• Adapter do dysków Sata/IDE 2,5/3/5

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Adapter do dysków Sata/IDE 2,5/3/5

przez volkmen 30 stycznia 2014, 21:58
Witam

Mam pytanie jakich adapterów (przejściówek) używacie do dysków twardych, często są sytuację że laptop trup, ale klient chce dane, i jakich używacie, szukam w miarę dobrych.

Zależy mi na takim co będzie czytał nowe i stare dyski i duże i małe. Miałem taki zakupiony z allegro ale pochodził 2 miesiące i uwalił mi 2 dyski, za duże napięcie na linii 5V.

Cóż widocznie to tandeta, szukam takich sprawnych co na przeciążenia na danych linii będzie się wyłączać.

Pozdrawiam

Re: Adapter do dysków Sata/IDE 2,5/3/5

przez Google Adsense [BOT] 30 stycznia 2014, 21:58

#2 Re: Adapter do dysków Sata/IDE 2,5/3/5

przez Vogelek23 30 stycznia 2014, 22:44
volkmen napisał(a):szukam takich sprawnych co na przeciążenia na danych linii będzie się wyłączać.
Najprościej - kup adapter za 19,99zł i z miejsca wyrzuć do kosza tzw. zasilacz impulsowy, dołączony do adaptera ("impulsowy" to zapewne dlatego, że na jego wyjściu występują bliżej nieokreślone impulsy ;) ). W jego miejsce skonstruuj własny, stabilizowany zasilacz liniowy z ogranicznikiem prądu o charakterystyce "foldback". Ja pracuję już ponad 6 lat na takim zestawie.

#3 Re: Adapter do dysków Sata/IDE 2,5/3/5

przez volkmen 30 stycznia 2014, 23:06
Dobry pomysł

Problemem jest to że taki sprzęt potrzebuje na drugi tydzień a ten uszkodzony boję się podłączyć.

Charakterystyka foldback? muszę takie coś użyć? czy może skonstruować prosty zasilacz stabilizowany na 5V i 12V, i pytanie takie jakie ograniczenia prądowe musi mieć na tych liniach?

#4 Re: Adapter do dysków Sata/IDE 2,5/3/5

przez arvika 30 stycznia 2014, 23:08
To i tak długo Ci podziałał. Kiedyś kupiłem taki wynalazek to chyba przy drugim uruchomieniu poszedł dymek.

Natomiast dawno temu zakupiłem adaptery Uniteka i chodziły naprawdę długo.

#5 Re: Adapter do dysków Sata/IDE 2,5/3/5

przez volkmen 30 stycznia 2014, 23:20
Na allegro też są uniteki

Gdyby czas nie naglił to bym się pobawił z zasilaczem, ale widzę że są też zasilacze na allegro na 5V i na 12V i piszą tak stabilizowany impulsowy ;)

Myślałem żeby tak na szybko 2 złączyć w jeden i mieć już taki zasilacz, ale chyba to też nie jest takie bezpieczne.

Chyba zamówie tego uniteka a jak znajdę czas zrobię zasilacz do tego adaptera za 19.99.

#6 Re: Adapter do dysków Sata/IDE 2,5/3/5

przez grisza69 30 stycznia 2014, 23:29
A nie prościej wykorzystać zasilacz z PC, masz wszystkie złącza i napięcia, pracuje na takim od kilku lat i jeszcze dysku nie ubiłem.
Minus - bardzo cicho nie jest ale można się przyzwyczaić.

#7 Re: Adapter do dysków Sata/IDE 2,5/3/5

przez volkmen 30 stycznia 2014, 23:38
Jeśli to miałoby pracować tylko u mnie to bym dawno tak zrobił,
Problem jest taki że często u klienta go wykorzystuje a to już średnie rozwiązanie;)

#8 Re: Adapter do dysków Sata/IDE 2,5/3/5

przez Vogelek23 30 stycznia 2014, 23:39
volkmen napisał(a):czy może skonstruować prosty zasilacz stabilizowany na 5V i 12V
Jeśli masz na myśli stabilizatory typu 7805 i 7812 oraz odpowiednie chłodzenie do nich, będzie to rozwiązanie na pewno bezpieczniejsze dla dysku, niż w/w "zasilacz impulsowy".

#9 Re: Adapter do dysków Sata/IDE 2,5/3/5

przez volkmen 30 stycznia 2014, 23:45
Dobra panowie dziękuje za rady, z tego powodu że czas nagli zamówiłem tego uniteka a w wolnej chwili, skonstruuje jakiś zasilacz stabilizowany na takie operacje.

Prosiłbym tematu nie zamykać bo może ktoś inny ma inne ciekawe rozwiązanie ;)

Pozdrawiam

#10 Re: Adapter do dysków Sata/IDE 2,5/3/5

przez oneeye 30 stycznia 2014, 23:47
A po co zasilacz? Nie lepsze adaptery z molexem pod ATX? Używam zwykłych adapterów z gniazdem molex dla hdd 3,5", dla dysków 2,5" - dwie dyżurne kieszenie na USB.

#11 Re: Adapter do dysków Sata/IDE 2,5/3/5

przez Vogelek23 30 stycznia 2014, 23:51
oneeye napisał(a):Nie lepsze adaptery z molexem pod ATX?
A jeśli dysk będzie miał częściowe przywarcie (przypuśćmy, że będzie to 1Ω w gałęzi 12V), to jak myślisz, ile zostanie z jego elektroniki, gdy "szarpnie" z zasilacza ATX te 12A? :)

#12 Re: Adapter do dysków Sata/IDE 2,5/3/5

przez fejo 30 stycznia 2014, 23:59
Przy 1Ω na 12v w dobrych zasilaczach ATX, zadziała zabezpieczenie i się po prostu wyłączy. Moim zdaniem zasilacze ATX są bezpieczniejsze od zasilaczy, "takich co na wyjściu występują bliżej nieokreślone impulsy" :D

#13 Re: Adapter do dysków Sata/IDE 2,5/3/5

przez oneeye 31 stycznia 2014, 01:04
Zasilacz się nie wyłączy... W ogóle się nie włączy. No chyba że jakiś "megabajt" albo "codegen" sprzed 10-ciu lat. Ale Panowie odbiegamy od tematu, jaki przykład dajemy?

#14 Re: Odp: Adapter do dysków Sata/IDE 2,5/3/5

przez PrzemoEli 31 stycznia 2014, 06:06
Ja osobiście używam uniteka od dawna (np. DMDE pro czy ghost) a jak jakiś soft nie widzi dysku to z uniteka biorę zasilanie i podłączam ten interfejs za 19zł i śmiga.

Wysyłane z mojego HTC Vision za pomocą Tapatalk 2

#15 Re: Adapter do dysków Sata/IDE 2,5/3/5

przez volkmen 31 stycznia 2014, 12:09
Piszecie że ten zasilacz jest impulsowy a oznaczenie ma stabilizowany, widocznie kiepsko stabilizuje.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).