• [ABANDONED] Sterownik stacji BGA

#881 Re: Sterownik stacji BGA

by rogervin 5 March 2014, 16:49
Czy jest możliwość dodania opcji ręcznego przedłużenie profilu o np 5-10s ? A może już taka opcja jest dodana ?

Re: Re: Sterownik stacji BGA

by Google Adsense [BOT] 5 March 2014, 16:49

#882 Re: Sterownik stacji BGA

by kmkm2 5 March 2014, 17:18
W jaki sposób ma działać przedłużanie?

#883 Re: Sterownik stacji BGA

by rogervin 5 March 2014, 18:24
Interesowałoby mnie coś takiego, że w końcowej fazie ostatniego etapu duszę przycisk menu (lub inny) i czas pozostały do zakończenia profilu zostaje wydłużony o np 10sekund.

#884 Re: Sterownik stacji BGA

by blabson 5 March 2014, 20:03
Do kolegi kmkm2,jest możliwość zastosowania takiego wyświetlacza oferta nr 4007337494 z allegro do nowej wersji sterownika,czy jest realna taka przeróbka czy nie warta zachodu.Z takim ekranem to dopiero byłby wypas :)

#885 Re: Sterownik stacji BGA

by kmkm2 5 March 2014, 21:55
Niestety ten wyświetlacz nie będzie obsługiwany.

#886 Re: Sterownik stacji BGA

by blabson 6 March 2014, 08:20
W jaki sposób wgrać te firmware,w folderze są pliki i które wgrać,jakim programem.

#887 Re: Sterownik stacji BGA

by kmkm2 6 March 2014, 12:28
Ten firmware jest w trakcie pisania, ale można obserwować na bieżąco zmiany. Jeśli jest zainstalowane avr-gcc, wystarczy wydać komendę make i powinno się wszystko skompilować, powstanie wtedy plik firmware.hex.

#888 Re: Sterownik stacji BGA

by rogervin 6 March 2014, 22:09
Program do obsługi sterownika z poziomu PC pozostaje ten sam ? Co z PID ?

#889 Re: Sterownik stacji BGA

by kmkm2 6 March 2014, 22:16
Program do sterowania trzeba napisać odnowa. PID nie chce mi działać i nie wiem dlaczego:/. Jeśli ktoś mi podpowie co robię źle, wtedy dopiszę obsługę PID.

#890 Re: Sterownik stacji BGA

by rogervin 6 March 2014, 22:23
Jeśli wgram najnowszy firmware, to w jaki sposób ustawie profile? Da radę poprzez obecną wersję programu, czy zrobię to ręcznie, z poziomu sterownika?

@Edit

Jeszcze jedno. Co do PID, to Atmel udostępnia chyba gotowy algorytm. Czytałem też kiedyś w EP o lutownicy z PID, było tam bodajże opisane jak to działa. Jeśli znajdę link, to podeślę, może w czymś pomoże.

#893 Re: Sterownik stacji BGA

by rogervin 7 March 2014, 11:43
@Cyb0rg
Dokładnie, chodziło mi właśnie o tę lutownice. PID bardzo by się przydało w sterowniku. Jest tu ktoś, kto mógłby pomóc ?

#894 Re: Sterownik stacji BGA

by rogervin 10 March 2014, 20:54
Wrzuciłem nowy soft (najnowszy, pobrany z github), ale jest kilka problemów, a także mam kilka pytań. Przy programowaniu, a raczej dodaniu pliku z firmware dostaje komunikat "Out of Address of the device". Czy ten komunikat oznacza, że plik przerasta max pojemność pamięci Atmegi ? Programowanie niby przeszło pomyślnie, ale jest kilka błędów spowodowanych być może powyższym.

1. Co oznacza IC na wyświetlaczu ? Mam tam wartość 1023.
2. Calibration - jest to funkcja kalibracji termopary ? Nie można w nią wejść. Po zatwierdzeniu wyboru na ekranie pojawia się "select profile", wybieram przykładowo 1, zatwierdzam i przenosi mnie z powrotem do "configuration".
3. Profil niby można ustawić z poziomu sterownika, ale jak ustawić przyrost temperatury (nie zauważyłem takiej opcji podczas edycji profilu)?
4. Po naciśnięciu jednego z przycisków na stałe włącza się buzer, jest to przycisk nr 4. Cóż to takiego ? Pozostałe działają poprawnie (1 - menu/zatwierdzanie, 2 - dół, 3 - wyjście, 4 - ? , 5 - góra)
5. Tryby pracy są takie same jak w poprzedniej wersji, 1 - grzeje dołem, 2 - grzeje góra i utrzymuje temp dołu itd ?

#895 Re: Sterownik stacji BGA

by kmkm2 11 March 2014, 11:55
Parametr IC jest od czwartej termopary. Będzie porównywana temperatura z dwóch termopar w celu ustalenia, czy pomiary są poprawne. Przypisanie przycisków można zmienić w pliku menu.h. Wiedzę, że u Ciebie przyciski działają inaczej niż zamierzałem . Przyciski powinny działać następująco:
1 -Wejdź/ Zatwierdź
2 -Góra
3- Dół
4 - Powrót
5- Jeszcze nie wykorzystany, mogą być jakieś głupoty.

Funkcji kalibracji jeszcze nie napisałem, dlatego nie działa.
Przyrost temperatury, możesz kontrolować przy pomocy mocy grzałki.

#896 Re: Sterownik stacji BGA

by kmkm2 14 March 2014, 02:47
Zapraszam do ściągania najnowszego firmware z githuba, Jest to pierwsza nadająca się do użytku wersja softu. Bardzo proszę o zgłaszanie błędów.

#897 Re: Sterownik stacji BGA

by dominik555 14 March 2014, 09:16
Zanim cokolwiek poczne. Czy ten soft da się wgrać przez USB? Czy w razie nieprawidłowego działania mogę wrócić do starego przez USB?

#898 Re: Sterownik stacji BGA

by blabson 14 March 2014, 18:30
Można prosić gotowy skompilowany plik HEX na email.

#899 Re: Sterownik stacji BGA

by kmkm2 14 March 2014, 22:39
Jutro zmodyfikuję makefile, tak żeby generował hex i bin. Po pobraniu najlepiej skompilować soft samodzielnie, wtedy zawsze będzie najnowsza wersja. Czasami zapomnę wygenerować nowy plik hex.

#900 Re: Sterownik stacji BGA

by Vogelek23 15 March 2014, 09:58
kmkm2 - jako, że jest to dział DIY, zalecam zamieszczenie ostatniej (aktualnej) wersji projektu w pierwszym poście, jak ma to miejsce w przypadku wszystkich innych projektów.

Re: Sterownik stacji BGA

by Google Adsense [BOT] 15 March 2014, 09:58