• Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

#141 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez delp 8 marca 2014, 14:21
Naciśnięcie STOP, na maszynie nie w programie.
Pojawia się komunikat żeby nacisnąć OK, aby wyłączyć podgrzewacz i po tym program się zawiesza.
Nie da się zrobić żeby był wybór 1 lub 2 termopar.

Re: Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez Google Adsense [BOT] 8 marca 2014, 14:21

#142 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 8 marca 2014, 23:47
OK, wiem że każdy zatrzymany profil to koszty dla serwisanta więc wstrzyzmuję aktualny wątek do czasu aż software będzie stabilny. Biorąc pod uwagę że liczba zainteresowanych osób do testowania jest równa w czasie (max = 1) nie będę rozwijał już tematu.

Pozdrawiam:

PSoft

#143 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez delp 9 marca 2014, 00:02
Nie przesadzaj, tylko kontynuuj ;). Program się spisuje, a niedoróbki poprawisz (mam nadzieje).
Pozdrawiam.

#144 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 9 marca 2014, 00:48
delp napisał(a):Nie przesadzaj, tylko kontynuuj ;). Program się spisuje, a niedoróbki poprawisz (mam nadzieje).
Pozdrawiam.

Ogólne zaangażowanie w wątku jest mierne i mam wrażenie że soft ten sprawia więcej problemów niż pożytku.

Więc uważam wątek za zamknięty do odwołania.
PZdr.

Pozdrawiam - "marioj77"

P.S. "uturncode"
Pewnie masz czcionkę systemową ustawioną na 125% lub więcej , sorry ale tego jeszcze nie opanowałem.

Soft ten nie sprawia mi wogóle problemów na mojej stacji, wykrycie bagów w sofcie z Waszymi przypadkami wymaga debugowania więc popracuję nad wersją z full debugiem.

ps.ps.

Kurcze jeszcze nie udało mi się zrobić softu w VStudio żeby pracował identycznie na każdej platformie

#145 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez Vogelek23 9 marca 2014, 01:15
sylwa76 napisał(a):Biorąc pod uwagę że liczba zainteresowanych osób do testowania jest równa w czasie (max = 1) nie będę rozwijał już tematu.
Liczba odsłon tego tematu osiągnęła - w ciągu miesiąca jego "lifetime" - wartość wyższą, niż w zdecydowanej większości tematów działu DIY. Dodatkowo, wątek jest zasubskrybowany przez ponad 60 osób, w tym także przeze mnie. Ponieważ nie mam żadnej ze stacji, wymienionych w tytule, nie mogę niestety testować programu w trybie "live", ale żywo interesuję się poczynaniami Kolegi w tym temacie. Dlatego cieszyłbym się, gdyby jednak Kolega nie przerywał prac nad projektem.

Moje uwagi:
- więcej skupienia nad kodem z pewnością przełoży się na jego efektywność, bo (to moje osobiste odczucie) zbyt szybko wydaje Kolega kolejne poprawki. Wystarczy wypuścić, napisaną w spokoju i w ciszy, konkretną poprawkę raz na 2-3 dni, po zebraniu wszystkich SENSOWNYCH uwag od użytkowników (bo nie wszystkie uwagi mogą za takie uchodzić).
- layout programu nie jest nazbyt intuicyjny. Rzekłbym (znów moje osobiste odczucie), że jest nieco zagmatwany. Możliwe, że inaczej się nie da, ponieważ nie znam konstrukcji stacji, ale dla mnie obsługa maszyny (z punktu widzenia lutowniczego) sprowadza się do następujących czynności:
  • włączenie maszyny i uruchomienie oprogramowania na komputerze - w tym miejscu następuje komunikacja z maszyną (potwierdzenie prawidłowej komunikacji) i wczytuje się ostatnio używany profil.
  • wybór profilu - wybieram z listy gotowych profili ten, który mi odpowiada i wciskam "WCZYTAJ", lub zostawiam bez zmian ostatnio używany profil.
  • uruchomienie maszyny w tryb "praca" - wciskam "START", maszyna rozpoczyna pracę według zadanego profilu. W trakcie pracy, program pokazuje na wykresie aktualnie wykonywany krok i odlicza czas trwania tego kroku wstecz (od X do 0). W tym momencie mam do dyspozycji w programie dwa przyciski: "STOP", który całkowicie zatrzymuje profil, wracając do stanu spoczynkowego (jak po uruchomieniu programu), oraz "+10", który przedłuża aktualnie wykonywany krok o 10 sekund (co ma odzwierciedlenie w czasomierzu).
  • zakończenie profilu - na 10 sekund przed końcem profilu, maszyna sygnalizuje dźwiękowo fakt jego kończenia - jeśli nie przedłużę kroku, maszyna kończy pracę i powraca do stanu spoczynkowego.
- obsługa programu to oczywiście kwestia tego, w jaki sposób maszyna daje się sterować, a także, w jaki sposób realizuje zadane ustawienia. Z punktu widzenia użytkownika stacji, miałbym niezbyt wygórowane wymagania dotyczące regulacji i konfiguracji:
  • edycja profilu - w tym trybie mógłbym mieć do dyspozycji: zmianę wartości temperatury (zwizualizowaną na wykresie w momencie ustawiania) i czasu trwania dla każdego kroku, zmianę maksymalnego przyrostu temperatury w czasie (δt), przyciski "ZAPISZ" (zapisuje profil w pliku), "ANULUJ" (wychodzi z edycji do stanu spoczynkowego) oraz "WYŚLIJ" (wysyła profil do stacji, jeśli jest to wymagane).
  • konfiguracja programu - czyli: ustawienie języka programu, kalibracja i ustawianie offsetu termopar, ewentualne inne opcje wymagane przez stację, a także przyciski: "ZAPISZ" i "ANULUJ".
  • self test - w tym trybie: test podłączenia termopar (w przypadku niepodłączonej termopary wyłączenie danego kanału pomiarowego, zaś w przypadku braku termopar - wyświetlenie stosownego błędu) oraz test grzałek (włączenie danej grzałki i odczytanie z jej termopary, czy temperatura rośnie w zadanych kryteriach). To wszystko z odpowiednimi komunikatami: "OK" lub "BŁĄD".

I to by było na tyle. Najważniejsza dla użytkownika jest wizualizacja procesu oraz możliwość tworzenia własnych profili. Reszta to tylko kosmetyka.

#146 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 9 marca 2014, 02:03
Vogelek23 napisał(a):więcej skupienia[/b] nad kodem z pewnością przełoży się na jego efektywność, bo (to moje osobiste odczucie) zbyt szybko wydaje Kolega kolejne poprawki. Wystarczy wypuścić, napisaną w spokoju i w ciszy, konkretną poprawkę raz na 2-3 dni, po zebraniu wszystkich SENSOWNYCH uwag od użytkowników (bo nie wszystkie uwagi mogą za takie uchodzić).

Gdyby błąd potwierdził się conajmniej u dwóch osób to można wszczynać akcję nad poprawką("a tu jeden odpalony ma admina a drugi usera" a robota w d...)

Vogelek23 napisał(a): layout programu[/b] nie jest nazbyt intuicyjny. Rzekłbym (znów moje osobiste odczucie), że jest nieco zagmatwany. Możliwe, że inaczej się nie da, ponieważ nie znam konstrukcji stacji, ale dla mnie obsługa maszyny (z punktu widzenia lutowniczego) sprowadza się do następujących czynności:
włączenie maszyny i uruchomienie oprogramowania na komputerze - w tym miejscu następuje komunikacja z maszyną (potwierdzenie prawidłowej komunikacji) i wczytuje się ostatnio używany profil.

Gdyby to był ostatni używany to oki ale soft jest napisany na niezliczoną liczbę profili i tego nie będę ograniczał.

Vogelek23 napisał(a): wybór profilu - wybieram z listy gotowych profili ten, który mi odpowiada i wciskam "WCZYTAJ", lub zostawiam bez zmian ostatnio używany profil.
[*]uruchomienie maszyny w tryb "praca" - wciskam "START", maszyna rozpoczyna pracę według zadanego profilu. W trakcie pracy, program pokazuje na wykresie aktualnie wykonywany krok i odlicza czas trwania tego kroku wstecz (od X do 0). W tym momencie mam do dyspozycji w programie dwa przyciski: "STOP", który całkowicie zatrzymuje profil, wracając do stanu spoczynkowego (jak po uruchomieniu programu), oraz "+10", który przedłuża aktualnie wykonywany krok o 10 sekund (co ma odzwierciedlenie w czasomierzu).

Tu mamay do dyspozycji "Hold" na czas dowolny

-- Dodano: niedziela, 9 mar 2014, 02:30 --

Vogelek23 napisał(a):zakończenie profilu - na 10 sekund przed końcem profilu, maszyna sygnalizuje dźwiękowo fakt jego kończenia - jeśli nie przedłużę kroku, maszyna kończy pracę i powraca do stanu spoczynkowego.

Ten parametr jest dowoly czyli czas przed i czas trawnia sygnału oraz dopóki sie nie potwierdzi faktu zatrzymania , dół grzeje dopóki nie sćiągniemy(klik "OK") resztek cyny np. z pól po chipsecie.

Vogelek23 napisał(a):obsługa programu, to oczywiście kwestia tego, w jaki sposób maszyna daje się sterować, a także, w jaki sposób realizuje zadane ustawienia. Z punktu widzenia użytkownika stacji, miałbym niezbyt wygórowane wymagania dotyczące regulacji i konfiguracji:
edycja profilu - w tym trybie mógłbym mieć do dyspozycji:
zmianę wartości temperatury (zwizualizowaną na wykresie w momencie ustawiania) i czasu trwania dla każdego kroku, zmianę maksymalnego przyrostu temperatury w czasie (δt), przyciski "ZAPISZ" (zapisuje profil w pliku), "ANULUJ" (wychodzi z edycji do stanu spoczynkowego) oraz "WYŚLIJ" (wysyła profil do stacji, jeśli jest to wymagane),konfiguracja programu - czyli: ustawienie języka programu

Drogi kolegoale to wszystko jest ...
Vogelek23 napisał(a):Kalibracja i ustawianie offsetu termopar, ewentualne inne opcje wymagane przez stację, a także przyciski: "ZAPISZ" i "ANULUJ".
[*]self test - w tym trybie: test podłączenia termopar (w przypadku niepodłączonej termopary wyłączenie danego kanału pomiarowego, zaś w przypadku braku termopar - wyświetlenie stosownego błędu) oraz test grzałek (włączenie danej grzałki i odczytanie z jej termopary, czy temperatura rośnie w zadanych kryteriach). To wszystko z odpowiednimi komunikatami: "OK" lub "BŁĄD".[/list]

Zrobi się ale zaangażowanie to podstawa.
np. problem z zawieszaniem się jest dla mnie jak korek w "Warszawie" - dla czego taki gługi :-)

-- Dodano: niedziela, 9 mar 2014, 02:43 --

I tak jak powiedział w jednym z pierwszych postów kolega"marioj77" "szkoda mojego czasu" tak i ja dopóki nie zauważę większej liczby zgłoszonych błędow oraz !!!!zaangazowania!!!wszystkich jak Admin zaznaczył w wątku, nie podejmę dalszych prac nad softem. :(

Dobranoc

#147 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 9 marca 2014, 10:38
Ja muszę powiedzieć, że programu używam i sobie chwalę. Nie udzielam się tylko dlatego, że nie mam nowych błędów ani sugestii.

#148 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez raddeon 9 marca 2014, 15:27
U mnie też program śmiga i go używam, czekam na wersję która miała obsługiwać podgrzewacz by temperatura szła równo z profilem, i jak Kolegę dobrze zrozumiałem można by wyeliminować REX-a tak by program sterował w pełni podgrzewaczem przez wyjście Out2 sterownika PC410.

#149 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez Vogelek23 10 marca 2014, 05:25
marioj77 napisał(a):Nie udzielam się tylko dlatego, że nie mam nowych błędów ani sugestii.
Wypadałoby zatem napisać o tym już wcześniej, by autor miał wiedzę, że software działa u Kolegi poprawnie. A tu - cisza :)

raddeon napisał(a):U mnie też program śmiga i go używam
To samo, co wyżej. Autor MUSI być informowany NA BIEŻĄCO, ponieważ bez tych informacji skazany jest na robienie "poprawek do poprawek", których wcale nie musiałby robić.

