Re: Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp
przez Google Adsense [BOT] • 12 marca 2014, 13:35
marioj77 napisał(a):A mogę jakoś przestawić offset REX-a?
Tak, wieczorem zejdę do warsztatu i opiszę całą procedurę bo już nie pamiętam jak to się robiło.
Edit:
Pomyślałem że ci zależy i już mam, a więc:
Przytrzymaj SET przez ok 5 sek i przyciskając go będziesz mógł przewijać parametry.
Odszukaj parametr SC i zmien wartość strzałkami góra/dół wg potrzeby, ponowne przytrzymanie SET przez ok. 5 sek, wychodzi i zapisuje.
Wystarczy używać pliku podłączonego i problemu nie ma.
-- Dodano: czwartek, 13 mar 2014, 10:16 --
W momencie naciśnięcia przycisku stop w programie kasuje się cały wykres. Szkoda bo chciałem pokazać jak u mnie idzie profil na ustawieniu Auto + 7°C - po 5 minutach czekania miałem niecałe 80°C a przyrost dołu wygląda jakby się chciał utrzymywać z przyrostem góry. W ten sposób mój profil będzie trwał godzinę zanim dojdzie do rozpływu cyny bezołowiowej.
Dla porównania dół na 70% i 100% przy 160°C - po 5 minutach mam temperaturę 140 przy układzie i dół rozgrzany do 160 (tyle ustawione).
-- Dodano: czwartek, 13 mar 2014, 10:16 --
W momencie naciśnięcia przycisku stop w programie kasuje się cały wykres. Szkoda bo chciałem pokazać jak u mnie idzie profil na ustawieniu Auto + 7°C - po 5 minutach czekania miałem niecałe 80°C a przyrost dołu wygląda jakby się chciał utrzymywać z przyrostem góry. W ten sposób mój profil będzie trwał godzinę zanim dojdzie do rozpływu cyny bezołowiowej.
Dla porównania dół na 70% i 100% przy 160°C - po 5 minutach mam temperaturę 140 przy układzie i dół rozgrzany do 160 (tyle ustawione).
U mnie sterowanie przyrostem temperatury też się nie sprawdza przydaje się tylko funkcja wyboru góra/dół. Przypomnę tylko że stację budowałem sam i ustawienia REX-C100 musiałem dobrać sam a że do tej pory nie wiem jaki parametr do czego służy więc ustawiałem dopóki nie było ok.
viewtopic.php?f=125&t=23548
A tak na marginesie program sprawdza się znakomicie i przyznam że funkcja Hb której nie rozumiałem sprawdza się świetnie po prostu jak góra nie nadąża profil czeka automatycznie.
No i dołączam się do Kolegi wyżej by po naciśnięciu stop wykres nie znikał.
viewtopic.php?f=125&t=23548
A tak na marginesie program sprawdza się znakomicie i przyznam że funkcja Hb której nie rozumiałem sprawdza się świetnie po prostu jak góra nie nadąża profil czeka automatycznie.
No i dołączam się do Kolegi wyżej by po naciśnięciu stop wykres nie znikał.
Drodzy Panowie u mnie przyrost tzn. tryb auto działa znakomicie, parametr +7 st był czysto teoretyczny i u mnie się sprawdził ale fak nie do końca, aktualnie mam +18 i po to jest ten parametr ruchomy żeby go muc ustawić wg potrzeb. Nie zniechęcajcie się bo to jest tylko kwestia testów jak już wczesnkej pisalem. Oczywiscie jak ktoś woli tradycyjne rozwiązania no można po prostu z tego nie korzystać
Ustawiłem Auto + 0 i niestety SetPoint nawet przegania aktualną temperaturę dołu. Dopiero przy 150°C dół zaczął grzać na 60%, od początku cyklu było 20%. Rozgrzanie dołu do ustawionej temperatury trwało 10 minut
Mimo dwella przy 185°C dół pracuje na 80-90%, chyba nie powinien?
-- Dodano: czwartek, 13 mar 2014, 13:53 --
W trakcie profilu zmieniłem wartość TimeAl i kliknąłem na zapisz - zniknął mi całkiem wykres. Trzeba chyba zablokować przycisk zapisz na czas cyklu.
Rozpływ cyny bezołowiowej osiągnąłem po bagatela 16 minutach
-- Dodano: czwartek, 13 mar 2014, 13:55 --
No i najgorsze - układ Intela, na którym ćwiczyłem ten profil dostał bąbli. To bardzo zły objaw.
-- Dodano: czwartek, 13 mar 2014, 13:53 --
W trakcie profilu zmieniłem wartość TimeAl i kliknąłem na zapisz - zniknął mi całkiem wykres. Trzeba chyba zablokować przycisk zapisz na czas cyklu.
Rozpływ cyny bezołowiowej osiągnąłem po bagatela 16 minutach
-- Dodano: czwartek, 13 mar 2014, 13:55 --
No i najgorsze - układ Intela, na którym ćwiczyłem ten profil dostał bąbli. To bardzo zły objaw.
marioj77 napisał(a):Ustawiłem Auto + 0 i niestety SetPoint nawet przegania aktualną temperaturę dołu. Dopiero przy 150°C dół zaczął grzać na 60%, od początku cyklu było 20%. Rozgrzanie dołu do ustawionej temperatury trwało 10 minut
Widzę że zostałem źle zrozumiany paramert +xC jest to parametr mówiący o ile ma być wyższa temperatura docelowa dołu w porównaniu do set point góry.
Czyli gdy np. góra dąży do 80 st C,dla xC=30 dół (tu był błąd) do 110, gdy góra ma dwell time na poziomie 80 st, dół jak dojdzie będzie trzymał dwell ma na poziomie 110st.
Układ pracuje na 80-90% ponieważ do temp. docelowej wyliczając z PID zostało mu ok 11st przy xC i tu musi ograniczyć moc dla opanowania bezwładności grzałek.
UWAGA!!
Maksymalną temperaturę dolnego podgrzewacza w REX zostawiamy na dotychczasowym poziomie czyli jak zawsze mieliście.
A teraz teoretyczna mała symulacja dla xC=30 temp otoczenia =20st:
Prog nr1 góra=40st do set<20, 100%mocy
dół=70 do set<50, 100%mocy
dla temp 35 st
góra=40 do set<5%,ok 30% mocy
dół = 70 do set<35%,100% mocy
dla temp 40 st
góra=40 do set=0,0%mocy start dwell time
dół = 70 do set<30,100% mocy
dla temp 65
góra=40 doset >25,0% mocy i kontynuacja dwell time
dół = 70 do set <5, ok 30 % mocy
dla temp 70
góra=40 doset >30,0% mocy i kontynuacja dwell time
dół = 70 do set <5=0, 0 % mocy, start dwell time
Fajnie, nic nie zrozumiałem z teoretycznej symulacji
-- Dodano: czwartek, 13 mar 2014, 16:46 --
Proszę o doprecyzowanie co to jest do set<20, 100%mocy albo do set<50, 100%mocy
-- Dodano: czwartek, 13 mar 2014, 16:46 --
sylwa76 napisał(a):A teraz teoretyczna mała symulacja dla xC=30 temp otoczenia =20st:
Prog nr1 góra=40st do set<20, 100%mocy
dół=70 do set<50, 100%mocy
dla temp 35 st
góra=40 do set<5%,ok 30% mocy
dół = 70 do set<35%,100% mocy
dla temp 40 st
góra=40 do set=0,0%mocy start dwell time
dół = 70 do set<30,100% mocy
dla temp 65
góra=40 doset >25,0% mocy i kontynuacja dwell time
dół = 70 do set <5, ok 30 % mocy
dla temp 70
góra=40 doset >30,0% mocy i kontynuacja dwell time
dół = 70 do set <5=0, 0 % mocy, start dwell time
Proszę o doprecyzowanie co to jest do set<20, 100%mocy albo do set<50, 100%mocy
marioj77 napisał(a):Proszę o doprecyzowanie co to jest do set<20, 100%mocy albo do set<50, 100%mocy
<20 czy <50 jest to uchyb pomiedzy temp. otoczenia czyli temperaturą w momencie startu profilu a zadaną, im większy uchyb tym większa moc grzejnika
Przykładowy filmik pracy profilu, dolny podgrzewacz ustawiony na 190 a ostatni próg na 200
http://youtu.be/kajRri3sw2g
ver.2.2.1 w pierszym poscie
Ja używam temperatury 200°C termopara dotyka od spodu płytę, pozwala to by tylko góra zrobiła swoje. Fakt że trzeba uważać by w szczytowej temperaturze się nie przesunęła bo nałobuzuje :0, nie wiem czy to dobre bo nikt nie chciał powiedzieć jaka jest temperatura dołu płyty podczas pracy, ale działa.
A tak na marginesie to Kolega marioj77 ma jak ja nie za wysoką temperaturę w pracowni
A tak na marginesie to Kolega marioj77 ma jak ja nie za wysoką temperaturę w pracowni
Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp
przez Google Adsense [BOT] • 13 marca 2014, 21:55