• Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

#61 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 27 lutego 2014, 16:25
I bez tego jestem już zadowolony z programu w obecnej postaci.

-- Dodano: czwartek, 27 lut 2014, 16:32 --

Ale jeszcze pytanie: czy można wyłączać dolne promienniki w trakcie czasu utrzymania każdego kroku? Grzałka jedzie równo przez cały profil i mam tylko krzywą rosnącą, nie widać tych czasów utrzymania.

Re: Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez Google Adsense [BOT] 27 lutego 2014, 16:25

#63 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 28 lutego 2014, 15:41
marioj77 napisał(a):Ale jeszcze pytanie: czy można wyłączać dolne promienniki w trakcie czasu utrzymania każdego kroku? Grzałka jedzie równo przez cały profil i mam tylko krzywą rosnącą, nie widać tych czasów utrzymania.

Teoretycznie tak, tylko nasuwa się pytanie po co "wykres nie ma być ładny, tylko profil skuteczny"? Wystarczy dobrać odpowiednią moc w danym momencie profilu. Nawet profesionalne maszynki za kilkanaście tysięcy "Quick" mają w momencie utrzymania wykres narastający nie licząc ostatniego etapu.

Wieczorem wersja 1.8 RC.

#64 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 28 lutego 2014, 16:42
Mam problem, profil idzie normalnie, na końcu wyłączam stację z przycisku - potem na programie wyskakuje mi profil complete a następnie Communication error or machine not connect i program się wywala - a stacja ma cały czas włączony dół.
Prędkość mam już ustawioną na 19200 baudów.

-- Dodano: piątek, 28 lut 2014, 17:01 --

No i po zakończeniu pracy po osiągnięciu temp. krytycznej program usuwa wykres przebiegu pracy - czemu?

#65 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 28 lutego 2014, 19:26
Wersja 1.8 RC

Update do aktualizacji < 1.7

PSoft Rework v 1.8 RC update.rar

oraz full dla nowych

PSoft Rework v 1.8 RC full.rar

Czekam na finalne opinie, dziękuję wszystkim za zaangażowanie a szególnie koledze "marioj77".

Pozdrawiam

P.S.
Już w krótce wersja na tablety z rozdzielczością - min 1280 (horizontal)

edit:19:55
wstawiłem złe pliki , teraz jest oki:-)

skróty klawiszowe:
space - stop
H - hold
Pg up - pojedynczy profil do sterownika
Pg down - pojedyńczy profil z sterownika
F1 do F10 przełącznie profili
Esc - wyjscie

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#66 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 28 lutego 2014, 21:19
Jutro będą testy live wersji RC.
Jak już dokończysz program i będzie wersja RTM to trzeba pomyśleć nad kreatorem profilu - to jest coś co potrafi człowiekowi zająć parę dni po zainstalowaniu pierwszej stacji BGA.

#67 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 28 lutego 2014, 22:55
marioj77 napisał(a):Jutro będą testy live wersji RC.
Jak już dokończysz program i będzie wersja RTM to trzeba pomyśleć nad kreatorem profilu - to jest coś co potrafi człowiekowi zająć parę dni po zainstalowaniu pierwszej stacji BGA.

Jak to ma wyglądać , masz jakąś wizję?

#68 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 28 lutego 2014, 23:14
Ja mam kroki kończące się na 85/125/145/185/225 stopni, trzeba puścić profile z prędkością 0,5*C/s dla pierwszego kroku (na zimnych promiennikach nie da rady zrobić 1*C) i 1*C dla wszystkich następnych.
W czasie dwell time przydałoby się zrobić wyłączanie dolnego promiennika (ewentualne dogrzewanie dołem/górą jeśli profil nie nadąża) żeby w czasie dwella temperatura się utrzymywała a nie rosła.
Wtedy można mierzyć kiedy faktyczny przebieg temperatur równa się z temperaturami profilowymi i pozwolić klientowi kliknąć na przycisk "to już" co pozwoli na zakończenie kroku, rozpoczęcie dwella a potem następnego kroku.
Nie zamotałem za bardzo?