Informacja dla pozostałych użytkowników programu: przy zgłaszaniu błędów w działaniu, podawajcie proszę jak najwięcej informacji (np. wersja systemu operacyjnego, numer portu COM, ewentualnie czy stacja jest podłączona do natywnego portu, czy przez przejściówkę USB-COM i jaką). Autor nie jest wróżbitą, korygując program MUSI mieć jak najwięcej informacji od Was.

Informacja dla osób, które używają programu, lecz nie wypowiadały się jeszcze w tym temacie: proszę o opinie z testów działania oprogramowania. Każda Wasza opinia jest cenna.

#150 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 10 marca 2014, 09:11
Ok, biję się w piersi, za mało informowałem o tym, że dana funkcja programu już działa - uznałem, że dopóki jest problem to go zgłaszam a milczenie oznacza poprawne działanie.

Miałbym jeszcze kilka sugestii ale najpierw autor musi się określić czy dalej będzie rozwijał program.
Powiem tylko, że dla mnie program jest prawie kompletny.

#151 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez Emios 10 marca 2014, 10:08
Widzisz Kolego Sylwa źle podchodzisz do tematu, nie każdy ma czas na sprawdzanie, testy itd... każdy czeka na gotowy produkt.

Ja za miesiąc ruszam z programem do obsługi serwisu i mam następujące rozwiązanie:
- program testowy w wersji demo (14 dniowy),
- kilka osób które będą udzielać rad - program za 1zł,
- po ukończeniu wersji finalnej - program będzie odpłatny, albo złoże propozycję żeby udostępnić za punkty,

#152 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 10 marca 2014, 10:42
Kolego Emios, ja się piszę :)

#153 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez Emios 10 marca 2014, 11:09
Nie ma problemu, na początek chce zacząć od:
- baza klientów,
- baza usterek gwarancyjnych,
- zgłoszenia reklamacyjne,
- gwarancje,

Pierwsza wersja będzie na SQLite, w kolejnych wersjach będę chciał zrobić opcję podciągania bazy klientów z wf-maga.

Myślę że to jest podstawa reszta będzie wychodzić w czasie, chyba że coś pominąłem, zajmę się oprogramowaniem za ok 2 tygodnie.

#154 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez raddeon 10 marca 2014, 11:27
Nie chciał bym Kolegom przeszkadzać ale mogli byście założyć nowy post z tym tematem.

#155 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 10 marca 2014, 11:38
Ja nie mogę, tylko napisałem, że się piszę i dalej nie rozwijam tematu bo to wątek o programie do stacji :)

#156 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 10 marca 2014, 12:33
Emios napisał(a):Widzisz Kolego Sylwa źle podchodzisz do tematu, nie każdy ma czas na sprawdzanie, testy itd... każdy czeka na gotowy produkt.

Ja za miesiąc ruszam z programem do obsługi serwisu i mam następujące rozwiązanie:
- program testowy w wersji demo (14 dniowy),
- kilka osób które będą udzielać rad - program za 1zł,
- po ukończeniu wersji finalnej - program będzie odpłatny, albo złoże propozycję żeby udostępnić za punkty,

Drogi kolego powodem rozpoczęcia prac nad programem nie była chęć zarobkowa tylko podniesienie funkcionalności naszych maszynek( pomysł się uruchomił po przeczytaniu pewnego postu w ktorym było porównanie naszych maszynek z Jetronix eco) a każde zaangażowanie osób testujących sprzyjało wcześniejszej publikacji wersji finalnej , czyli każdy jak by to ująć robił to dla siebie.

-- Dodano: poniedziałek, 10 mar 2014, 12:35 --

Emios napisał(a):Nie ma problemu, na początek chce zacząć od:
- baza klientów,
- baza usterek gwarancyjnych,
- zgłoszenia reklamacyjne,
- gwarancje,

Pierwsza wersja będzie na SQLite, w kolejnych wersjach będę chciał zrobić opcję podciągania bazy klientów z wf-maga.

Myślę że to jest podstawa reszta będzie wychodzić w czasie, chyba że coś pominąłem, zajmę się oprogramowaniem za ok 2 tygodnie.

