• Uklady strzelajace cyna

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Uklady strzelajace cyna

przez Konet 6 lutego 2014, 10:30
Witam.

Od jakiegos miesiaca mam ACHI IR PRO SC i caly czas jeszcze ucze sie reballingu. Troche ukladow poslalem juz w piach, ale to wszystko z moich kart graficznych i laptopow ktore dostalem od ludzi. Moj problem polega na tym, ze od czasu do czasu uklady strzelaja cyna. Czytalem juz, ze kazda maszyna pracuje troche inaczej i trzeba ja wytestowac. Moje pytanie jest czy to strzelanie zwiazane jest z za szybkim przyrostem temperatury czy moze z za wysoka temperatura, albo moze z ukladem. Czas grzania wydluzylem, temperature obnizylem ale nie chce dalej ryzykowac, bo w 50% kupuje zawsze nowe uklady i troche mi juz kasy na te proby poszlo.

Z gory dzieki za pomoc.

Pozdrawiam

ps. Prosze nie jechac mnie za brak znakow diakrytycznych. Nie mam polskiej klawiatury ani polskiego systemu

Re: Uklady strzelajace cyna

przez Google Adsense [BOT] 6 lutego 2014, 10:30

#2 Re: Uklady strzelajace cyna

przez raddeon 6 lutego 2014, 12:47
Witam to strzelanie cyną masz na myśli że na układzie robią się bąble? Jak tak to temat często poruszany, przeważnie jest to ze zbyt szybkiego przyrostu temperatury lub zbyt dużej wilgotności układu, szczerze przyznaje że do tej pory nie mam zielonego pojęcia co jest przyczyną ale stosuje się do profilu topnika i przed wlutowaniem trzymam układ ok godziny w specjalnym piecyku w temperaturze ok 100°C.

#3 Re: Uklady strzelajace cyna

przez Konet 6 lutego 2014, 13:07
Niestety bable mi sie nie robia tylko slychac trzask i kolo ukladu lub na ukladzie lezy kulka cyny. Zauwazylem tez ze na jednym ukladzie zrobila sie rysa po tym trzasku.

#4 Re: Uklady strzelajace cyna

przez morph 6 lutego 2014, 14:30
Witaj

Wygrzewasz układ przed montażem, reballingiem jak pisał Kolega powyżej? Sprawdź temperaturę do jakiej grzejesz układ, możesz mieć błąd pomiaru w swojej stacji i w rzeczywistości grzeje ona do dużo wyższej temperatury.

#5 Re: Uklady strzelajace cyna

przez jelonek 6 lutego 2014, 16:25
Strzelająca cyna spod rdzenia i pęknięcia i rysy na kleju to wynik zawilgoconych układów. Lutowałem kiedyś układ, który był źle przechowywany i taki był efekt, mimo że wcześniej z tej samej serii te układy lutowały się bez problemu. Wygrzej układ jak należy i będzie bez problemu.

viewtopic.php?f=213&t=7690&hilit=Wygrzewanie

#6 Re: Uklady strzelajace cyna

przez matisblu 6 lutego 2014, 23:48
Witam!
Na początku uważałem wygrzewanie za fanaberię, przecież u dostawcy układ jest w szafie klimatycznej. Po kilku zpopkornionych nowych układach oraz płytach klientów, każda płyta i układ przed montażem lądują w mało wymyślnym urządzeniu zwanym piekarnikiem na 1h w temperaturze 100 stopni celsjusza. Po tym rytuale jeszcze nie spuchł mi żaden układ ani płyta.
Za pieniądze które poszły wcześniej się bąblić spokojnie kupiłbym dobry piec do reflow. Ale jak mawiają starożytni górale, nauka kosztuje (tylko dlaczego aż tyle?).
Czasem się zdarzało że na starszych płytach cyna strzelała już z wieku, do takich nagrzanych płyt bez osłony twarzy nie podchodzę.

#7 Re: Uklady strzelajace cyna

przez Konet 7 lutego 2014, 13:47
Stokrotne dzięki za naprowadzenie.
To by się u mnie mogło trochę zgadzać z tą wilgotnością. Dogrzewam serwis
piecem na gas (tym na butlę), a wiadomo że one wytwarzają dużo wody.
Czytałem linka do temtu kolegi Jelonka i chyba będę musiał sobie
sprawić jakiś mini piekarnik. Tylko muszę najpierw pójść do sklepu i
sprawdzić jakie mają wymiary w środku te piekarniki i czy mi się tam całe
płyty zmieszczą, bo widziałem już takie z obiegiem powietrza i te myśle że byłyby dobre.
Jeszcze raz wielkie dzięki.

Re: Uklady strzelajace cyna

przez Google Adsense [BOT] 7 lutego 2014, 13:47
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).