IMHO zrobiłoby się wtedy profil szyty na miarę pod konkretną stację i konkretne laminaty, zwykle bierze się "jakiś" profil i poświęca godziny na dopracowanie żeby za bardzo nie mijały się temperatury.

-- Dodano: piątek, 28 lut 2014, 23:25 --

Zresztą tak myśłę, że sterując PC410 masz możliwość porównywać temp. aktualną z temp. profilową i na tej podstawie decydować czy trzeba wyłączyć grzałki czy dogrzać.

#69 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 28 lutego 2014, 23:36
marioj77 napisał(a):Ja mam kroki kończące się na 85/125/145/185/225 stopni, trzeba puścić profile z prędkością 0,5*C/s dla pierwszego kroku (na zimnych promiennikach nie da rady zrobić 1*C) i 1*C dla wszystkich następnych.
W czasie dwell time przydałoby się zrobić wyłączanie dolnego promiennika (ewentualne dogrzewanie dołem/górą jeśli profil nie nadąża) żeby w czasie dwella temperatura się utrzymywała a nie rosła.
Wtedy można mierzyć kiedy faktyczny przebieg temperatur równa się z temperaturami profilowymi i pozwolić klientowi kliknąć na przycisk "to już" co pozwoli na zakończenie kroku, rozpoczęcie dwella a potem następnego kroku.
Nie zamotałem za bardzo?

IMHO zrobiłoby się wtedy profil szyty na miarę pod konkretną stację i konkretne laminaty, zwykle bierze się "jakiś" profil i poświęca godziny na dopracowanie żeby za bardzo nie mijały się temperatury.

Ok

Ale przyszedł mi inny pomysł, na przykład zrobić test na maxa do 250st(jeden segment gdzie założyć trzeba np 10st/sek, hb na 1 i target 250)góra i dół i tu rampę zapisać jako max maszyny. Potem dorobić sterowanie mocą dolnego podgrzewacza za pomocą pomiaru mocy z górnego plus np. 10% i wtedy można by było z palca tworzyć co się chce a posłuszeństwo pewne.

Co ty na to?

#70 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 28 lutego 2014, 23:50
10 stopni na sekundę to zabójstwo dla każdego PCB i każdego BGA, trochę odjechany pomysł przy założeniu, że promienniki dadzą radę się tak szybko rozgrzewać :)
Bo, jak to mówią, nie temperatura zabija układy ale niekontrolowany przyrost :)

#71 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 28 lutego 2014, 23:55
marioj77 napisał(a):10 stopni na sekundę to zabójstwo dla każdego PCB i każdego BGA, trochę odjechany pomysł przy założeniu, że promienniki dadzą radę się tak szybko rozgrzewać :)
Bo, jak to mówią, nie temperatura zabija układy ale niekontrolowany przyrost :)

Chodzi tylko o sprawdzenie maxa maszyny i ustalenie widełek górnej granicy poza jaką nie ma sensu tworzyć rampy.

Jak sam wspomniałeś, maszyna w pierszym segmencie nie zrobi więcej jak 0.5st a przy tym tescie zobaczymy jak jest na prawdę.

#72 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 28 lutego 2014, 23:59
Ja mogę robić testy, mam trochę testowych pcb.

-- Dodano: sobota, 1 mar 2014, 00:00 --

Dobrze zrobić testy konkretnych maszyn i umieścić na forum, zaoszczędzi to pracy kolejnym użytkownikom

#73 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 1 marca 2014, 00:01
marioj77 napisał(a):Ja mogę robić testy, mam trochę testowych pcb.

Zakładając że wszyscy mamy tą samą moc grzałek i pozycje termopar- a szczególnie dolnej ,u mnie dotyka płyty a w nowych maszynach wisi w powietrzu.

-- Dodano: sobota, 1 mar 2014, 00:04 --

marioj77 napisał(a):Ja mogę robić testy, mam trochę testowych pcb.

-- Dodano: sobota, 1 mar 2014, 00:00 --

Dobrze zrobić testy konkretnych maszyn i umieścić na forum, zaoszczędzi to pracy kolejnym użytkownikom

słuszna uwaga , to jest dopiero początek zabawy i pewnie do tego dojdziemy.

