• Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

#161 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez Vogelek23 10 marca 2014, 21:30
sylwa76 napisał(a):ver 2.1
Proszę Kolegę o zamieszczenie w pierwszym poście KOMPLETNEJ paczki z programem (instalator+serial).

Re: Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez Google Adsense [BOT] 10 marca 2014, 21:30

#162 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 10 marca 2014, 22:05
Vogelek23 napisał(a):
Proszę Kolegę o zamieszczenie w pierwszym poście KOMPLETNEJ paczki z programem (instalator+serial).

Jest

#163 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez raddeon 11 marca 2014, 07:42
Witam skalowanie ok ale u mnie nie mieszczą się górne napisy, po za tym pod prawym klawiszem ma wykresie nadal po angielsku, wiem że koledzy mnie skrytykują ale jak mam program po polsku to prosił bym calutki :).
Obrazek

#164 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 11 marca 2014, 08:43
raddeon napisał(a):Witam skalowanie ok ale u mnie nie mieszczą się górne napisy, po za tym pod prawym klawiszem ma wykresie nadal po angielsku, wiem że koledzy mnie skrytykują ale jak mam program po polsku to prosił bym calutki :).
Obrazek

Niestety kontrolka wykresu jest nie moja i jest tylko po angielsku. :(

#165 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 11 marca 2014, 09:28
- dodano automatyczne sterowanie dołem, proszę potestować - ja przy testach wstęnie ustawiłem dół x= +7 st i było przyzwoicie tzn. zauważalny efekt dwell time (jak już to ruszy w drugiej zakładce dodam parametry P,I,D,Time gain dla dołu i góry oraz wszystkie pozostałe które można zmieniać po rs'ie)

Jak mam rozumieć automatyczne sterowanie dołem? Czy to oznacza przejęcie sterowania dołem przez PC410? Może kolega opisać bardziej szczegółowo ideę automatycznego sterowania dołem?

sylwa76 napisał(a):- dodano włączenie/wyłączenie wizualizacji termopar

To też jest dla mnie niezrozumiałe, wcześniejsza wersja wizualizowała termopary automatycznie, czy teraz przy wyłączonym V-T1 nie będę miał w ogóle wykresu przebiegu profilu? Rozumiem, że można chcieć wyłączyć wykres termopary 2 której się nie używa ale po co wyłączać pierwszą?

sylwa76 napisał(a):- wszystkie komunikaty błędów i info spolszczone

Jak powiedział wcześniej kolega Vogelek23 layout program ze względu na mnogość ustawień staje się zagmatwany - myślę więc, że można zrobić krótki opis każdego ustawienia po najechaniu kursorem - czyli tzw. tooltip, byłoby to lepsze niż pisanie helpa do programu.

sylwa76 napisał(a):- dodano odczyt Profil-SetPoint w górnym pasku

Skoro można na bieżąco monitorować Profil-SetPoint to program mógłby również rysować na żywo wykres na podstawie przyrostu wg sterownika - nie będzie to taki sam wykres jak ten na podstawie parametrów profilowych, wystarczy, że włączę stację przy temp. 45*C i już jest różnica. Byłby wtedy podgląd różnic między profilem a wykresem (no chyba, że Hb ustawimy na 1 to będą szły równo).

#166 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 11 marca 2014, 13:05
marioj77 napisał(a):Jak mam rozumieć automatyczne sterowanie dołem? Czy to oznacza przejęcie sterowania dołem przez PC410? Może kolega opisać bardziej szczegółowo ideę automatycznego sterowania dołem?

W pragramie jest zaimplementowany uklad PID plus kompensacja czasowa, która jest realizowana na podstawie Setpoint + x st

marioj77 napisał(a):To też jest dla mnie niezrozumiałe, wcześniejsza wersja wizualizowała termopary automatycznie, czy teraz przy wyłączonym V-T1 nie będę miał w ogóle wykresu przebiegu profilu? Rozumiem, że można chcieć wyłączyć wykres termopary 2 której się nie używa ale po co wyłączać pierwszą?

Jest opcja używania samego dołu, po co wtedy monitoring górnej termopary?

marioj77 napisał(a):Jak powiedział wcześniej kolega Vogelek23 layout program ze względu na mnogość ustawień staje się zagmatwany - myślę więc, że można zrobić krótki opis każdego ustawienia po najechaniu kursorem - czyli tzw. tooltip, byłoby to lepsze niż pisanie helpa do programu.

Zrobi się :-)

marioj77 napisał(a):Skoro można na bieżąco monitorować Profil-SetPoint to program mógłby również rysować na żywo wykres na podstawie przyrostu wg sterownika - nie będzie to taki sam wykres jak ten na podstawie parametrów profilowych, wystarczy, że włączę stację przy temp. 45*C i już jest różnica. Byłby wtedy podgląd różnic między profilem a wykresem (no chyba, że Hb ustawimy na 1 to będą szły równo).

Zrobi się, ale kłóci się z tym co napisane wyżej, że jest już zagmatwane.

Sorki za pisownię , klepane z fona :-)

#167 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 11 marca 2014, 13:11
No to może 2 tryby pracy: uproszczony i zaawansowany :)

#168 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sq5huh 11 marca 2014, 14:43
Czy sterowanie dołem w nowej wersji pomija ustawienia sterownika dolnego AH i AL?
Na dolnym sterowniku mam ustawione AL 225 i AH 235 a przy uruchomieniu profilu z poziomu programu pod koniec profilu temperatura dołu dochodzi do 245 - 250 stopni.

