• SAMSUNG LTN150XB-L03 - Matryca świeci na czerwono

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 SAMSUNG LTN150XB-L03 - Matryca świeci na czerwono

przez figurel 27 lutego 2014, 21:29
Witam po raz pierwszy na forum.
Matryca świeci na czerwono:
Obrazek
Podmieniłem taśmę z XGA na SXGA (taką miałem pod ręką), to samo; inna matryca do tego Della D520 wstawiona wyświetla kolory prawidłowo. Jak widać na fotce na zewnętrznym monitorze również obraz ok.
Omawiana tu matryca podłączona do innego Della również jest cała czerwona.
Podmieniłem wsad eepromu, bez zmian.
Świetlówka świeci na biało i mocno, widać to od tyłu, przez szparki wydobywa się bardzo jasne, białe światło:
Obrazek
A z drugiej strony piękna skądinąd, równomierna, czerwona poświata. Czy to na pewno uszkodzona matryca? Sprzedający zapewniał, że jest sprawna.
Są jakiekolwiek szanse na naprawę matrycy?

Re: SAMSUNG LTN150XB-L03 - Matryca świeci na czerwono

przez Google Adsense [BOT] 27 lutego 2014, 21:29

#2 Re: SAMSUNG LTN150XB-L03 - Matryca świeci na czerwono

przez greg464 28 lutego 2014, 02:14
figurel napisał(a):Podmieniłem wsad eepromu, bez zmian.

Podmieniony wsad było od Della?
Warto sprawdzić matryce na innym laptopie niż dell.

#3 Re: SAMSUNG LTN150XB-L03 - Matryca świeci na czerwono

przez figurel 28 lutego 2014, 09:11
greg464 napisał(a):Podmieniony wsad było od Della?

Tak. Był to wsad z matrycy działającej pod Dellem, rozjaśnianie działało prawidłowo.
greg464 napisał(a):Warto sprawdzić matryce na innym laptopie niż dell

Podłączyłem matrycę pod Asusa A6j; to samo, świetlówka bialuteńka a ekran piękny, bez skazy jedynie jednolicie czerwony. W Asusie nic nie wyświetla ale dlatego pewnie, że to inna, nieobsługiwana rozdzielczość. 1024x768 a w Asusie 1280x800.

Re: SAMSUNG LTN150XB-L03 - Matryca świeci na czerwono

przez Google Adsense [BOT] 28 lutego 2014, 09:11
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).