Forum rules: Click here to view the forum rules
- Topic title should contain the brief description of problem.
- Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
- It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
- You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
- It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).
Re: Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.
by Google Adsense [BOT] • 5 March 2014, 10:22
Chipu MCP67M jak zauważył insert nie można dostać nowego, ostatnio taki udało się nam go zdobyć u dostawców początkiem października 2013. Obecnie problem stanowią również układy bulk bo i obecnie nie możemy dostać.
Jeśli chodzi o braki na aukcjach, postaram się z tym coś zrobić tak żeby na przyszłość nie dochodziło do takich sytuacji.
Na chwile obecną aukcje z towarami które się wyprzedały są usuwane raz dziennie, tak samo sklep ma aktualizowane stany raz dziennie. Układy zamawiamy średnio co 3 tygodnie obliczając zapas na 10 tygodni. Niestety ze względu na różne kanały dystrybucji i brak stałej dostępności układów u dostawców braki się zdarzają i czasem nie jesteśmy w stanie zareagować na czas za co Was przepraszam.
Jeśli chodzi o braki na aukcjach, postaram się z tym coś zrobić tak żeby na przyszłość nie dochodziło do takich sytuacji.
Na chwile obecną aukcje z towarami które się wyprzedały są usuwane raz dziennie, tak samo sklep ma aktualizowane stany raz dziennie. Układy zamawiamy średnio co 3 tygodnie obliczając zapas na 10 tygodni. Niestety ze względu na różne kanały dystrybucji i brak stałej dostępności układów u dostawców braki się zdarzają i czasem nie jesteśmy w stanie zareagować na czas za co Was przepraszam.
#466 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.
by ADAMK101 • 7 March 2014, 10:44
Witam
Miałem milczeć , ale chyba juz dosyć opluwania wszelakiej maści dostawców i odbiorców.
Jest ogromna ilośc czynników wpływających na .....
właśnie na co ???
na jakość układów???
nie , wcale większości z Was to nie interesuje....
Arvika ma rację , przechowywanie układów jest ważne , ale to tylko element gry.
Kto z Was rozumie, to , że klient biznesowy kupujący opakowanie 500sztuk AMD poddaje wszystkie układy procesowi technologicznemu?
Dlaczego taki klient nie reklamuje z partii 500 sztuk ani jednego , ani całej partii?
Dlaczego na jego na płycie poza analizą DC nie mozna rozpoznać czy układ był wymieniany???
Kto z Was wstawia układ w atmosferze Azotu (nie ma utleniania)???
Dlaczego niektóre firmy dają rok gwarancji i nie mają reklamacji???
Na te pytania są oczywiście odpowiedzi.
poza przechowywaniem układów, odpowiednim topnikiem , preheatingiem płyty jednym z najistotniejszych parametrów w pływającym na życie układu jest:
1 gradient temperatury up i down w procesie wstawiania ( zgodność z profilem w obu kierunkach)
2 naprężenie układu związane z wstawieniem "na krzywo"
3 parametr krytyczny- przekraczanie temperatur-"a muszę jeszcze dogrzać"
A juz rozpatrywanie reklamacji na układy kupione " nie wiadomo gdzie" lub wstawiane wielokrotnie mija się z celem.
Każdy może popełnić błąd, ale obarczanie nim kogokolwiek nie jest na miejscu.
Mało pracuję na warsztacie, ale przy naprawie kazdej płyty , robię po poskładaniu chłodzenia analizę termograficzną kamerą laminatu nad chipami.
Jak nie masz kamery użyj pirometru albo termopary.
Na zdjęciu przykład wstawiania 603-ki na płytę APPLE .
Układ wstawiony po procesie BGA i obok układ nowy z komory.
Miałem milczeć , ale chyba juz dosyć opluwania wszelakiej maści dostawców i odbiorców.
Jest ogromna ilośc czynników wpływających na .....
właśnie na co ???
na jakość układów???
nie , wcale większości z Was to nie interesuje....
Arvika ma rację , przechowywanie układów jest ważne , ale to tylko element gry.
Kto z Was rozumie, to , że klient biznesowy kupujący opakowanie 500sztuk AMD poddaje wszystkie układy procesowi technologicznemu?
Dlaczego taki klient nie reklamuje z partii 500 sztuk ani jednego , ani całej partii?
Dlaczego na jego na płycie poza analizą DC nie mozna rozpoznać czy układ był wymieniany???
Kto z Was wstawia układ w atmosferze Azotu (nie ma utleniania)???
Dlaczego niektóre firmy dają rok gwarancji i nie mają reklamacji???
Na te pytania są oczywiście odpowiedzi.
poza przechowywaniem układów, odpowiednim topnikiem , preheatingiem płyty jednym z najistotniejszych parametrów w pływającym na życie układu jest:
1 gradient temperatury up i down w procesie wstawiania ( zgodność z profilem w obu kierunkach)
2 naprężenie układu związane z wstawieniem "na krzywo"
3 parametr krytyczny- przekraczanie temperatur-"a muszę jeszcze dogrzać"
A juz rozpatrywanie reklamacji na układy kupione " nie wiadomo gdzie" lub wstawiane wielokrotnie mija się z celem.
Każdy może popełnić błąd, ale obarczanie nim kogokolwiek nie jest na miejscu.
Mało pracuję na warsztacie, ale przy naprawie kazdej płyty , robię po poskładaniu chłodzenia analizę termograficzną kamerą laminatu nad chipami.
Jak nie masz kamery użyj pirometru albo termopary.
Na zdjęciu przykład wstawiania 603-ki na płytę APPLE .
Układ wstawiony po procesie BGA i obok układ nowy z komory.
AdamStar wrote:O co chodzi z tym zdjęciem. Oba układy wyglądają identycznie.
O to własnie chodzi. Układ po wlucie ma wyglądać jak nie lutowany. A nie ma być zrobiony "na murzynka". Po lutowaniu układu ma nie być śladu
Narzekanie na sprzedawców to jedna sprawa, ale szanowni forumowicze - przecież układów nie produkuje ani Adaś, ani Hawk, Lapkop, Arvika, Diolut czy inny sprzedawca. Myślę że każdy kto sprzedaje układy dba o to żeby jakość ich była wysoka (pomijając Pohua ). Przy dużej sprzedaży jest bardzo trudno sprawdzić każdy układ, więc mogą się zdarzyć wpadki.
http://www.odzyskiwanie-danych.com.pl - Odzyskiwanie danych z dysków twardych, SSD, pendrive, kart pamięci, macierzy RAID, CD/DVD. Wszystkie typy uszkodzeń.
http://www.serwisapple.pl
http://sklep.arvika.pl - układy BGA, SMD, części do napraw urządzeń Apple, dla aktywnych użytkowników Elvikom rabat 5%
http://sklep.arvika.pl - układy BGA, SMD, części do napraw urządzeń Apple, dla aktywnych użytkowników Elvikom rabat 5%
#469 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.
by adam1114 • 7 March 2014, 12:28
W sumie i ja wtrącę swoje trzy grosze.
Trochę tutaj się pojawiło postów, że komuś trafiły się wadliwe układy od HAWKa. Od HAWKa biorę gdy akurat zabrakło mi z Chin, kupuję już od dłuższego czasu i nigdy problemu z układami nie miałem. Zawsze wysyłka jest szybka a układ nowy i cena bardzo rozsądna, chyba raz kiedyś była tygodniowa obsuwa z brakiem zamówionego układu, ale za to dostałem korzystny rabat na wszystkie następne zakupy . Zresztą większej filozofii nie ma się co dopatrywać, myślę, że większa część Polskich sprzedawców zaopatruje się w jednej Chińskiej firmie, ja też od nich kupuje i problemów nie ma, także zgodzę się z ADAMK101, że szanse na uszkodzony fabrycznie układ są małe, a wine często ponosi użytkownik.
Moim zdaniem jednak, przechowywanie nie jest aż tak ważne, często te układy które kupujemy, leża czasem bardzo długo w Chinach na półce rozpakowane, także miesiąc czy dwa w atmosferze ochronnej niewiele im da. Na wszystkie naprawy (a naprawiam nie od wczoraj) z nowym układem daję 12 miesięcy gwarancji i zwrotów z tego tytułu nie mam, jedynie zawsze zmieniam kulki na nowe oraz daję porządny thermopad a nie byle co.
Co do foto - chyba nie ma innej opcji na wygląd układu, jak ktoś chce serwisować opalarka a nie porządną stacją albo nie umie ustawić profilu to może potem mieć pretensje wyłącznie do siebie.
Trochę tutaj się pojawiło postów, że komuś trafiły się wadliwe układy od HAWKa. Od HAWKa biorę gdy akurat zabrakło mi z Chin, kupuję już od dłuższego czasu i nigdy problemu z układami nie miałem. Zawsze wysyłka jest szybka a układ nowy i cena bardzo rozsądna, chyba raz kiedyś była tygodniowa obsuwa z brakiem zamówionego układu, ale za to dostałem korzystny rabat na wszystkie następne zakupy . Zresztą większej filozofii nie ma się co dopatrywać, myślę, że większa część Polskich sprzedawców zaopatruje się w jednej Chińskiej firmie, ja też od nich kupuje i problemów nie ma, także zgodzę się z ADAMK101, że szanse na uszkodzony fabrycznie układ są małe, a wine często ponosi użytkownik.
Moim zdaniem jednak, przechowywanie nie jest aż tak ważne, często te układy które kupujemy, leża czasem bardzo długo w Chinach na półce rozpakowane, także miesiąc czy dwa w atmosferze ochronnej niewiele im da. Na wszystkie naprawy (a naprawiam nie od wczoraj) z nowym układem daję 12 miesięcy gwarancji i zwrotów z tego tytułu nie mam, jedynie zawsze zmieniam kulki na nowe oraz daję porządny thermopad a nie byle co.
Co do foto - chyba nie ma innej opcji na wygląd układu, jak ktoś chce serwisować opalarka a nie porządną stacją albo nie umie ustawić profilu to może potem mieć pretensje wyłącznie do siebie.
Adam, nie uwzględniłeś reklamacji, a klient napisze że nie poleca bo problem z reklamacją.
Ten temat w ogóle odbiega chyba od założenia.
Ostatnie posty, to "kupiłem tu i jest super" inny "kupiłem tu i jest źle".
Osobiście ja też "uwaliłem" układ i nawet nie próbowałem go reklamować, gdzieś na początku tego tematu pisałem o firmie CINTE gdzie wysłali mi "złom". Nie polecam tej firmy, choćby za 50% ceny dawali.
Chętnie bym im napisał po chińsku żeby mnie w d.... pocałowali.
Tak na marginesie od Ciebie też uwaliłem układ, ale o reklamację nie prosiłem. Od H... też.
Ten temat w ogóle odbiega chyba od założenia.
Ostatnie posty, to "kupiłem tu i jest super" inny "kupiłem tu i jest źle".
Osobiście ja też "uwaliłem" układ i nawet nie próbowałem go reklamować, gdzieś na początku tego tematu pisałem o firmie CINTE gdzie wysłali mi "złom". Nie polecam tej firmy, choćby za 50% ceny dawali.
Chętnie bym im napisał po chińsku żeby mnie w d.... pocałowali.
Tak na marginesie od Ciebie też uwaliłem układ, ale o reklamację nie prosiłem. Od H... też.
Jeśli to możliwe proszę również innych kolegów o pomoc.
Jeśli forum Ci pomogło, możesz wspomóc jego utrzymanie przez dotację PAYPAL
donate.php
Z góry serdecznie dziękuję.
Jeśli forum Ci pomogło, możesz wspomóc jego utrzymanie przez dotację PAYPAL
donate.php
Z góry serdecznie dziękuję.
#472 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.
by Forest • 16 April 2014, 22:41
Panowie, czy ktoś miał do czynienia z firmą Mytel? Mają w dość promocyjnych cenach układy oraz to co mnie teraz najbardziej interesuje stację BGA. Wszystko wygląda niby ok ale sprawiają wrażenie delikatnie dziwnych. Ciężko znaleźć jakieś info o nich, sprzedają niemal wszystko. Choć PDFy z danymi tłumaczone translatorami tak, że nie sposób odczytać o co chodzi nie są problemem to wydając ponad 10k na stację chcę mieć pewnego sprzedawcę szczególnie w sprawie gwarancji. Nawet myślę, czy nie wydać 2-3 tys więcej i kupić w biallu. Będę wdzięczny za sugestię.
#473 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.
by insert • 16 April 2014, 22:53
Dział: LUTOWANIE REBALLING MASZYNY AKCESORIA nie wygląda na zbyt bogaty.
http://mytel.com.pl/index.php?cPath=45
Może po prostu przepakowują paczki z RPC i wysyłają do klienta końcowego i nie do końca znają się na tym co sprzedają.
Może po prostu przepakowują paczki z RPC i wysyłają do klienta końcowego i nie do końca znają się na tym co sprzedają.
#474 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.
by adam1114 • 16 April 2014, 22:57
insert wrote:Dział: LUTOWANIE REBALLING MASZYNY AKCESORIA nie wygląda na zbyt bogaty.
Dziwna opinia,
wszyscy przepakowują paczki z PRC, znać się nie muszą jeśli oferują atrakcyjną cenę (wiedza i doradztwo nie jest gratisowe), bardziej chodzi o to, czy firma wywiąże się z gwarancji.
#476 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.
by insert • 17 April 2014, 00:28
Tak, kolega ma rację doradztwo to osobna sprawa. Chciałem tylko koledze Forest wyjaśnić dlaczego takie wrażenie może sprawiać ta firma. Po prostu są hurtownikami i być może jako nowa firma na rynku nabiera doświadczenia handlowego i nie zawsze mają wystarczającą wiedzę na temat towaru który sprzedają
Tak nawiasem firma w której pracuje kupiła kiedyś w pewnej firmie kupiła stacje LY PRO CS z dowozem i instruktarzem.
Dostawca miał do przejechania 3/4 Polski ale dojechał. Zmontowali stację i udzielili instruktarzu. Instruktarz niewiele miał wspólnego z rzeczywistością (jak się okazało w praktyce) ale zaszczepił we mnie wiarę, że się uda, za co dziękuję. Na kartę gwarancyjną czekaliśmy chyba z pół roku. Czekaliśmy na nią jak na polisę na życie. Po przeczytaniu gwarancji okazało się, ze gwarancja obejmuje w zasadzie tylko części mechaniczne. Jak się stopił włącznik to kupiliśmy nowy w lokalnej firmie za 7,5 PLN i pracowaliśmy dalej.
To tak nawiasem do doradztwa i wiedzy ze strony sprzedającego. Podsumowując, jeżeli kupujemy super tanio to bardziej skazani jesteśmy na siebie i na pomoc kolegów z tego forum, który podzielą się doświadczeniem. Ja osobiście współpracuje z HAWK, LAPKOP i DIOLUT oraz ostatnio z pewną firmą z Łodzi. Jeżeli kolega Forest chciał by mieć wsparcie to na pewno warto zapytać sprzedawcy w jakim zakresie można się go spodziewać w ramach zakupu sprzętu. Z doświadczenia wiem, że lepiej kupić u kogoś kto "siedzi w temacie", chodź nie zawsze kupno samochodu w salonie gwarantuje to, że nauczą Cię jeździć.
Tak nawiasem firma w której pracuje kupiła kiedyś w pewnej firmie kupiła stacje LY PRO CS z dowozem i instruktarzem.
Dostawca miał do przejechania 3/4 Polski ale dojechał. Zmontowali stację i udzielili instruktarzu. Instruktarz niewiele miał wspólnego z rzeczywistością (jak się okazało w praktyce) ale zaszczepił we mnie wiarę, że się uda, za co dziękuję. Na kartę gwarancyjną czekaliśmy chyba z pół roku. Czekaliśmy na nią jak na polisę na życie. Po przeczytaniu gwarancji okazało się, ze gwarancja obejmuje w zasadzie tylko części mechaniczne. Jak się stopił włącznik to kupiliśmy nowy w lokalnej firmie za 7,5 PLN i pracowaliśmy dalej.