#74 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 1 marca 2014, 00:09
Podstawą jest opis maszyny: model, moc grzałek i umieszczenie dolnej termopary - wtedy można mówić o porównywalnych wynikach. Moja maszyna (Achi IR Pro SC 3) ma termoparę ok. 0.5cm nad dolnymi promiennikami, między promiennikiem 2 i 3.

#75 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 1 marca 2014, 00:15
marioj77 napisał(a):Podstawą jest opis maszyny: model, moc grzałek i umieszczenie dolnej termopary - wtedy można mówić o porównywalnych wynikach. Moja maszyna (Achi IR Pro SC 3) ma termoparę ok. 0.5cm nad dolnymi promiennikami, między promiennikiem 1 i 2.

Zawsze się zastanawiałem jaki był powód umieszczenia termopary ok 1cm nad grzałkami przecież nas interesuje temp płyty a nie grzałek - bezsens.

Ja w pierwszym dniu użytkowania zerwałem klej założyłem delikatną sprężynke i zawsze dotyka mi naprawianej płyty od dołu.

#76 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 1 marca 2014, 00:23
U mnie termopara wychodzi z rurki za którą była pętelka, nie dało się jej siłowo przecisnąć i tak została :)

#77 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 1 marca 2014, 00:31
marioj77 napisał(a):U mnie termopara wychodzi z rurki za którą była pętelka, nie dało się jej siłowo przecisnąć i tak została :)

Polecam ją rozsupłać podciągnąc termoparę do góry tak aby dotykała płyty i przetestować profil , zapewniam że nie wrócisz do starego ustawienia :-)

#78 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 1 marca 2014, 08:25
przy okazji będę mógł zmostkować termoparę rexa z pc410

-- Dodano: sobota, 1 mar 2014, 09:50 --

Jaką temperaturę dołu ustawić dla termopary podciągniętej pod samą płytę?

#79 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez raddeon 1 marca 2014, 10:15
Witam kolegów na wstępie powiem że program jest super i chylę czoła przed twórcą, ale dość podlizywania się ;) miałbym wieeeelką prośbę do twórcy o obrazową instrukcje obsługi programu tzn. na przykład na zdjęciu programu takie chmurki co do czego służy.

#80 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 1 marca 2014, 11:02
Obrazek

Tak w wielkim skrócie:
1. wybór profili - jest to dokładnie odzwierciedlenie profili znajdujących się w sterowniku PC410 od numeru 0 do 9, tutaj możesz sobie je dowolnie ponazywać
2. temperatura krytyczna - przy tej temperaturze program zatrzyma profil niezależnie od tego czy się skończył czy nie
3. alarm dźwiękowy włącza się przy tej temperaturze - wygodne jak trzeba w międzyczasie robić coś innego :)
4. czas trwania alarmu dźwiękowego
5. ustawienia mocy dolnego podgrzewacza - możesz ustawić na sztywno 20/40/60/80/100% lub w zależności od aktualnej temperatury
6. moc górnego promiennika w trakcie pracy profilu
7. moc dolnego promiennika w trakcie pracy profilu (jeśli w sterowniku masz Alo2 ustawiony na Pout to program pokazuje to co mu ustawisz ale nie steruje dołem, tylko po zmianie na HiAll daje się sterować dołem z poziomu PC410)
8. hold - wstrzymanie profilu
9. aktualizacja w cyklu - zmieniasz dowolny parametr profilu i aktualizujesz w trakcie pracy bez wysyłania profilu do stacji
Przy okazji prośba do autora - tutaj potrzebne jest podświetlenie parametru, który zmieniliśmy, możliwość resetu ustawień do domyślnych i/lub automatyczne resetowanie po naciśnięciu przycisku stop
10. wczytanie pojedynczego profilu ze sterownika
11. zapisanie pojedynczego profilu do sterownika
12. wczytanie wszystkich profili ze sterownika
13. wysłanie wszystkich profili do sterownika

to z grubsza tyle, chyba każdy kto używa stacji BGA powinien sobie z tym poradzić :)

Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez Google Adsense [BOT] 1 marca 2014, 11:02