• Dell Latitude 6430U, zwis po wybudzeniu.

#1 Dell Latitude 6430U, zwis po wybudzeniu.

от waluszek 16 Март 2014, 00:58
Witam, mam nowego dell 6430u i problem polega na tym że gdy zamykam klapę, często system nie usypia do końca. działa wentylator komputer się grzeje, ale po otwarciu klapy nie startuje, trzeba go perfidnie wyłączyć przytrzymując długo przycisk, po czym włączyć ponownie.

Czy ktoś miał już takie problem i wie czego brakuje z softu, bądź ma pomysł jak to rozwiązać?

// Wątki połączono

Koledzy, zaczynam mieć wrażenie że to usterka sprzętowa, nowy laptop dell Latitude 6430u

Objaw następujący,

W wypadku systemu windows 7 komputer przechodzi w tryb uśpienia jak ma kaprys, raz przechodzi prawidłowo, a po wybudzeniu i ponownej próbie uśpienia gaśnie ekran, ale wentylator pracuje dalej, nie da się wtedy go już normalnie wybudzić, jedyna szansa dalszego użytkowania to restart przyciskiem.

W wypadku windows 8 komputer przechodzi w tryb uśpienia za każdym razem, ale ani razu nie wybudził się poprawnie, za każdym razem wybudzenie kończy się zawieszeniem na ekranie startowym i znowu pomaga tylko restart.

Oba systemy zaktualizowane z wszytskimi sterownikami jakie powinny być potrzebne do poprawnej pracy systemu, brak mi już pomysłów gdzie dalej szukać, próbowałem nawet instalować po kolei oprogramowanie do mojego della ze strony, efekt żaden.

Fabrycznie był bios A06 i problem występował, przeprowadziłem aktualizację do A07 i problem nie zniknął.

Re: Dell Latitude 6430U, zwis po wybudzeniu.

от Google Adsense [BOT] 16 Март 2014, 00:58

#2 Re: Dell Latitude 6430U, zwis po wybudzeniu.

от mar244 16 Март 2014, 20:44
Witam,

Wygląda mi to na usterkę czujnika zamknięcia pokrywy, nie masz w okolicy jakiegoś magnesu czy czegoś?

#3 Re: Dell Latitude 6430U, zwis po wybudzeniu.

от waluszek 16 Март 2014, 22:57
Raczej nie jest to problem czujnika, ponieważ nie zależnie czy uśpię sprzęt klapą czy przyciskiem efekt jest taki sam, komputer albo się nie usypia do końca albo po wybudzeniu nie wstaje.
Zauważyłem jeszcze jeden problem, kiedy w w windows 8 kliknę zamknij system, to komputer niby się wyłącza, ale ponowne włączenie objawia się włączeniem klawiatury podświetlenia matrycy, ale system jako taki nie startuje. Pomaga tylko reset przyciskiem.

Ciekawostką jest to że po zainstalowaniu opensuse, wszystko działa poprawnie, komputer usypia się i podnosi prawidłowo. Musi brakować jakiegoś składnika w windows.

Wygląda na to że problem został rozwiązany, nie wiem czy jest to 100% rozwiązanie, ale problem z wybudzaniem i trybem uśpienia zniknął kiedy zainstalowałem windows 8 w trybie UEFI.

Re: Dell Latitude 6430U, zwis po wybudzeniu.

от Google Adsense [BOT] 16 Март 2014, 22:57