• Pomiary prądu w uszkodzonych laptopach

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Pomiary prądu w uszkodzonych laptopach

UturnCode 14 Березня 2014, 22:52
Witam
Nie wiem czy to dobry dział, ale myślę że chyba tak:)
Jak to jest z tym pomiarem prądu w uszkodzonych laptopach, które mają problemy np z startem? Pomiar na wejściu wtyczki.
Czy faktycznie przeprowadzając pomiar prądu przy włączaniu, wyłączeniu, bądź przy działaniu pozwala zdiagnozować potencjalną usterkę, bądź wadliwe działanie?

Wiele czytałem o pomiarach, ale jednoznaczniej odpowiedzi nie znalazłem jak to jest z diagnozowaniem wstępnym za pomocą tej metody?
Czy wartości są podobne dla wszystkich laptopów? Co właściwie można w ten sposób zdiagnozować mając odczyt V i A ?

Będę wdzięczny za informacje, bo ciekawi mnie ten temat.

Pozdrawiam

Re: Pomiary prądu w uszkodzonych laptopach

Google Adsense [BOT] 14 Березня 2014, 22:52

#2 Re: Pomiary prądu w uszkodzonych laptopach

morph 15 Березня 2014, 08:45
Witaj

Widząc prąd pobierany przez notebooka w czasie włączania można w pewnym zakresie zweryfikować jego działanie. Zmiany tego prądu w trakcie procedury POST świadczą zazwyczaj o jej działaniu (ważne jeżeli nie dysponujemy kartą diagnostyczną, bądź nie możemy jej użyć bezpośrednio w złączu miniPCI/miniPCIE). Mając doświadczenie z konkretnym notebookiem możemy mocno zawęzić obszar poszukiwań, a nawet wytypować konkretny układ jako oszkodzony. Dla przykładu platforma Asus K50AB prąd pobierany przez notebooka przy starcie (bez baterii) jest na poziomie 1.8A prawdopodobna przyczyna leży w NB (prawidłowo 2.3 -2.5A). Inny przykład, włączamy notebooka widzimy zmiany prądu - startuje POST, po 10 -15 sekundach wyłącza się, może nas to nakierować na GPU, w momencie inicjalizacji uszkodzonej grafiki przez BIOS następuje jego wyłączenie. Oczywiście takie analizy wymagają dużego doświadczenia, a dla każdej platformy są inne.

Kolejnym pomocnym narzędziem w postaci analizy pobieranego prądu przez notebooka jest diagnostyka obwodu zasilania i ładowania. Możemy łatwo zweryfikować, czy charger w notebooku działa prawidłowo, ładuje baterię i przełącza prawidłowo pomiędzy źródłami zasilania.

#4 Re: Pomiary prądu w uszkodzonych laptopach

UturnCode 17 Березня 2014, 15:27
Artykuł szkoleniowy przeczytałem ale za bardzo nic o pomiarach prądu tam nie znalazłem.

#5 Re: Pomiary prądu w uszkodzonych laptopach

Vogelek23 17 Березня 2014, 16:22
UturnCode написав:ale za bardzo nic o pomiarach prądu tam nie znalazłem.
Zatem albo Kolega nie zrozumiał treści szkolenia, albo nieuważnie czytał lekcję nr 4, gdzie są podane przykładowe wartości prądów wraz z odpowiadającymi im, możliwymi usterkami konkretnych obwodów. To też jest element diagnostyki na podstawie wskazań amperomierza w zasilaczu.

UturnCode написав:Czy wartości są podobne dla wszystkich laptopów? Co właściwie można w ten sposób zdiagnozować mając odczyt V i A ?
Niestety, z uwagi na mnogość rozwiązań konstrukcyjnych, wartości prądu odbiegają od siebie w różnych platformach - czasami nawet dość znacznie. Z tego powodu, aby wskazania amperomierza "podpowiedziały" cokolwiek osobie diagnozującej, musi ona mieć duże doświadczenie w posługiwaniu się tą metodą.

UturnCode написав:Czy faktycznie przeprowadzając pomiar prądu przy włączaniu, wyłączeniu, bądź przy działaniu pozwala zdiagnozować potencjalną usterkę, bądź wadliwe działanie?
Wiele czytałem o pomiarach, ale jednoznaczniej odpowiedzi nie znalazłem jak to jest z diagnozowaniem wstępnym za pomocą tej metody?
Odczyt prądu, pobieranego przez płytę, należy traktować wyłącznie w kategoriach podpowiedzi diagnostycznej. Jedynie w przypadku bardzo dużego doświadczenia można diagnozę OPRZEĆ na wskazaniu amperomierza (a i to nie w każdym przypadku).

Kolejne lekcje, będące już w dość zaawansowanym stopniu przygotowania, będą uwzględniały odczyt stanu płyty na podstawie zmian prądu, pobieranego przez nią. Oczywiście opis będzie bazował na konkretnym przykładzie (będącym "przedstawicielem" większości przypadków), dlatego nie będzie można zastosować go do 100% płyt, montowanych w laptopach. Opisanie 100% przypadków jest bowiem zwyczajnie niemożliwe.

#6 Re: Pomiary prądu w uszkodzonych laptopach

UturnCode 17 Березня 2014, 19:45
Faktycznie musiałem coś przeoczyć podczas czytania.
Czekam z wielką niecierpliwiością na kolejne lekcje!

#7 Re: Pomiary prądu w uszkodzonych laptopach

UturnCode 31 Березня 2014, 20:40
Niestety lekcji numer 4 to ja w szkoleniu nie widzę. U mnie kończy się na numerze 3.

#8 Re: Pomiary prądu w uszkodzonych laptopach

Vogelek23 31 Березня 2014, 21:28
UturnCode написав:Niestety lekcji numer 4 to ja w szkoleniu nie widzę. U mnie kończy się na numerze 3.
To proszę zmienić okulary. Lekcja 4, usterka nr 2: post10408.html#p10408

#9 Re: Pomiary prądu w uszkodzonych laptopach

UturnCode 31 Березня 2014, 23:10
Oj faktycznie, nie patrzyłem tam gdzie trzeba. Patrzyłem na inną numerację:)

Re: Pomiary prądu w uszkodzonych laptopach

Google Adsense [BOT] 31 Березня 2014, 23:10
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).
Подібні Теми
Acer Swift SF314-42 N19C4 - nie włącza się, brak poboru prądu[РІШЕНО]

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей