• Dell inspiron 15r n5010 - vga

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Dell inspiron 15r n5010 - vga

rafal749 29 Січня 2014, 02:03
Witam, w laptopie jest uszkodzona grafika AMD 216-0772000, brak obrazu. Sprawdzone kartą diagnostyczną, też informuje że to grafika. Przechodząc do sedna sprawy - zrobić reballing czy wymienić układ na nowy DC11? Szukałem listy wadliwych układów amd ale takiego modelu nie ma, że wadliwy fabrycznie. Za info z góry dziękuje.

Re: Dell inspiron 15r n5010 - vga

Google Adsense [BOT] 29 Січня 2014, 02:03

#2 Re: Dell inspiron 15r n5010 - vga

PiTTer 29 Січня 2014, 12:00
Podgrzewasz diagnostycznie rdzeń układu, w większości przypadków układ wstaje do życia po takim zabiegu. Wtedy jest jasne, że układ do wymiany, reballing nie przyniesie efektu na dłuższy czas. Ja reballing stosuję wyłącznie przy Intelu (jak mam podejrzenie, że mogły puścić kule pod układem), AMD czy Nvidia od razu do wymiany bo szkoda czasu i podwójnej pracy (reklamacja nieunikniona). I nie patrz na DC układu, te nowe też jak podziałają 3-4 lata w nieczyszczonym laptopie, to będą do wymiany. Wada fabryczna poniżej DC09 to jak dla mnie ściema, także pracy nam dalej nie zabraknie :-)

#3 Re: Dell inspiron 15r n5010 - vga

rafal749 29 Січня 2014, 20:54
Wcześniej tego nie robiłem. Teraz po pogrzaniu rdzenia laptop nie uruchamia się brak napięcia na włączniku.

#4 Re: Dell inspiron 15r n5010 - vga

Vogelek23 29 Січня 2014, 21:18
PiTTer написав:Wada fabryczna poniżej DC09 to jak dla mnie ściema
A kto i gdzie pisze o wadzie fabrycznej układów AMD poniżej DC09? Ma Kolega oficjalne źródło? Według mojej wiedzy, tylko nVidia przyznała się publicznie do "problemów" z układami na rdzeniach G84/G86, produkowanych do I kwartału 2009 roku.

rafal749 написав:Teraz po pogrzaniu rdzenia laptop nie uruchamia się brak napięcia na włączniku.
Czym Kolega to podgrzewał, bo chyba nie opalarką? Czy płyta została wystudzona do próby ponownego załączenia?

#5 Re: Dell inspiron 15r n5010 - vga

rafal749 29 Січня 2014, 21:23
Podgrzewałem hotem temperatura przy układzie około 100 stopni. Mam sprzęt takich technik nie stosuje typu opalarka. Płytę załączyłem po paru minutach, sprawdzałem palcem nie był gorący rdzeń.

#6 Re: Dell inspiron 15r n5010 - vga

PiTTer 30 Січня 2014, 12:22
Vogelek23 написав:Według mojej wiedzy, tylko nVidia przyznała się publicznie do "problemów" z układami na rdzeniach G84/G86, produkowanych do I kwartału 2009 roku.

Według mojej wiedzy jest tak samo, nVidia się przyznała, co nie zmienia faktów, że układy AMD "padają" w równym stopniu (albo nawet szybciej) jak chipsety nVidii. Nie mam żadnych oficjalnych źródeł informacji, wyłącznie własne obserwacje i doświadczenia z których wynika jednoznacznie, że nie ma sensu robienie reballingu przy AMD i nVidii. Nie wierzę również, że nowe układy nVidii wyprodukowane po 2009 roku, będą trwalsze. Moim zdaniem, to celowe działanie aby układ pracował 3-4 lata, typowe postarzanie produktu w celu nakręcania sprzedaży nowych. Z tego co słyszałem, nowe mosty hybrydowe Intela też już nie są tak trwałe jak te stare konstrukcje, pewnie i ta firma postanowiła podkręcić sprzedaż (albo ciąć koszty). Ale to tylko moje niesprawdzone domysły.
rafal749 написав:Teraz po pogrzaniu rdzenia laptop nie uruchamia się brak napięcia na włączniku.

Dziwny objaw po podgrzaniu rdzenia układu graficznego niezbyt wysoką temperaturą. Niech Kolega posprawdza napięcia na płycie, ale to już raczej temat do działu "Naprawa laptopy".

#7 Re: Dell inspiron 15r n5010 - vga

rafal749 30 Січня 2014, 23:33
Wszystko jest ok, mój mały błąd nie łączyło na złączu płyty z płytą zasilania. Jest obraz więc układ do wymiany. Co powiecie o dostawcy z lublina układów, śmiało można u nich brać?
Pytanie z innej beczki na temat złącza debuga asus k50ab brak linii reset w lpc, nie działa karta diagnostyczna, gdzie mogę się wpiąć żeby prawidłowo zaczytać procedurę post.

#8 Re: Dell inspiron 15r n5010 - vga

keymaker 1 Лютого 2014, 18:34
rafal749 написав:Wszystko jest ok, mój mały błąd nie łączyło na złączu płyty z płytą zasilania. Jest obraz więc układ do wymiany. Co powiecie o dostawcy z lublina układów, śmiało można u nich brać?
Pytanie z innej beczki na temat złącza debuga asus k50ab brak linii reset w lpc, nie działa karta diagnostyczna, gdzie mogę się wpiąć żeby prawidłowo zaczytać procedurę post.

Jeśli chodzi o sprzedawcę z Lublina (o ile mowa o tym samym co myślę) ktoś ostatnio z użytkowników miał z nimi "problem", poza tym odnośnie sprawdzonych sprzedawców jest już przyklejony temat na forum.

#9 Re: Dell inspiron 15r n5010 - vga

rafal749 7 Лютого 2014, 10:16
Zamówiłem układ tam gdzie pisałem, zamontowałem go ale mam mały problem od góry pod układem grzeje się laminat, laptop wyłącza się po paru minutach. Układ siadł prawidłowo z każdej strony, na starym po podgrzaniu rdzenia nie grzał się tak laminat i działał normalnie. Układ uszkodzony czy coś nie łączy.

Re: Dell inspiron 15r n5010 - vga

Google Adsense [BOT] 7 Лютого 2014, 10:16

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей