witam
Tak się składa że mieszkam w UK, i jetronix można nabyć za 3000zł + przesyłka do PL (100zł)- razem 3100zł
Druga sprawa jest KLON i KLON, klona. Co za tym idzie, jakość wykonania przekracza wszelkie normy ;).
"Pomyliłem się odnośnie ilości kroków grzania w Jetronixie bo są 4 a nie 3 z tym że pierwszy to podgrzewanie. Widać to dobrze na zdjęciach na Pana stronie."
Nie sprzedaję nic. Wybacz ale bierzesz mnie za kogoś innego. Druga sprawa nadal nie rozumiesz, zastanów się proszę z czego składa się proces reflow/reballing.
Składa się z 3 (trzech) etapów. (preheat- podgrzewamy, soak oraz reflow)
Widać ze kolega niedawno maszynkę zakupił, i teraz robi BGA reball/reflow na 8 etapów... na hontonie.
Mylisz bezpośrednie sterowanie kontrola temperatury w 8 krokach na hontonie. Na honton też ustawiasz 3 etapy, preheat, soak, reflow. Tylko musisz/ możesz rozbić to na 8 etapów.
Jak dla mnie jak i dla wielu innych znaczy, brak płynnego sterowania.
"Natomiast dolny nadmuch spełnia dwie funkcje podgrzewa płytę, oraz ją podtrzymuje dzięki bolcowi po środku dyszy. Dolny nawiew można poruszać góra dół."
Kolego, ja sobie nie wyobrażam hota do BGA, bez takiego uchwytu.. skupiasz temperaturę dyszami. Życzę powodzenia z płytami od Xboxa bez takiego pinu ;). Opada w dół.
"Stelaż to element na którym siedzi płyta. W przypadku Jetronixa po zamocowaniu płyty w uchwytach nie możesz jej przesuwać lewo prawo, tylko musisz poluzować uchwyty i przesunać najpierw jeden potem drugi. W Hontonie możesz przesuwać całość już po zamontowaniu.ę
Ciekawe rozwiązanie, ale w jetronixie nie ma takiej potrzeby, hota trzeba ustawić bezpośrednio. Dlatego taki stolik jest potrzebny.
"Wolę dodatkowe mocowanie zamiast elastycznej rurki, bo bez elastycznej rurki poradzisz sobie w każdej sytuacji, a bez dodatkowego mocowania już nie."
Chyba nigdy nie dotarłeś do punktu, w którym taśma puszcza itd. Odkąd używam takich rurek życie się stało prostsze.
"Tutaj mamy podział na lewo prawo i środek."
hmm.. to ciekawe, bo myślałem że płytę się powinno podgrzać równomiernie. I "środek" oraz zewnętrzna część zupełnie wystarcza.
(posiadam jovy 8500, nigdy problemów z powodu 2 sekcji nie miałem)
"Odnośnie wielkości PCB to nadal Honton oferuje szersze zastosowanie i większy podgrzewacz."
Zamontuj sobie grzałki elstein-a a zobaczysz/ odczujesz różnicę w porównaniu do tych chińskich made in china. Chodzi o sterowanie oraz bezwładność cieplna, jeżeli używasz ceramicznych, jest to bardzo ważne.
Dlatego masz "8" etapów grzania...
"Funkcja suszenia zapobiega powstaniu efektu Popcorn, polega ona na tym że cała stacja zostaje wyłączona i funkcjonuje tylko dolny podgrzewacz."
Powiedz mi której stacji nie można użyć jako podgrzewacza ??. Proszę Cię zastanów się 2x razy zanim takie herezje będziesz opowiadał.
"Funkcja alarmu jest dla wszystkich 3 sterowników."
To jest tylko alarm po osiągnięciu temp. A nie wyłączenie jej.
"""""Klony czy nie klony, Honton i Scotle produkuje najlepsze niskobudżetowe chińskie maszyny. Poczytaj sobie recenzje na forach"""""
Proszę Cię, polak kupi malucha i będzie zachwalał ze lepsze od BMW. To normalne że każdy zachwala swoje..
Są słabsze oraz lepsze maszyny. Jedne mają lepiej to rozwiązane a drugie co innego.
Serdecznie pozdrawiam, dystrybutora honton na terenie PL.