystkim za pomoc.

Re: Dysk Samsung HD501LJ spalona elektornika

przez Google Adsense [BOT] 23 stycznia 2014, 11:01