• Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

#81 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez raddeon 1 marca 2014, 11:35
Wszystko już kumam super dzięki poproszę jeszcze o wytłumaczenie parametru HB.

Re: Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez Google Adsense [BOT] 1 marca 2014, 11:35

#82 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 1 marca 2014, 11:52
parametr HB jest to dopuszczalna różnica temperatury między profilową a faktyczną (i tylko w tą stronę to działa - czyli nie zatrzymasz parametrem HB zbyt szybkiego przyrostu temp. realnej).
Na przykładzie: HB=5 , temp. profilowa 100*C a z termopary 95*C - w tym momencie profil czeka na dojście temperatury realnej do profilowej, oczywiście już przy 96*C zacznie dalej iść. Bez HB profil może uciec daleko przed temp. realną.

#83 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 1 marca 2014, 16:03
marioj77 napisał(a):Jaką temperaturę dołu ustawić dla termopary podciągniętej pod samą płytę?

Około 10 stopni mniej niż warość ostatniego segmnetu, tak żeby góra dojechała sobie już precyzyjnie.

Np. Lead = 187 , dół 177

-- Dodano: sobota, 1 mar 2014, 17:01 --

marioj77 napisał(a):Przy okazji prośba do autora - tutaj potrzebne jest podświetlenie parametru, który zmieniliśmy, możliwość resetu ustawień do domyślnych i/lub automatyczne resetowanie po naciśnięciu przycisku stop

Proszę bardzo

PSoft Rework v 1.8.1 RC update.rar

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#84 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez Emios 1 marca 2014, 19:28
Kolego a czy mógłbyś mi wytłumaczyć na czym polega ofset termopary ?

#85 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 1 marca 2014, 20:01
Emios napisał(a):Kolego a czy mógłbyś mi wytłumaczyć na czym polega ofset termopary ?

Jeżeli załóżmy że realna temperatura jest np. 100st (sprawdzone np pewnym termometrem) a twoja termopara wskazuje np. 96st to ofset ustawiasz na +4st i wtedy wskazuje 100 :-)

#86 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 1 marca 2014, 20:05
Przydałoby się jeszcze spolszczenie komunikatu, który pojawia się po wyłączeniu stacji: informacja, że profil zakończony i trzeba nacisnąć ok żeby wyłączyć dolną grzałkę.

Nie wiem co się porobiło, że program przestał pamiętać ustawienia języka po wgraniu najnowszej wersji. Język pozostaje bez zmian mimo language=0 w pliku scotle.ini . Co ciekawe po przywróceniu 1.8 RC dalej nie mogę zmienić języka, profile zapisują się prawidłowo.

#87 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 1 marca 2014, 22:55
marioj77 napisał(a):Przydałoby się jeszcze spolszczenie komunikatu, który pojawia się po wyłączeniu stacji: informacja, że profil zakończony i trzeba nacisnąć ok żeby wyłączyć dolną grzałkę.

Nie wiem co się porobiło, że program przestał pamiętać ustawienia języka po wgraniu najnowszej wersji. Język pozostaje bez zmian mimo language=0 w pliku scotle.ini . Co ciekawe po przywróceniu 1.8 RC dalej nie mogę zmienić języka, profile zapisują się prawidłowo.

skopiuj sobie profile na pulpit albo gdzieś tam i zainstaluj pełną wersję, nie umię ci na tą chwile wytłumaczyć gdzie jest niezgodność wersji (wina update) ale to powinno pomóc.

Edit: plik został podmieniony na poprawny, :-) za dużo zmian w tak krótkim czasie i zawsze się o czymś zapomni :-) sorrki

PSoft Rework v 1.8.1 RC full.rar

#88 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 1 marca 2014, 23:15
Nie zależy mi na profilach, teraz testuje program offline bez stacji. Niestety ani instalacja 1.8 czy 1.8.1 full a nawet 1.7 nie pomaga, program nie pamięta języka. Zastanawiam się co się porobiło, przecież program używa tylko kilku plików konfiguracyjnych.

#89 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 1 marca 2014, 23:32
marioj77 napisał(a):Nie zależy mi na profilach, teraz testuje program offline bez stacji. Niestety ani instalacja 1.8 czy 1.8.1 full a nawet 1.7 nie pomaga, program nie pamięta języka. Zastanawiam się co się porobiło, przecież program używa tylko kilku plików konfiguracyjnych.

A masz plik language.ini w katalogu docelowym?

Kurcze moja wina , zaraz bedzie oki- nie utworzyłci sie przypadkiem folder na pulpicie "psoft rework" :-)

#90 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 1 marca 2014, 23:40
Plik language.ini jest, folderu Psoft Rework na pulpicie nie mam.
Nawet wersja 1.6.2 ma w d* moje ustawienia języka ;)

#91 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 1 marca 2014, 23:45
marioj77 napisał(a):Plik language.ini jest, folderu Psoft Rework na pulpicie nie mam.

