plenrusldeituk
  • SAMSUNG LTN150XB-L03 - Matryca świeci na czerwono

Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 SAMSUNG LTN150XB-L03 - Matryca świeci na czerwono

от figurel 27 Февраль 2014, 22:29
Witam po raz pierwszy na forum.
Matryca świeci na czerwono:
Изображение
Podmieniłem taśmę z XGA na SXGA (taką miałem pod ręką), to samo; inna matryca do tego Della D520 wstawiona wyświetla kolory prawidłowo. Jak widać na fotce na zewnętrznym monitorze również obraz ok.
Omawiana tu matryca podłączona do innego Della również jest cała czerwona.
Podmieniłem wsad eepromu, bez zmian.
Świetlówka świeci na biało i mocno, widać to od tyłu, przez szparki wydobywa się bardzo jasne, białe światło:
Изображение
A z drugiej strony piękna skądinąd, równomierna, czerwona poświata. Czy to na pewno uszkodzona matryca? Sprzedający zapewniał, że jest sprawna.
Są jakiekolwiek szanse na naprawę matrycy?

Re: SAMSUNG LTN150XB-L03 - Matryca świeci na czerwono

от Google Adsense [BOT] 27 Февраль 2014, 22:29

#2 Re: SAMSUNG LTN150XB-L03 - Matryca świeci na czerwono

от greg464 28 Февраль 2014, 03:14
figurel писал(а):Podmieniłem wsad eepromu, bez zmian.

Podmieniony wsad było od Della?
Warto sprawdzić matryce na innym laptopie niż dell.

#3 Re: SAMSUNG LTN150XB-L03 - Matryca świeci na czerwono

от figurel 28 Февраль 2014, 10:11
greg464 писал(а):Podmieniony wsad było od Della?

Tak. Był to wsad z matrycy działającej pod Dellem, rozjaśnianie działało prawidłowo.
greg464 писал(а):Warto sprawdzić matryce na innym laptopie niż dell

Podłączyłem matrycę pod Asusa A6j; to samo, świetlówka bialuteńka a ekran piękny, bez skazy jedynie jednolicie czerwony. W Asusie nic nie wyświetla ale dlatego pewnie, że to inna, nieobsługiwana rozdzielczość. 1024x768 a w Asusie 1280x800.

Re: SAMSUNG LTN150XB-L03 - Matryca świeci na czerwono

от Google Adsense [BOT] 28 Февраль 2014, 10:11
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).