• Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

#21 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 25 lutego 2014, 13:41
Po zmianie ustawień PC410 na baud: 19.2 i ALo2: HiAL komunikacja działa.
Jednak po starcie profilu słychać cykliczne pykanie jakby sterownik wyłączał i włączał dolne grzałki.
Zapis profili nie działa, jest tak jak było.

edit: po 2 minutach pykanie ustało, program przestał odpowiadać :)

-- Dodano: wtorek, 25 lut 2014, 13:46 --

po restarcie programu nie pobiera profilu - postęp idzie ale wartości się nie zmieniają

ps. czy mógłbyś przy aktualizacjach zamieszczać sam plik exe a nie cały instalator?

Re: Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez Google Adsense [BOT] 25 lutego 2014, 13:41

#22 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 25 lutego 2014, 13:47
To pykanie to sterowanie mocą dolnej grzałki odpowiednio (20%,40%,60%,80%,100%) a przestała pykać bo osiągneła próg "Moc maksymalna gdy T="

Zainstaluj program w lokalizacji defalutowej czyli c:/programfiles/ bo najprawdopodobniej program nie ma uprawnień u ciebie do nadpisywania pliku "Profile.ini"

P.S.

Czy kolega nie używa przypadkiem adapteru USB-rs232 "Profilink" jeżeli tak to z komunikacją mogą być problemy(największy szajs jaki widziałem). Wszystkim polecam pracę na adapterach opartych o chip marki "FTDI"

#23 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 25 lutego 2014, 13:52
i jeszcze jedno: w trakcie profilu nie daje się wyłączyć stacji wyłącznikiem, zostaje cały czas włączony dół, czemu tak jest?

#24 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sq5huh 25 lutego 2014, 13:52
U mnie wersja 1.6.2 zawiesza się od razu po uruchomieniu, zanim cokolwiek zdążę zrobić.
Brak error.log brak reakcji. Program uruchamia sie od razu z otwartym portem COM (wg. labelki) więc podejrzewam że tu może być problem.

#25 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 25 lutego 2014, 13:57
marioj77 napisał(a):i jeszcze jedno: w trakcie profilu nie daje się wyłączyć stacji wyłącznikiem, zostaje cały czas włączony dół, czemu tak jest?

To właśnie wina błednej komunikacji ,proszę odpalic program i wcisnąć "Stop"

#26 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 25 lutego 2014, 14:00
lokalizację mam defaultową tylko program nie wymaga uprawnień administratora więc uruchamiam go na obniżonych (Windows 7), po zmianie na administratora mogę już zmieniać nazwy profili

-- Dodano: wtorek, 25 lut 2014, 14:02 --

sylwa76 napisał(a):
To właśnie wina błednej komunikacji ,proszę odpalic program i wcisnąć "Stop"

Wcześniejsza wersja nie miała problemów z komunikacją mimo, że w stacji miałem ustawione baud na 9600 i ALo2 na Pout.

-- Dodano: wtorek, 25 lut 2014, 14:05 --

Po zmianie ALo2 z powrotem na Pout nie ma cyklicznego wyłączania/włączania dolnej grzałki. Ale dalej nie mogę używać programu bo nie chce pobrać profilu ze stacji, postęp idzie ale wartości nie wchodzą.

-- Dodano: wtorek, 25 lut 2014, 14:07 --

Używam prolifica i gwarantuję koledze, że widziałem gorsze szajsy :)

#27 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 25 lutego 2014, 14:07
marioj77 napisał(a):
Po zmianie ALo2 z powrotem na Pout nie ma cyklicznego wyłączania/włączania dolnej grzałki. Ale dalej nie mogę używać programu bo nie chce pobrać profilu ze stacji, postęp idzie ale wartości nie wchodzą.

Może sam sterownik ma problem bo w komunikacji nic nie zmieniałem, u mnie biega bez żdnych problemów nawet pierwsza płyta postawiona :-)

Proszę ustawić na 9600 jedno i drugie , zobaczymy.

-- Dodano: wtorek, 25 lut 2014, 14:13 --

marioj77 napisał(a): Używam prolifica i gwarantuję koledze, że widziałem gorsze szajsy :)

Proszę mi uwierzyć, nie znajdzie Pan już nic tańszego a nerwów ile mi to ustrojstwo zjadło to szkoda gadać:-)

P.S. Zapewniam że program działa poprawnie, prośiłbym obserwatorów tematu o test u siebie.

-- Dodano: wtorek, 25 lut 2014, 14:18 --

marioj77 napisał(a):Po zmianie ALo2 z powrotem na Pout nie ma cyklicznego wyłączania/włączania dolnej grzałki.

To pykanie to prawidłowe zachowanie patrz wyżej.

#28 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 25 lutego 2014, 14:36
Nie wiem jakie teraz są prolifiki ale mój ma z 10 lat i nigdy nie sprawił mi zawodu.
Muszę odpuścić tą zabawę bo za dużo czasu i za mało efektów. Mam komunikację, mogę włączać stację ale nie ściągnąć profil.

#29 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 25 lutego 2014, 15:05
OK, dziękuję za współpracę

P.S. wieczorem na YT umieszczę filmik pracującego programu w trakcie realnego wylutu/wlutu i wstawie linka.

Pozdrawiam

#30 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 25 lutego 2014, 15:26
Na wersji <1.5 normalnie używałem i lutowałem przy domyślnych ustawieniach stacji. Teraz nawet na wersji 1.3.1 nie mogę pobrać profilu ze stacji, chyba muszę zrestartować komputer :)

#31 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 25 lutego 2014, 15:35
marioj77 napisał(a):Na wersji <1.5 normalnie używałem i lutowałem przy domyślnych ustawieniach stacji. Teraz nawet na wersji 1.3.1 nie mogę pobrać profilu ze stacji, chyba muszę zrestartować komputer :)

Czyli jeszcze popracujemy :-) :-) :-) ?

P.S. Ja na tym sofcie właśnie odpaliłem DV6 i powiem szczerze że profil dzięki regulacji mocy dolnego zachowuje się rewelacyjne aż sam jestem pod wrażeniem.

#32 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 25 lutego 2014, 16:06
Po restarcie komputera 1.3.1 działa prawidłowo przy ustawieniu 9600baud i Pout dla ALo2 w sterowniku.
Profil daje się zapisać jeśli uruchomię program na uprawnieniach administratora.

Wersja 1.5.0 również działa bez zmiany ustawień (tutaj tylko jest komunikat z PortName na starcie ale to nie wpływa na pracę)

Wersja 1.6.0 również pokazuje komunikat z PortName ale wciąż działa na domyślnych ustawieniach stacji, na adminie zapisuje również profile. Widzę, że wersja 1.6 potrafi już przełączać profile bezpośrednio w sterowniku.
Moje pytanie w związku z tym: czy program uruchamia stację wg profilu z programu czy tego zapisanego w stacji?
Program kiepsko radzi sobie z wczytywaniem pliku profili, po zmianie nazwy profilu trzeba zrestartować program, inaczej nie zauważy zmiany.

Wersja 1.6.1 - tu się coś pochrzaniło, program nie trzyma ustawień języka i ustawia domyślny com2 - już ze zmianą na 19200 baudów. Brak komunikacji. A przy starcie błąd z konwersją z ciągu NULL na typ Decimal.

No i wersja 1.6.2 - po zmianie na 9600 baudów pobiera profil, daje się zapisać j.w. , stacja daje się sterować czyli działa.

W związku z tym parę pytań:
- po co zmiana na 19200 baudów i ALo2 na Hi All?
- co to za parametr "moc maksymalna gdy T=" ?
- co to za funkcja "Akt. w cyklu" ?
- aktualna temperatura 2 to druga termopara, tak? U mnie 1 i 2 pokazuje aktualną temperaturę z termopary (jedynej)

I mała sugestia - czy mógłby kolega numer wersji umieścić koło logo programu? Ułatwi to testowanie :)
No i jeszcze jedno, w którejś wersji wstecz zniknęły przyciski zamknij/minimalizuj.

edit: skoro już program pracuje na profilach stacji (co wcześniej nie udało się producentowi oryginalnego softu - zakładam, że z lenistwa), przydałaby się funkcja kopiuj wartości z profilu x do profilu y. No i najlepiej zrobić przyciski odbierz/wyślij gdzieś przy parametrach, mało wygodne przeklikiwanie się przez menu.

#33 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 25 lutego 2014, 17:04
marioj77 napisał(a):
No i wersja 1.6.2 - po zmianie na 9600 baudów pobiera profil, daje się zapisać j.w. , stacja daje się sterować czyli działa.

W związku z tym parę pytań:
- po co zmiana na 19200 baudów i ALo2 na Hi All?
- co to za parametr "moc maksymalna gdy T=" ?
- co to za funkcja "Akt. w cyklu" ?
- aktualna temperatura 2 to druga termopara, tak? U mnie 1 i 2 pokazuje aktualną temperaturę z termopary (jedynej)

ad.1/1 Ponieważ program miał szybciej przesyłać profile do/z sterownika lecz zgłaszałeś problemy z transmisją więc spowolniłem to i 9600 wystarcza.
ad.1/2 Oryginalnie grzałka dolna jest sterowana wyjściem al2 i w momncie kiedy uruchamiasz profil załącza "ja to nazywam Rexa" (STER DOLNEJ GRZAŁKI).
Ja konfiguruje na HiAL i mam sterowanie dolnego podgrzewacza wysyłając rs'em opdowiednie nastawy dla parametru Alarm2. Które naprzemian wysterowują wyjście AL2 .
ad.2 Jest to parametr używany w przypadku kiedy nie potrzebujemy na początek pełnej mocy podgrzewacza i dgy dojdzie do zadanej włącza sie na maxa i dalej to już PID rexa.
ad.3 Paramert ten służy do aktualizacji w trakcie trwania cyklu (live) dowolnego parametru po wczesniejszej jego zmianie.Zostanie wysłany tylko ten parametr który ostatnio został zmieniony. Np. żeby wydłużyć ostatni krok bo nam jeszcze nie odchodzi a zaraz się kończy cykl i od nowa :-)
ad.4 Sterownik PC410 ma dwa wejscia na trermoparę z tego jedno jest zmostkowane i nie używane "IN2", ja zostkowałem termoparę Rexa z wejściem IN2 (pamiętać o biegunach) i mam odczyt także dolnej grzałki. W przypadku Hontona r392 jest to monitoring górnego "Hot Air'a".

#34 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 25 lutego 2014, 17:17
ad.1/2 - poproszę tak po polsku - co daje przełączenie sterowania wyjściem ALo2 na HiAll? Można pracować na domyślnym Pout czy tracę jakąś funkcjonalność?
ad.3 - można chyba również wysłać do sterownika hold, zgadza się?
Jak to jest z tymi parametrami bo nie odpowiedział mi kolega na pytanie z początku mojego postu: czy program uruchamia stację wg profilu z programu czy tego zapisanego w stacji?
ad.4 - można więcej szczegółów? Na których stykach PC410 jest wejście drugiej termopary i z którymi stykami REXa to zmostkować?

#35 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 25 lutego 2014, 17:44
marioj77 napisał(a):ad.1/2 - poproszę tak po polsku - co daje przełączenie sterowania wyjściem ALo2 na HiAll? Można pracować na domyślnym Pout czy tracę jakąś funkcjonalność?
ad.3 - można chyba również wysłać do sterownika hold, zgadza się?
Jak to jest z tymi parametrami bo nie odpowiedział mi kolega na pytanie z początku mojego postu: czy program uruchamia stację wg profilu z programu czy tego zapisanego w stacji?
ad.4 - można więcej szczegółów? Na których stykach PC410 jest wejście drugiej termopary i z którymi stykami REXa to zmostkować?

ad.1/2/3 Tracisz funkcję sterowania dolnym podgrzewaczem( mocą), Pout tylko go załącza a hold zatrzyma tylko górę. Pewnie masz jakiś delikatny profil i często się zdarza że dolny podgrzewacz zbyt szybko nagrzewa płytę i ją krzywi (np. niektóre acerki)to jest właśnie do tego.
ad.4 : Piny jak poniżej

PC410 REX c100
16 ------------10
17-------------9

Obrazek

Obrazek

#36 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 25 lutego 2014, 17:47
Ponawiam pytanie:

#37 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 25 lutego 2014, 17:47
sylwa76 napisał(a):
marioj77 napisał(a):Jak to jest z tymi parametrami bo nie odpowiedział mi kolega na pytanie z początku mojego postu: czy program uruchamia stację wg profilu z programu czy tego zapisanego w stacji?

Góra ze sterowanika a dół z programu.

-- Dodano: wtorek, 25 lut 2014, 17:49 --

Lecz można profile edytować na żywo i to już programowo.

-- Dodano: wtorek, 25 lut 2014, 17:59 --

marioj77 napisał(a):edit: skoro już program pracuje na profilach stacji (co wcześniej nie udało się producentowi oryginalnego softu - zakładam, że z lenistwa), przydałaby się funkcja kopiuj wartości z profilu x do profilu y. No i najlepiej zrobić przyciski odbierz/wyślij gdzieś przy parametrach, mało wygodne przeklikiwanie się przez menu.

Zrobi się :-)

#38 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 25 lutego 2014, 19:08
To jeszcze poproszę o wyświetlanie numeru aktualnego profilu stacji oraz podświetlanie aktualnego kroku profilu, przydałby się również przycisk hold (łatwiejszy sposób wstrzymania profilu niż hot update). Do tego jeszcze poproszę o przycisk wyłącz alarm dźwiękowy lub opcja ustawiania czasu alarmu dźwiękowego.

#39 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 25 lutego 2014, 20:01
marioj77 napisał(a): oraz podświetlanie aktualnego kroku profilu

to już jest

#40 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 25 lutego 2014, 20:03
jakoś nie zauważyłem :-) to poproszę o całą resztę

Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez Google Adsense [BOT] 25 lutego 2014, 20:03