Nie rozumiem co to ma wspólnego z tematem bazowym?

-- Dodano: poniedziałek, 10 mar 2014, 12:47 --

marioj77 napisał(a):
Miałbym jeszcze kilka sugestii ale najpierw autor musi się określić czy dalej będzie rozwijał program.
Powiem tylko, że dla mnie program jest prawie kompletny.

Proszę je podać.

Żeby się nie dublować juz w nowej wersji dodane zostało:

- usunięto efekt "freeze" podczas pracy
- dodano kopiuj/wklej
- poprawiono autoskalowanie przy zmianie dpi fontow.

#157 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 10 marca 2014, 13:21
Miałem pisać o kopiowaniu profilu do innego ale kolega mnie uprzedził.
Znalazłem buga, którego chcę pokazać w poniższym filmie:

http://youtu.be/nDdZRr-TORI

Brakuje mi również przycisku resetuj profil do wartości domyślnych, nie realizuje również tego naciśnięcie przycisku stop.
No i podświetlanie zmienionych wartości: czy da się podświetlać wszystkie zmiany, które zostały zrobione bez naciśnięcia przycisku zapisz? W obecnej postaci podświetla tylko ostatni zmieniony parametr.

#158 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 10 marca 2014, 13:37
marioj77 napisał(a):Miałem pisać o kopiowaniu profilu do innego ale kolega mnie uprzedził.
Znalazłem buga, którego chcę pokazać w poniższym filmie:

http://youtu.be/nDdZRr-TORI

Raczej nie nazwał bym to bugiem ponieważ maszyna w pamieci ma tylko jeden parametr hb i to wspólny dla wszystkich profili. Dlatego zapisujac 250 i przełączając na inny pobrał 250.

-- Dodano: poniedziałek, 10 mar 2014, 13:43 --

marioj77 napisał(a):
Brakuje mi również przycisku resetuj profil do wartości domyślnych, nie realizuje również tego naciśnięcie przycisku stop.
No i podświetlanie zmienionych wartości: czy da się podświetlać wszystkie zmiany, które zostały zrobione bez naciśnięcia przycisku zapisz? W obecnej postaci podświetla tylko ostatni zmieniony parametr.

Które by to miały być profile domyślne?(czy te z przed modyfikacji?).

Czym by kolega sobie życzył resetować zaznaczone pola?

#159 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 10 marca 2014, 14:10
sylwa76 napisał(a):Raczej nie nazwał bym to bugiem ponieważ maszyna w pamieci ma tylko jeden parametr hb i to wspólny dla wszystkich profili. Dlatego zapisujac 250 i przełączając na inny pobrał 250.

Faktycznie ma kolega rację, w każdym profilu na stacji jest możliwość ustawiania Hb ale nie sprawdzałem, że ta zmiana jest dokonywana globalnie.

Które by to miały być profile domyślne?(czy te z przed modyfikacji?).

Czym by kolega sobie życzył resetować zaznaczone pola?

Profile domyślne to te pobrane ze stacji lub wpisane ręcznie a następnie zachowane za pomocą przycisku zapisz. Zmiany hot-update potrzebne nam są jednorazowo - wystarczy więc resetowanie do domyślnych po naciśnięciu stop.

#160 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 10 marca 2014, 20:04
ver 2.1

- usunięto efekt "freeze" podczas pracy
- dodano kopiuj/wklej
- poprawiono autoskalowanie przy zmianie dpi fontow.
- dodano automatyczne sterowanie dołem, proszę potestować - ja przy testach wstęnie ustawiłem dół x= +7 st i było przyzwoicie tzn. zauważalny efekt dwell time (jak już to ruszy w drugiej zakładce dodam parametry P,I,D,Time gain dla dołu i góry oraz wszystkie pozostałe które można zmieniać po rs'ie)
- dodano włączenie/wyłączenie wizualizacji termopar
- wszystkie komunikaty błędów i info spolszczone
- dodano odczyt Profil-SetPoint w górnym pasku
- wszystkie zmienione parametry są zaznaczone
- przywrócenie do domyślnych po zatrzymaniu "Stop"

Proszę skopiować też plik language

sr.rar

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez Google Adsense [BOT] 10 marca 2014, 20:04