Podmieniłem instalke wyżej na poprawną

#92 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 1 marca 2014, 23:52
nie pomogło. powiedz mi co mogłem zrobić, że teraz żadna wersja nie chodzi w pl?

#93 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 1 marca 2014, 23:55
marioj77 napisał(a):nie pomogło. powiedz mi co mogłem zrobić, że teraz żadna wersja nie chodzi w pl?

w pliku lang.ini początek powinien zaczynać sie od:

[polish]
step1=Krok 1
step2=Krok 2
..
...
..
..
..

#94 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 2 marca 2014, 00:06
I tak się zaczyna, każda instalka ma własny plik language.ini i do tej pory działało.
Idę spać, jak coś wymyślisz to daj znać.

#95 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 2 marca 2014, 02:02
Żeby błędy systemowe nie wywalały programu, zresztą na twoją prośbę :-) utwożyłem plik "error.log" po to żeby go przeglądać jak coś nie chodzi. Robiłeś testy offline i napewno na PC którym go testowałeś nie masz Com'a, w logach to będzie. W takim przypadku program pracuje w trybie awaryjnym z defaultowymi parametrami, lecz jeżeli praca w tym trybie w języku polskim coś zmieni to proszę bardzo. :-)

PSoft Rework v 1.8.2 RC full.rar

-- Dodano: niedziela, 2 mar 2014, 02:18 --

UWAGA !!! OD DZIŚ WSZYSTKIE NOWE WERSJE PROGRAMU BĘDĘ UMIESZCZAŁ W PIERWSZYM POŚCIE DLA LEPSZEJ NAWIGACJI

#96 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 2 marca 2014, 09:28
dzięki :)
Nie chodzi o to, że ten język mi coś zmieni, po prostu nie daje mi spokoju, że coś co wcześniej działało tak nagle przestało. Testowałem offline bez portu com od wersji 1.6.2, nic się w międzyczasie w konfiguracji nie zmieniało.

-- Dodano: niedziela, 2 mar 2014, 10:09 --

Jeszcze pozostał niespolszczony komunikat "are you sure you want to exit", co do końca profilu to nie wiem bo testuje offline i od razu po instalacji mam taki błąd zamiast pierwszego uruchomienia programu:
Obrazek

Ręczne uruchamianie z ikony działa prawidłowo, wyskakuje monit o podniesienie uprawnień i uruchamia się na prawach admina. Używam Win7 Home Premium.

Ja bym jednak dalej sugerował przeniesienie konfiguracji do katalogu Users, nie widzę potrzeby żeby program do obsługi BGA pracował na najwyższych uprawnieniach.

#97 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 2 marca 2014, 15:23
marioj77 napisał(a):dzięki :)
Nie chodzi o to, że ten język mi coś zmieni, po prostu nie daje mi spokoju, że coś co wcześniej działało tak nagle przestało. Testowałem offline bez portu com od wersji 1.6.2, nic się w międzyczasie w konfiguracji nie zmieniało

Bo od wersji 1.6 właśnie została zrobiona obsługa błędow oparta na error.log

-- Dodano: niedziela, 2 mar 2014, 17:59 --

marioj77 napisał(a):Ja bym jednak dalej sugerował przeniesienie konfiguracji do katalogu Users, nie widzę potrzeby żeby program do obsługi BGA pracował na najwyższych uprawnieniach.

Pobawię się z tymi uprawnieniami lecz chciałbym żeby wszystko było w jednym miejscu, mniej zaawansowani użytkownicy mogą mieć problem z odszukaniem plików konfiguracyjnych. Wszystkie aplikacje tego typu przeważnie znajdują się w folderze docelowym i tej reguły chciałbym nie zmieniać. :-)

#98 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 2 marca 2014, 18:03
To zrób wersję portable - nikt nie będzie tego wrzucał w program files i nie będzie problemów z uprawnieniami :)

#99 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 2 marca 2014, 18:14
marioj77 napisał(a):To zrób wersję portable - nikt nie będzie tego wrzucał w program files i nie będzie problemów z uprawnieniami :)

To jest wersja portable wystarczy skopiować folder i dać go na pulpit :-)

#100 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 2 marca 2014, 19:53
No ciekawe. Jak to zrobiłeś, że bez praw admina program modyfikuje plik profile.ini? Nawet data modyfikacji tego pliku się nie zmienia :)

-- Dodano: niedziela, 2 mar 2014, 19:58 --

Ale ale, program ma prawa admina bo nawet ikona na pulpicie i na pasku zadań to pokazuje. Tylko oszukuje system, że nie wprowadza żadnych zmian i dlatego UAC nie zgłasza podnoszenia uprawnień.

Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez Google Adsense [BOT] 2 marca 2014, 19:53