• Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

#101 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 3 marca 2014, 09:10
Nie, żeby mi było to do czegokolwiek potrzebne ale skoro już testuję to zgłaszam bo może się to przydać innojęzycznym kolegom.
Program nie pamięta ustawień języka i za każdym razem startuje w języku polskim - teraz już pracuję, można powiedzieć, w środowisku produkcyjnym z podłączoną stacją więc nie ma mowy o trybie awaryjnym pracy softu.

Re: Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez Google Adsense [BOT] 3 marca 2014, 09:10

#102 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 3 marca 2014, 09:19
Jeszcze taka uwaga odnośnie samej pracy, jak już ustaliliśmy, program uruchamiając stację "jedzie" z profilem stacji a nie tym, który widzimy. W związku z tym przydałaby się weryfikacja czy profil stacji i programu są identyczne - w przypadku niezgodności odpowiedni komunikat, ewentualna aktualizacja z/do stacji jednym kliknięciem i start profilu.

Co do stabilności to u mnie na Win7 x86 zwis zdarzył się raz, na dodatek w momencie kiedy załączył się alarm dźwiękowy. Może jak już autor dopracuje funkcjonalność, zajmie się debugowaniem problemów ze stabilnością.

#103 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 3 marca 2014, 09:52
edit: program wywala błąd przy próbie wysłania do stacji parametru Hb = 100 lub więcej, do 99 wysyła prawidłowo.

#104 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 3 marca 2014, 10:08
marioj77 napisał(a):edit: program wywala błąd przy próbie wysłania do stacji parametru Hb = 100 lub więcej, do 99 wysyła prawidłowo.

zobacz teraz

sr.rar

edit: język też przetestuj

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#105 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 3 marca 2014, 10:22
Nie działa wysyłanie Hb = 251. Język też pozostaje polski.

#106 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 3 marca 2014, 10:23
marioj77 napisał(a):Jeszcze taka uwaga odnośnie samej pracy, jak już ustaliliśmy, program uruchamiając stację "jedzie" z profilem stacji a nie tym, który widzimy.

Czy to się zdarzyło więcej jak jeden raz?

-- Dodano: poniedziałek, 3 mar 2014, 10:28 --

marioj77 napisał(a):Nie działa wysyłanie Hb = 251. Język też pozostaje polski.

teraz
sr.rar

#107 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 3 marca 2014, 10:55
sylwa76 napisał(a):
marioj77 napisał(a):Jeszcze taka uwaga odnośnie samej pracy, jak już ustaliliśmy, program uruchamiając stację "jedzie" z profilem stacji a nie tym, który widzimy.

Czy to się zdarzyło więcej jak jeden raz?

Nie wiem czy się zdarzyło bo tego nie sprawdzam, zawsze pilnuję, żeby profil w stacji był identyczny jak w programie. Swoją uwagę bazuje na odpowiedzi, którą dostałem na poniższe pytanie parę dni temu:

Q: Jak to jest z tymi parametrami bo nie odpowiedział mi kolega na pytanie z początku mojego postu: czy program uruchamia stację wg profilu z programu czy tego zapisanego w stacji?
A: Góra ze sterowanika a dół z programu.

-- Dodano: poniedziałek, 3 mar 2014, 11:06 --

Hb dalej się nie wysyła.

-- Dodano: poniedziałek, 3 mar 2014, 12:33 --

Po zainstalowaniu najnowszej wersji zaimportowałem zarchiwizowane profile, widzę, że import nie polega na przepisaniu profili z pliku kopii do pliku głównego programu tylko program pracuje na mojej kopii. Ponadto dosyć losowo zdarza się wywalenie profili w trakcie zapisu (nawet przy zmianie nazwy) i wtedy program wczytuje domyślne z własnego katalogu. To jest do poprawienia.

#108 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 3 marca 2014, 12:51
marioj77 napisał(a):Nie wiem czy się zdarzyło bo tego nie sprawdzam, zawsze pilnuję, żeby profil w stacji był identyczny jak w programie. Swoją uwagę bazuje na odpowiedzi, którą dostałem na poniższe pytanie parę dni temu:

nic już teraz nie rozumiem, w programie zrobiłem inne rozwiązanie kontroli ustawionego programu w stacji. Testując to kilkadziesiąt razy nie zauważyłem tej przypadłości i zadałem tobie pytanie czy problem występuje nadal (chociaż nie powinien).

-- Dodano: poniedziałek, 3 mar 2014, 12:58 --

marioj77 napisał(a):Po zainstalowaniu najnowszej wersji zaimportowałem zarchiwizowane profile, widzę, że import nie polega na przepisaniu profili z pliku kopii do pliku głównego programu tylko program pracuje na mojej kopii. Ponadto dosyć losowo zdarza się wywalenie profili w trakcie zapisu (nawet przy zmianie nazwy) i wtedy program wczytuje domyślne z własnego katalogu. To jest do poprawienia.

Ok , źle to nazwałem - chodziło mi o "Load profiles"

Program zapamiętuje nową nazwę oraz scieżkę dostępu do ostatnio wskazanego profilu i na nim pracuje. (na wypadek wymiany między sobą).

#109 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 3 marca 2014, 13:01
sylwa76 napisał(a):
marioj77 napisał(a):Nie wiem czy się zdarzyło bo tego nie sprawdzam, zawsze pilnuję, żeby profil w stacji był identyczny jak w programie. Swoją uwagę bazuje na odpowiedzi, którą dostałem na poniższe pytanie parę dni temu:

nic już teraz nie rozumiem, w programie zrobiłem inne rozwiązanie kontroli ustawionego programu w stacji. Testując to kilkadziesiąt razy nie zauważyłem tej przypadłości i zadałem tobie pytanie czy problem występuje nadal (chociaż nie powinien).

Pytałem czy program wykonuje profil stacji czy własny, napisałeś, że stacji i ani słowa czy jest jakaś weryfikacja czy czymś się różnią. Dlatego dopytuję o szczegóły i zabezpieczenie przed ewentualnymi różnicami :)

-- Dodano: poniedziałek, 3 mar 2014, 13:04 --

Teraz właśnie testuję: krok 1 w stacji 0.3*C/s , w programie zmieniony na 0.5 i zapisany, następnie uruchomiony profil.
Na stacji widzę, że krok 1 ma przyrost 0.3*C/s więc program w żaden sposób nie zweryfikował czy profil stacji i programu są takie same.

#110 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 3 marca 2014, 13:19
marioj77 napisał(a):Teraz właśnie testuję: krok 1 w stacji 0.3*C/s , w programie zmieniony na 0.5 i zapisany, następnie uruchomiony profil.
Na stacji widzę, że krok 1 ma przyrost 0.3*C/s więc program w żaden sposób nie zweryfikował czy profil stacji i programu są takie same.

Zrozumiałem że chodzi tylko o to czy nr. programu w stacji jest taki sam jak w programie przy starcie.

edit:
słuszna uwaga wieczorem będzie choć funkcja compare może zająć mi dużo czasu :-)

#111 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 3 marca 2014, 13:28
Jeśli to wymaga dłuższej pracy to na początek wystarczy monit w momencie uruchamiania profilu informujący, że profile mogą się różnić i należy wysłać profil do stacji.

#112 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 3 marca 2014, 23:38
Dodałem przycisk narazie po angielsku "compare" proszę o sprawdzenie działania.

edit: znalazłem mały błąd teraz plik przetestowany

sr.rar

#113 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 4 marca 2014, 21:28
Jest nowa wersja 1.9 RC

SR.rar

#114 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez raddeon 5 marca 2014, 07:54
Witam naciśnięcie nowego przycisku "CNT..." powoduje porównanie parametrów profili i ok ale u mnie po pierwszym razie gdy znalazł różnice włączył profil a po drugim kiedy wysłałem wszystkie profile i są równe włącza sygnał dźwiękowy stacji czy tak ma być?

#115 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 5 marca 2014, 13:05
raddeon napisał(a):Witam naciśnięcie nowego przycisku "CNT..." powoduje porównanie parametrów profili i ok ale u mnie po pierwszym razie gdy znalazł różnice włączył profil a po drugim kiedy wysłałem wszystkie profile i są równe włącza sygnał dźwiękowy stacji czy tak ma być?

Symbol cnt=pc/start oznacza żeby porównał i uruchomił proces pytając w przypadku niezgodnosci czy zaktualizować parametry w kontrolerze(ale zawsze uruchamia proces).

Teraz zrobiłem opcję cancel żeby móc wyjsc po porównaniu (uzyć funkcji tylko dosprawdzenia).

ad. alarm - sprawdz parametr alarmu czy nie był niższy od aktualnej temp bo tak nie powinno się stać. (gdyby się powtórzyło daj error.log i sreena)

sr.rar

#116 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez raddeon 5 marca 2014, 13:28
Ok teraz działa prawidłowo :)

#117 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 5 marca 2014, 20:43
Czy mam rozumieć że soft już działa prawidłowo? Chciałbym opublikować soft już w wersji RTM i zająć się następnym - "Android + Bluetooth".

#118 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez raddeon 6 marca 2014, 07:46
Jak u mnie używam go dość często po poprawkach jest stabilny nie wyskakują żadne błędy, dodam tylko że nie używam sterowania mocą podgrzewacza bo "nie dociągał" mi dołu przed końcem profili, wiem że to wina ustawień ale jak mam już dotarty profil to po co to zmieniać. A co do tego "niedociągania" podgrzewacz rozgrzewał się ładnie przez 80% profilu a gdy powinien dojść do zadanej temperatury spowalniały go ustawienia samego REX-a który impulsowo dochodzi do zadanej temperatury. A tak na marginesie czy Kolega dotrzyma słowa i wyjaśni ustawienia PC410 i REX-a? Budowałem sam stacje i te informacje mogą być dla mnie cenne.
Mam jeszcze jedno pytanie czy mogła by być możliwość wydruku zakończonego profilu, chodzi mi o wykres?

#119 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 6 marca 2014, 09:22
raddeon napisał(a):Mam jeszcze jedno pytanie czy mogła by być możliwość wydruku zakończonego profilu, chodzi mi o wykres?

Przecież jest, proszę prawym przyciskiem kliknąć na wykresie i tam jest opcja print i wiele innych :-)

Wykres rolką można rożciągać lub zacznaczyć wybrany fragment wykresu i go powiększyć itp.

#120 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 6 marca 2014, 09:48
sylwa76 napisał(a):Czy mam rozumieć że soft już działa prawidłowo? Chciałbym opublikować soft już w wersji RTM i zająć się następnym - "Android + Bluetooth".

Czy mamy rozumieć, że po opublikowaniu RTM nie będą już wprowadzane poprawki? Chyba lepiej przetestować solidnie wersję RC, żeby ostatecznie zamknąć temat wersją RTM.

Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez Google Adsense [BOT] 6 marca 2014, 09:48