• Uklady strzelajace cyna

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Uklady strzelajace cyna

Konet 6 Лютого 2014, 10:30
Witam.

Od jakiegos miesiaca mam ACHI IR PRO SC i caly czas jeszcze ucze sie reballingu. Troche ukladow poslalem juz w piach, ale to wszystko z moich kart graficznych i laptopow ktore dostalem od ludzi. Moj problem polega na tym, ze od czasu do czasu uklady strzelaja cyna. Czytalem juz, ze kazda maszyna pracuje troche inaczej i trzeba ja wytestowac. Moje pytanie jest czy to strzelanie zwiazane jest z za szybkim przyrostem temperatury czy moze z za wysoka temperatura, albo moze z ukladem. Czas grzania wydluzylem, temperature obnizylem ale nie chce dalej ryzykowac, bo w 50% kupuje zawsze nowe uklady i troche mi juz kasy na te proby poszlo.

Z gory dzieki za pomoc.

Pozdrawiam

ps. Prosze nie jechac mnie za brak znakow diakrytycznych. Nie mam polskiej klawiatury ani polskiego systemu

Re: Uklady strzelajace cyna

Google Adsense [BOT] 6 Лютого 2014, 10:30

#2 Re: Uklady strzelajace cyna

raddeon 6 Лютого 2014, 12:47
Witam to strzelanie cyną masz na myśli że na układzie robią się bąble? Jak tak to temat często poruszany, przeważnie jest to ze zbyt szybkiego przyrostu temperatury lub zbyt dużej wilgotności układu, szczerze przyznaje że do tej pory nie mam zielonego pojęcia co jest przyczyną ale stosuje się do profilu topnika i przed wlutowaniem trzymam układ ok godziny w specjalnym piecyku w temperaturze ok 100°C.

#3 Re: Uklady strzelajace cyna

Konet 6 Лютого 2014, 13:07
Niestety bable mi sie nie robia tylko slychac trzask i kolo ukladu lub na ukladzie lezy kulka cyny. Zauwazylem tez ze na jednym ukladzie zrobila sie rysa po tym trzasku.

#4 Re: Uklady strzelajace cyna

morph 6 Лютого 2014, 14:30
Witaj

Wygrzewasz układ przed montażem, reballingiem jak pisał Kolega powyżej? Sprawdź temperaturę do jakiej grzejesz układ, możesz mieć błąd pomiaru w swojej stacji i w rzeczywistości grzeje ona do dużo wyższej temperatury.

#5 Re: Uklady strzelajace cyna

jelonek 6 Лютого 2014, 16:25
Strzelająca cyna spod rdzenia i pęknięcia i rysy na kleju to wynik zawilgoconych układów. Lutowałem kiedyś układ, który był źle przechowywany i taki był efekt, mimo że wcześniej z tej samej serii te układy lutowały się bez problemu. Wygrzej układ jak należy i będzie bez problemu.

viewtopic.php?f=213&t=7690&hilit=Wygrzewanie

#6 Re: Uklady strzelajace cyna

matisblu 6 Лютого 2014, 23:48
Witam!
Na początku uważałem wygrzewanie za fanaberię, przecież u dostawcy układ jest w szafie klimatycznej. Po kilku zpopkornionych nowych układach oraz płytach klientów, każda płyta i układ przed montażem lądują w mało wymyślnym urządzeniu zwanym piekarnikiem na 1h w temperaturze 100 stopni celsjusza. Po tym rytuale jeszcze nie spuchł mi żaden układ ani płyta.
Za pieniądze które poszły wcześniej się bąblić spokojnie kupiłbym dobry piec do reflow. Ale jak mawiają starożytni górale, nauka kosztuje (tylko dlaczego aż tyle?).
Czasem się zdarzało że na starszych płytach cyna strzelała już z wieku, do takich nagrzanych płyt bez osłony twarzy nie podchodzę.

#7 Re: Uklady strzelajace cyna

Konet 7 Лютого 2014, 13:47
Stokrotne dzięki za naprowadzenie.
To by się u mnie mogło trochę zgadzać z tą wilgotnością. Dogrzewam serwis
piecem na gas (tym na butlę), a wiadomo że one wytwarzają dużo wody.
Czytałem linka do temtu kolegi Jelonka i chyba będę musiał sobie
sprawić jakiś mini piekarnik. Tylko muszę najpierw pójść do sklepu i
sprawdzić jakie mają wymiary w środku te piekarniki i czy mi się tam całe
płyty zmieszczą, bo widziałem już takie z obiegiem powietrza i te myśle że byłyby dobre.
Jeszcze raz wielkie dzięki.

Re: Uklady strzelajace cyna

Google Adsense [BOT] 7 Лютого 2014, 13:47
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей