Witam ,
ja mam 3 różne quicki i pracowałem też na innych maszynach , więc podzielę się moją wiedzą i spostrzeżeniami :
arvika написав:Mając większą powierzchnie - płytę główną - ciepło z promienników zostaje przez nią zatrzymane na dłużej i przez to płyta szybciej się nagrzewa. Przy małych powierzchniach tylu karty MXM lub małe płyty (np. Macbook Air) ciepło ulatuje bokami zgodnie z zasadami fizyki. Rozwiązać to możesz np. poprzez zmianę profilu lub podniesienie temperatury dołu.
było by to prawdą gdyby preaheter grzał powietrzem ... w przypadków promienników IR powierzchnia jest zawsze tylko powierzchnią rozgrzewanego elementu , energia cieplna nie kumuluje się między preheaterem a płytą lecz przede wszystkim w samej płycie , no chyba że kolega ma quicka 2035 z grzałkami ceramicznymi IR , które same w sobie kumulują ciepło ...
grisza69 написав:Podpowiem , też walczyłem z tym problemem jak pracowałem na Chińskich grzałkach - poświęć stary laminat, wytnij otwór o 2 mm mniejszy ( nie będziesz musiał walczyć z mocowaniem) niż karta mxm i grzej to razem - układy będą schodzić jak masełko na tych samych profilach.
Takie rozwiązanie to zmiana interferencji fali cieplnej.
bardzo blisko jest kolega grisza69 , ale w przypadku każdego quicka 2035 ( i każdej innej stacji BGA ) lub też Quicka z czujnikiem temperatury IR stałym , zamocowanym za głowicą IR jest tak iż czujnik ten w przypadku cyklu z kartą MXM , lub małą płytą główną jak płyty macowskie -> nie jest osłonięty przed promieniami iR i dlatego błędnie odczytuje temperaturę wskazując wyższą niż jest w rzeczywistości przez co zadany profil nie osiąga właściwej temperatury .
Rozwiązaniem jest osłonięcie czujnika IR , ja kładę laminat szerokości karty mxm , za robioną karta w taki sposób aby promienie IR nie wpadały bezpośrednio w "oko" czujnika IR , lub też nie tworzyły bariery na jego drodze odczytu ("patrzenia") ,
Jeżeli ktoś ma wątpliwości to proszę zweryfikować moją wypowiedź używając dodatkowego czujnika temperatury podczas procesu z płytką osłaniającą czujnik IR od preheatera i bez .
Pozdrawiam