To tak nawiasem do doradztwa i wiedzy ze strony sprzedającego. Podsumowując, jeżeli kupujemy super tanio to bardziej skazani jesteśmy na siebie i na pomoc kolegów z tego forum, który podzielą się doświadczeniem. Ja osobiście współpracuje z HAWK, LAPKOP i DIOLUT oraz ostatnio z pewną firmą z Łodzi. Jeżeli kolega Forest chciał by mieć wsparcie to na pewno warto zapytać sprzedawcy w jakim zakresie można się go spodziewać w ramach zakupu sprzętu. Z doświadczenia wiem, że lepiej kupić u kogoś kto "siedzi w temacie", chodź nie zawsze kupno samochodu w salonie gwarantuje to, że nauczą Cię jeździć.
#477 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.
by adam1114 • 17 April 2014, 00:37
Wg mnie i tak trzeba samemu sobie opracować profile oraz ogólne "zasady działania" z maszyną - tak to mogę określić z doświadczenia. Dodatkowo choć cenię sobie sprzęt Qucika, ze stacji jestem bardzo zadowolony, to nie wszystkie egzemplarze muszą być identyczne, także jak kolega wyżej wspomniał, taki instruktarz i tak może być nic nie warty.
Pracuję na niemal identycznym Quicku i mogę go polecić. Od razu ostrzegam, że fabryczne profile nie nadają się do niczego....no chyba, że do psucia płyt. Po opracowaniu własnych sprzęt sprawuje się wyśmienicie i jest "bezobsługowy". Mam też lutownicę mikrofalową tej firmy i HOTa z silnikiem bezszczotkowym. Też jestem z nich zadowolony, choć HOT miał drobną awarię po 1,5 roku użytkowania na serwisie.
-- Dodano: czwartek, 17 kwietnia 2014, 00:53 --
delp - jak się "uwala układ", bo nie za bardzo rozumiem ?
-- Dodano: czwartek, 17 kwietnia 2014, 00:53 --
delp - jak się "uwala układ", bo nie za bardzo rozumiem ?
#479 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.
by Forest • 17 April 2014, 11:45
Ok dzięki za porady. Wysłałem maila z pytaniem jak wygląda sprawa gwarancji i jaka firma ją wykonuje bo wiem, że jest w Polsce firma która robi naprawy gwarancyjne sprzętu QUICK (np Biall do nich wysyła ale teraz już nie pamiętam adresu) a właściwie caly mój serwis jest wyposażony w sprzęt tej firmy. Stacja byłaby swoistą wisienką na torcie. Na doradztwie mi nie zależy. Najważniejsza jest gwarancja. Nt profili itd już trochę się naczytałem a i tak dopiero własne doświadczenia będą coś warte.
#480 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.
by arvika • 17 April 2014, 11:56
tj21 wrote:Witam
Czy kupował ktoś może u sprzedawcy see-it.pl ( http://www.laptop-part.pl )? Bardzo prosiłbym o jakieś opinie, jeżeli ktoś miał już z nimi do czynienia? Co prawda ceny układów BGA maja dość ciekawe, ale nigdy o nich nie słyszałem i trochę boje się zakupów tak jakby "w ciemno".
Pozdrawiam
Baza towarów zaciągnięta do sklepu wraz ze zdjęciami od kogo innego. Chcesz kupić 10000 sztuk układu 026 to skrypt cie puści, więc stany magazynowe prawdopodobnie niezgodne z prawdą Kontakt przez formularz, brak telefonu. Po prostu rewelka
http://www.odzyskiwanie-danych.com.pl - Odzyskiwanie danych z dysków twardych, SSD, pendrive, kart pamięci, macierzy RAID, CD/DVD. Wszystkie typy uszkodzeń.
Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.
by Google Adsense [BOT] • 17 April 2014, 11:56
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).