W moim egzemplarzu PC410 nie widzę ustawienia ALo2 aby ustawić je zgodnie z sugestiami autora programu. Jak bez tego ustawienia zachowuje się dolna grzałka podczas wykonywania profilu pod kontrola programu?

Potwierdzam usunięcie problemu z zawieszaniem się programu w trakcie pracy profilu. Testuję aktualnie na Win7 i kontrolerze COM opartym na moschip na PCI.

#169 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez raddeon 11 marca 2014, 16:22
System windows xp 32-bit rs-232 na płycie głównej.
Program w najnowszej wersji przy wyborze aktywnej grzałki górnej włącza też dół, po wybraniu tylko dołu nie działają obie.

#170 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 11 marca 2014, 17:39
raddeon napisał(a):System windows xp 32-bit rs-232 na płycie głównej.
Program w najnowszej wersji przy wyborze aktywnej grzałki górnej włącza też dół, po wybraniu tylko dołu nie działają obie.

Zaraz jak to przeczytałem sprawdziłem kod oraz u siebie na maszynie i nie mam takiej przypadłości (działa poprawnie i kod też oki), jak u innych testujących?

Na dowód proszę bardzo.

http://youtu.be/oq3UnAr5kvs

#171 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 11 marca 2014, 17:46
U mnie na Win7 x86 i przejściówce usb-rs232 też działa bez zarzutów.

#172 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 11 marca 2014, 19:20
ver 2.2 w pierwszym poście.

#173 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez raddeon 11 marca 2014, 19:30
Jednak macie racje problem po mojej stronie w sterowniku PC410 funkcja sterowania przekaźnikiem od podgrzewacza przełączyła się na Pout, tylko pytanie czemu sama chyba że coś wydarzyło się jak wyciągałem go do zdjęcia.

#174 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 11 marca 2014, 19:33
sq5huh napisał(a):Czy sterowanie dołem w nowej wersji pomija ustawienia sterownika dolnego AH i AL?
Na dolnym sterowniku mam ustawione AL 225 i AH 235 a przy uruchomieniu profilu z poziomu programu pod koniec profilu temperatura dołu dochodzi do 245 - 250 stopni.

W moim egzemplarzu PC410 nie widzę ustawienia ALo2 aby ustawić je zgodnie z sugestiami autora programu. Jak bez tego ustawienia zachowuje się dolna grzałka podczas wykonywania profilu pod kontrola programu?

Potwierdzam usunięcie problemu z zawieszaniem się programu w trakcie pracy profilu. Testuję aktualnie na Win7 i kontrolerze COM opartym na moschip na PCI.

Jak mam rozumieć "sterownik dolny", czy to jest REX-C100? Jeżeli tak to program wogóle nie ingeruje w pracę REX'a bo fizycznie nie jest z nim połączony.
Jeżeli w oryginale OUT2 sterownika PC410 aktywuje pracę dolnej grzałki to musi być parametr ALo2.
Proszę wejść do trybu ustawień zaawansowanych w PC410 i zrobić krótki filmik, zobaczymy co tam jest aktywne.

P.S. Proszę mi podać jeszcze model maszyny może sam coś znajdę, możliwe że u Ciebie jest inny firmware.

#175 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 11 marca 2014, 19:45
Jak w tej chwili wygląda utrzymanie dwell time przez profil? Czy po zrównaniu się temp. z pierwszej termopary z setpointem, dół przestaje grzać lub przełącza się na niższą moc, żeby ten dwell utrzymać?

#176 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 11 marca 2014, 20:00
marioj77 napisał(a):Jak w tej chwili wygląda utrzymanie dwell time przez profil? Czy po zrównaniu się temp. z pierwszej termopary z setpointem, dół przestaje grzać lub przełącza się na niższą moc, żeby ten dwell utrzymać?

Dół pracuje na PID a przestaje grzać po zrównaniu się drugiej termopary z setpoint + x C , jeżeli xC będzie równe 0 to wyłącza się przy uzyskaniu setpoint.

xC jest zrobione bo nie wiedziałem jak to się zachowa u innych i próg dałem do edycji.

Mogę to usunąć jak uważacie że jest zbędne lecz u mnie igła było przy xC=7st

#177 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 11 marca 2014, 20:37
Czyli dopiero po zmostkowaniu drugiej termopary z PC410 będę mógł skorzystać z tej funkcjonalności?

#178 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 11 marca 2014, 20:52
marioj77 napisał(a):Czyli dopiero po zmostkowaniu drugiej termopary z PC410 będę mógł skorzystać z tej funkcjonalności?

Tak, szczerze mówiąc myślałem że ona jest już zmostkowana u Ciebie - hmmm.

#179 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 11 marca 2014, 20:55
No nie jest, ciągle brak mi czasu na rozkręcenie stacji.

#180 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 12 marca 2014, 12:06
Zrobiłem to, zmostkowałem termoparę dolną z PC410. Tylko teraz ciekawostka, wskazanie programu jest niższe o 3°C niż wskazanie REX-a.

Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez Google Adsense [BOT] 12 marca 2014, 12:06