• Refllow podstawki procesora.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Refllow podstawki procesora.

ppgg1 17 Лютого 2014, 15:01
Postanowiłem zrobić refllow podstawki procesora celeron M, jak się później okazało niesłusznie, gdyż problemem była nowa północ. Po wspomnianym refllow podstawki niby wszystko było OK (procesor można było włożyć i wyjąć swobodnie).

Po kilku dniach gdy topik sie prawdopodobnie skrystalizował, pojawiły sie duże problemy z włożeniem czy wyjęciem procesora, jak również przestawieniem zamka podstawki. Podstawke kilkakrotnie myłem IPA, udało mi się doprowadzić ją do takiego stanu że przy użyciu siły można procesor włożyć i przekręcić zamek (laptop działa). Gdzie popełniłem błąd, topik sprawdzony ATMECH 559.

Re: Refllow podstawki procesora.

Google Adsense [BOT] 17 Лютого 2014, 15:01

#2 Re: Refllow podstawki procesora.

patol 17 Лютого 2014, 15:18
ppgg1 написав:Gdzie popełniłem błąd, topnik sprawdzony ATMECH 559.

Dałeś za dużo topnika i nie umyłeś go do końca.
A przede wszystkim to topnika, topik to pająk wodny.

#3 Re: Refllow podstawki procesora.

grisza69 17 Лютого 2014, 16:06
Używaj innego topnika ( ja używam np. do podstawek RF800 - uwaga mocno drażniący), jak następnym razem będziesz miał taki problem warto przed siłowym demontażem podgrzać płytę z gniazdem wtedy wszytko delikatnie wychodzi.

#4 Re: Refllow podstawki procesora.

ppgg1 18 Лютого 2014, 10:26
Na koniec pytanie o przelutowanie/wymianę podstawki, istnieje w ogóle taka możliwość? Są sita do tego celu? Procedura lutowania, kulkowania, grzania jest taka sama jak w przypadku lutowania BGA?

#5 Re: Refllow podstawki procesora. 

grisza69 18 Лютого 2014, 19:20
Nie wiem czy są sita dedykowane do podstawek (podstawki nowe maja kule), jak bawiłem się w stawianie gniazd na nowych kulach używałem sit uniwersalnych, kule zawsze stawiałem na płycie, nigdy nie udało mi się postawić kul na gnieździe ;).

Profil.... używam bardziej agresywnego dołu a górą stabilizuje w ostatniej fazie temperatura wyższa o 20 stopni (około 250°).

Re: Refllow podstawki procesora.

Google Adsense [BOT] 18 Лютого 2014, 19:20

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей