• ASUS P4P800 rev. 1.02 startuje, ale nic nie wyświetla

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 ASUS P4P800 rev. 1.02 startuje, ale nic nie wyświetla

przez wojtas87 24 lutego 2014, 22:00
Witam

Płyta desktopowa ASUS P4P800 rev. 1.02
Procesor P4 1.8GHz
Pamięć RAM Goodram 2x512MB

Płyta leżała przez 3 lata nie ruszana. Do końca działała stabilnie. Po odpaleniu po tym czasie brak obrazu na monitorze. Zauważyłem jeden spuchnięty kondensator. Po jego wymianie płyta ruszyła lecz po wmontowaniu jej do obudowy problem się powtórzył i płyta ponownie nie daje obrazu. Podstawowe napięcia są. Procesor, pamięć, mostki, karta grafiki się grzeją czyli wskazuje na to, że pracują. Płyta nie daje sygnałów dźwiękowych z systemowego głośnika.

Jaki obrać trop?

Re: ASUS P4P800 rev. 1.02 startuje, ale nic nie wyświetla

przez Google Adsense [BOT] 24 lutego 2014, 22:00

#2 Re: ASUS P4P800 rev. 1.02 startuje, ale nic nie wyświetla

przez Vogelek23 24 lutego 2014, 22:03
wojtas87 napisał(a):Zauważyłem jeden spuchnięty kondensator. Po jego wymianie płyta ruszyła lecz po wmontowaniu jej do obudowy problem się powtórzył
Znów spuchł ten kondensator?

wojtas87 napisał(a):Płyta leżała przez 3 lata nie ruszana.
Zainteresowałbym się zatem baterią CMOS.

#3 Re: ASUS P4P800 rev. 1.02 startuje, ale nic nie wyświetla

przez wojtas87 24 lutego 2014, 22:07
Kondensator teraz jest ok.

Bateria CMOS to pierwsza rzecz jaką sprawdziłem (wiem, nie wspomniałem) i faktycznie była rozładowana do zera. Po wymianie nic się nie zmieniło. Nadal nic się nie dzieje. Brak obrazu, brak sygnałów dźwiękowych, podzespoły się nagrzewają w normie.

#4 Re: ASUS P4P800 rev. 1.02 startuje, ale nic nie wyświetla

przez Vogelek23 24 lutego 2014, 22:50
wojtas87 napisał(a):Po wymianie nic się nie zmieniło.
Czy płyta zachowuje się tak samo, gdy całkowicie odłączysz baterię CMOS i odczekasz kilka minut przed uruchomieniem?

#5 Re: ASUS P4P800 rev. 1.02 startuje, ale nic nie wyświetla

przez wojtas87 24 lutego 2014, 22:53
Dokładnie tak samo. Bez baterii, czy z baterią nie robi różnicy.

#6 Re: ASUS P4P800 rev. 1.02 startuje, ale nic nie wyświetla

przez dominik555 24 lutego 2014, 23:18
W jakiej sekcji zasilania znajduje się ten kondensator?

#7 Re: ASUS P4P800 rev. 1.02 startuje, ale nic nie wyświetla

przez wojtas87 24 lutego 2014, 23:27
Mniemam, iż jest w sekcji zasilania pamięci operacyjnej. Kolor żółty na zdjęciu.

Obrazek

#8 Re: ASUS P4P800 rev. 1.02 startuje, ale nic nie wyświetla

przez dominik555 25 lutego 2014, 08:19
Wymień pozostałe należące do tej gałęzi.

#9 Re: ASUS P4P800 rev. 1.02 startuje, ale nic nie wyświetla

przez wojtas87 25 lutego 2014, 08:25
Myślisz, że pozostałe mogą robić wrogą robotę? Dziwne jest to, że płyta zaraz po wymianie tego jednego kondensatora wstała, a 5minut później już nie.

Druga dziwna rzecz, że płyta nie "pika" kodów błędów, tak jakby nie było włożonego procesora (procesor, pamięć, grafa są ok, sprawdzone na innej płycie).

#10 Re: ASUS P4P800 rev. 1.02 startuje, ale nic nie wyświetla

przez dominik555 25 lutego 2014, 08:56
Mogą, ale nie muszą. Obecnie już się nie bawie w pojedyńcze wymiany, ze względu na to, że już nie raz się na tym przejechałem i kondensatory, które wyglądały na sprawne, wcale takie nie były. Co do beebcodów to z tego co wiem pojawiają sie przy procedurze POST, jeżeli przy wyjętych podzespołach takich jak CPU czy RAM nie ma beepów, to być może nie ma zasilania jakiejś sekcji i POST nie startuje.

#11 Re: ASUS P4P800 rev. 1.02 startuje, ale nic nie wyświetla

przez wojtas87 25 lutego 2014, 09:21
Zasilanie proca, pamięci, grafiki, mostków oraz dwóch kości BIOS jest. Wszystkie te podzespoły grzeją się normalnie.

