Re: Re: Sterownik stacji BGA
by Google Adsense [BOT] • 5 March 2014, 16:49
Jeśli wgram najnowszy firmware, to w jaki sposób ustawie profile? Da radę poprzez obecną wersję programu, czy zrobię to ręcznie, z poziomu sterownika?
@Edit
Jeszcze jedno. Co do PID, to Atmel udostępnia chyba gotowy algorytm. Czytałem też kiedyś w EP o lutownicy z PID, było tam bodajże opisane jak to działa. Jeśli znajdę link, to podeślę, może w czymś pomoże.
@Edit
Jeszcze jedno. Co do PID, to Atmel udostępnia chyba gotowy algorytm. Czytałem też kiedyś w EP o lutownicy z PID, było tam bodajże opisane jak to działa. Jeśli znajdę link, to podeślę, może w czymś pomoże.
Wrzuciłem nowy soft (najnowszy, pobrany z github), ale jest kilka problemów, a także mam kilka pytań. Przy programowaniu, a raczej dodaniu pliku z firmware dostaje komunikat "Out of Address of the device". Czy ten komunikat oznacza, że plik przerasta max pojemność pamięci Atmegi ? Programowanie niby przeszło pomyślnie, ale jest kilka błędów spowodowanych być może powyższym.
1. Co oznacza IC na wyświetlaczu ? Mam tam wartość 1023.
2. Calibration - jest to funkcja kalibracji termopary ? Nie można w nią wejść. Po zatwierdzeniu wyboru na ekranie pojawia się "select profile", wybieram przykładowo 1, zatwierdzam i przenosi mnie z powrotem do "configuration".
3. Profil niby można ustawić z poziomu sterownika, ale jak ustawić przyrost temperatury (nie zauważyłem takiej opcji podczas edycji profilu)?
4. Po naciśnięciu jednego z przycisków na stałe włącza się buzer, jest to przycisk nr 4. Cóż to takiego ? Pozostałe działają poprawnie (1 - menu/zatwierdzanie, 2 - dół, 3 - wyjście, 4 - ? , 5 - góra)
5. Tryby pracy są takie same jak w poprzedniej wersji, 1 - grzeje dołem, 2 - grzeje góra i utrzymuje temp dołu itd ?
1. Co oznacza IC na wyświetlaczu ? Mam tam wartość 1023.
2. Calibration - jest to funkcja kalibracji termopary ? Nie można w nią wejść. Po zatwierdzeniu wyboru na ekranie pojawia się "select profile", wybieram przykładowo 1, zatwierdzam i przenosi mnie z powrotem do "configuration".
3. Profil niby można ustawić z poziomu sterownika, ale jak ustawić przyrost temperatury (nie zauważyłem takiej opcji podczas edycji profilu)?
4. Po naciśnięciu jednego z przycisków na stałe włącza się buzer, jest to przycisk nr 4. Cóż to takiego ? Pozostałe działają poprawnie (1 - menu/zatwierdzanie, 2 - dół, 3 - wyjście, 4 - ? , 5 - góra)
5. Tryby pracy są takie same jak w poprzedniej wersji, 1 - grzeje dołem, 2 - grzeje góra i utrzymuje temp dołu itd ?
Parametr IC jest od czwartej termopary. Będzie porównywana temperatura z dwóch termopar w celu ustalenia, czy pomiary są poprawne. Przypisanie przycisków można zmienić w pliku menu.h. Wiedzę, że u Ciebie przyciski działają inaczej niż zamierzałem . Przyciski powinny działać następująco:
1 -Wejdź/ Zatwierdź
2 -Góra
3- Dół
4 - Powrót
5- Jeszcze nie wykorzystany, mogą być jakieś głupoty.
Funkcji kalibracji jeszcze nie napisałem, dlatego nie działa.
Przyrost temperatury, możesz kontrolować przy pomocy mocy grzałki.
1 -Wejdź/ Zatwierdź
2 -Góra
3- Dół
4 - Powrót
5- Jeszcze nie wykorzystany, mogą być jakieś głupoty.
Funkcji kalibracji jeszcze nie napisałem, dlatego nie działa.
Przyrost temperatury, możesz kontrolować przy pomocy mocy grzałki.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Re: Sterownik stacji BGA
by Google Adsense [BOT] • 15 March 2014, 09:58