• Flux ze "słoiczka" do strzykawki - patenty

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Flux ze "słoiczka" do strzykawki - patenty

by koper912 13 March 2014, 14:22
Witam.
Czy macie jakieś swoje patenty na rozprowadzenie flux'u ze zbiorniczka do strzykawek (np. brown flux jelly lub NC254)?
Oczywiście przy jak najmniejszych stratach topnika.
Pozdrawiam

Re: Flux ze "słoiczka" do strzykawki - patenty

by Google Adsense [BOT] 13 March 2014, 14:22

#2 Re: Flux ze "słoiczka" do strzykawki - patenty

by fejo 13 March 2014, 17:36
"Słoiczek" wkładasz do wrzącej wody i czekasz aż topnik zmieni się w stan "płynny". Zaciągasz strzykawką i gotowe :)

#3 Re: Flux ze "słoiczka" do strzykawki - patenty

by koper912 13 March 2014, 18:03
Słyszałem już o takiej metodzie, zastanawiam się tylko czy taki zabieg nie ma później żadnego negatywnego wpływu na jakość topnika.

#4 Re: Flux ze "słoiczka" do strzykawki - patenty

by kamil198405 13 March 2014, 21:33
Strzykawka 100-tka + rękawiczki lekarskie (niebieskie) i ręczne nakładanie ze słoiczka do strzykawki 100-tki i z niej do mniejszych. Mam nadzieje że się jasno wyraziłem.

#5 Re: Flux ze "słoiczka" do strzykawki - patenty

by lookash81 19 March 2014, 19:24
Z mniejszej strzykawki wyciąłem "dno" (część z miejscem gdzie się zakłada igłę). Wpycham taką strzykawkę to topnik i naciągam do pełna. Strzykawkę w której trzymam topnik docelowo mam większą, wyciągam z niej tłok i mniejsza ładnie pasuje (praktycznie jak tłok). Wstrzykuję i tadam ;)

#6 Re: Flux ze "słoiczka" do strzykawki - patenty

by michallus 30 April 2014, 14:13
HotAir 100 stopni od góry i po chwili wciągasz strzykawką :)

#7 Re: Flux ze "słoiczka" do strzykawki - patenty

by michas2001 20 October 2014, 12:56
Jest jeszcze lepszy sposób.
Potrzebujesz strzykawkę 10-20 ml.
Ucinasz jej przód gdzie jest przejście na strzykawkę dzięki temu nasz rurkę o średnicy około 1cm i długości 4-5 cm.
Następnie wbijasz ją we flux, obracasz kilkukrotnie i wyciągasz (wówczas w strzykawce z uciętym przodem masz już flux).
Teraz przykładasz tą "rurkę" do swojej właściwej strzykawki i z "rurki" wypychasz flux tłokiem z tej uciętej strzykawki.
Warto dobrać sobie średnicę strzykawki z uciętym przodem tak aby mieściła się do tej właściwej.
Robię tak często i jest to najlepszy sposób.
Nie tracisz właściwości topnika i są jego najmniejsze straty.
Aby efekt był lepszy dobrze aby twój topnik był chłodniejszy.
Pozdrawiam

Re: Flux ze "słoiczka" do strzykawki - patenty

by Google Adsense [BOT] 20 October 2014, 12:56
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).