Poczekam jeszcze na wypowiedź Vogelka, bo zastanawiam się co miał na myśli pytając o reakcję przy wyciągniętej baterii RTC.

Wieczorem sprawdzę jeszcze oscylacje na kwarcach. Zawartości kostek BIOS-u nie przeczytam, bo na razie nie mam czym.

p.s. Zastanawiam się czy karta diagnostyczna podpowiedziała by cokolwiek w temacie. Nie mam na razie, bo dopiero zaczynam naprawiać płyty (do tej pory tylko wymiana), ale mogę zakupić.

#12 Re: ASUS P4P800 rev. 1.02 startuje, ale nic nie wyświetla

przez dominik555 25 lutego 2014, 12:03
Jakie masz napięcie cpu core?

#13 Re: ASUS P4P800 rev. 1.02 startuje, ale nic nie wyświetla

przez wojtas87 25 lutego 2014, 12:12
1.70 - 1.75V

Na dwóch miernikach podobnie, nie zauważyłem wahań.

-- 25 lutego 2014, 18:23 --

Jest jakiś progres.

Po wymianie kondensatorów sąsiadujących w tym samym rzędzie co ten wybulony pojawiły się beepcody tylko po wyciągnięciu pamięci RAM.

Po wyciągnięciu karty grafiki czy procesora nadal nie mam beepów.

#14 Re: ASUS P4P800 rev. 1.02 startuje, ale nic nie wyświetla

przez wojtas87 26 lutego 2014, 11:46
Podmieniłem kwarc i o dziwo płyta ruszyła. Można było normalnie wejść do BIOSu i zmieniać ustawienia, ale po próbie zapisania ustawień ekran zgasł i płyta się zawiesiła. Po ponownym uruchomieniu identyczne objawy jak na początku.

#15 Re: ASUS P4P800 rev. 1.02 startuje, ale nic nie wyświetla

przez dominik555 26 lutego 2014, 13:00
Dalej się będę upierał na wymianie (nawet wszystkich) elektrolitów zwłaszcza, że płyta leżakowała 3 lata. Pomoże, albo i nie pomoże, ale na pewno nie zaszkodzi. Pozdrawiam.

#16 Re: ASUS P4P800 rev. 1.02 startuje, ale nic nie wyświetla

przez wojtas87 26 lutego 2014, 13:52
Posłuchałem, wymieniłem wszystkie elektrolity i... dalej to samo.

Co mogę jeszcze sprawdzić?

#17 Re: ASUS P4P800 rev. 1.02 startuje, ale nic nie wyświetla

przez baner81 26 lutego 2014, 14:09
Pamiętam że najczęściej tych Asusach padał most południowy, zdarzała się czasami nawet dziura w układzie. W tym przypadku raczej odpada, natomiast jedna taka płyta odpalała przy dociskaniu mostu północnego i może podążyłbym w tym kierunku - socket lub kule/pady pod północą.

#18 Re: ASUS P4P800 rev. 1.02 startuje, ale nic nie wyświetla

przez wojtas87 26 lutego 2014, 15:06
Nie ma opcji żeby coś nie łączyło. Jest jakaś usterka elektroniczna.

Udało mi się przed sekundą uruchomić płytę. W momencie włączania przypadkowo zwarłem przez ułamek sekundy kondensator SMD zaraz koło kwarca. Płyta ruszyła aż miło. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu sytuacja jak na początku.

Próbowałem szczęścia zwierając ten kondensator umyślnie, ale tym razem nie wystartowała grafa.

#19 Re: ASUS P4P800 rev. 1.02 startuje, ale nic nie wyświetla

przez wojtas87 27 lutego 2014, 11:29
Prześledziłem wątki na elektrodzie dotyczące płyty P4P800 i problem występujący w moim przypadku był dość częstym problemem. Ludzie pisali, że ICH5 jest bardzo podatny na ESD, z resztą nawet na wikipedii ten problem jest zaznaczony w przypadku tego chipu. Zastanawiam się czy warto mierzyć jeszcze cokolwiek i próbować z programowaniem BIOSu czy może dać spokój i spisać płytę na straty? FW82801EB jest nieosiągalny w zakupie, więc o podstawienie będzie ciężko.

Jak radzicie? Co mogę jeszcze sprawdzić?

#20 Re: ASUS P4P800 rev. 1.02 startuje, ale nic nie wyświetla

przez mar244 27 lutego 2014, 11:31
kolego, szczerze myślę że ta płyta nie jest warta inwestowania pieniędzy, ani czasu.

Re: ASUS P4P800 rev. 1.02 startuje, ale nic nie wyświetla

przez Google Adsense [BOT] 27 lutego 2014, 11:31