• [ABANDONED] Sterownik stacji BGA

#901 Re: Sterownik stacji BGA

by kmkm2 15 March 2014, 13:06
W pierwszym poście jest link do githuba, tam jest najnowsza wersja.

Re: Re: Sterownik stacji BGA

by Google Adsense [BOT] 15 March 2014, 13:06

#902 Re: Sterownik stacji BGA

by blabson 15 March 2014, 15:08
Jak dla kolegi kmkm2 nie jest problemem wrzuceniu tu pliku do testów,sądzę że nie każdy potrafi sobie skompilować te pliki,ja nie potrafię i nie umiem.

#903 Re: Sterownik stacji BGA

by kmkm2 15 March 2014, 23:17
Zmodyfikowałem makefile w taki sposób, że generowany jest plik bin oraz hex. Firmware w obydwu formatach, można ściągać z githuba.

#904 Re: Sterownik stacji BGA

by blabson 16 March 2014, 16:56
Wrzuciłem ten firmware,i zauważyłem że przyciski według rozpiski nie są poukładane tak jak trzeba:
1-menu/enter,2-góra,3-powrót,4-nic,5-dół,diody nie sygnalizują (power i grzałek)
Gdy ustawiłem przykładowy profil w sterowniku,temperatura ustawiona np.170°C jest osiągana z termopary dolnej grzałki,po osiągnięciu danej temp przechodzi dalej,czy tu powinienem pozamieniać termopary? sterownik v0909 na trzy termopary.
Na wyświetlaczu mam tak:D-wskazania termopary dół,P-29 stoi,IC-wskazuje termoparę płyty.
edit. zamieniłem termoparę płyty i dodatkowo wlutowałem rezystor 0Ohm,teraz prawidłowo wskazuje temp.płyty tam gdzie trzeba.Ale nadal po ustawieniu temperatur w profilu,etapy przechodzą na podstawie odczytu temp. termopary dolnej grzałki.Co jest nie tak?

#905 Re: Sterownik stacji BGA

by kmkm2 17 March 2014, 00:41
Tryb 1 w tej chwili tak działa. Teraz piszę tryb 4, w którym przejście do następnego etapu będzie determinowane temperaturą IC. Przypisanie przycisków, można zmienić w pliku menu.h. Niestety wymaga to rekompilacji firmware.

#906 Re: Sterownik stacji BGA

by blabson 17 March 2014, 13:07
Nie wiem czy tylko u mnie tak się dzieje z moją ver. płytki,czy ten tryb 1 będzie zmieniony?aby brał pomiar z termopary płyty i dodatkowo z IC. Zauważyłem jeszcze że jak ustawie np. w 3 etapie tryb 3 (chłodzenie) to na wyświetlaczu pisze COOLING i nic,zero reakcji na wentylator,podmieniłem przewody na wyjścia lampki i też nic.
Kolega kmkm2 na jakiej wersji płytki testuje ten firmware,być może na tej starszej wersji się tak dzieje i trzeba będzie się zaopatrzyć w najnowszą płytkę.
Jeszcze jedno,po wybraniu profilu czy to dolna czy górna grzałka jest załączana to odbywa się to na zasadzie impulsu około 0.5-1s,czy tak powinno być?jak tak to jak to się ma z żywotnością np.grzałek,ssr...,z paczki 2.1.2 grzałka była załączana do osiągnięcia danego etapu.

#907 Re: Sterownik stacji BGA

by kmkm2 17 March 2014, 14:26
Sterowanie grzałki jest w zakresie od 0 do 100%, przy ustawieniu na 100% grzałka powinna być cały czas włączona. Taki sterownie nie powinno mieć wpływy na żywotność grzałek, ani SSR. Tryb 1 pierwszy zostanie zmodyfikowany. Blabson na którym pinie procesora masz wiatrak?

#908 Re: Sterownik stacji BGA

by blabson 17 March 2014, 14:39
Nie mam schematu przy sobie,ale wiatrak włączam przyciskiem S2 oczywiście jak wgram firmware z paczki 2.1.2,wtedy mam S1-menu,S2-up fun,S3-down,S4-enter,S5-nic.
Co do sterowania grzałką to miałem ustawione na 60% i grzanie odbywało się na impulsie

#909 Re: Sterownik stacji BGA

by kmkm2 17 March 2014, 15:06
Tak, właśnie powinno to działać. Bardzo proszę o ustalenie, choćby pomiarami nóżkę procesora do której jest podłączony wiatrak.

#910 Re: Sterownik stacji BGA

by blabson 17 March 2014, 15:09
kmkm2 wrote:Tak, właśnie powinno to działać. Bardzo proszę o ustalenie, choćby pomiarami nóżkę procesora do której jest podłączony wiatrak.

pin24

#911 Re: Sterownik stacji BGA

by kmkm2 17 March 2014, 15:30
Przyciski wszystkie u kolegi działają? Nóżka pc5 jest wykorzystywana do przycisku "góra". Na pewno to jest nóżka 24?

#912 Re: Sterownik stacji BGA

by blabson 17 March 2014, 15:40
kmkm2 wrote:Przyciski wszystkie u kolegi działają? Nóżka pc5 jest wykorzystywana do przycisku "góra". Na pewno to jest nóżka 24?

Pisałem że wiatrak na tym pinie działa mi wtedy jak wgram firmware z 2.1.2,a na jakim pinie powinien w nowej wersji to nie mam pojęcia bo nie działa.

#913 Re: Sterownik stacji BGA

by kmkm2 17 March 2014, 15:44
Ja się pytam o to, czy na pewno wiatrak jest u kolegi na nóżce 24?

#914 Re: Sterownik stacji BGA

by blabson 17 March 2014, 15:49
blabson wrote:
kmkm2 wrote:Przyciski wszystkie u kolegi działają? Nóżka pc5 jest wykorzystywana do przycisku "góra". Na pewno to jest nóżka 24?

Pisałem że wiatrak na tym pinie działa mi wtedy jak wgram firmware z 2.1.2,a na jakim pinie powinien w nowej wersji to nie mam pojęcia bo nie działa.

Zamieszałem trochę z tymi pinami,zaznaczyłem gdzie mam podłączony wentylator
Image
niestety ale teraz nie mam jak sprawdzić który to pin

#915 Re: Sterownik stacji BGA

by nme 18 March 2014, 00:03
Cześć, pracuję aktualnie z kmkm2 nad projektem sterownika. W miarę możliwości będę odpowiadał na Wasze pytania i starał wdrażać propozycje poprawek. Przepraszam, ale z przyczyn praktycznych zacznę od odpowiadania od tej strony tematu dalej (nie orientuję się co już zostało rozwiązane a co nie) - w razie czego przypomnijcie się tutaj lub via PW. Mam nadzieję, że nie sprawi to większego problemu.

Wrzuciłem ten firmware,i zauważyłem że przyciski według rozpiski nie są poukładane tak jak trzeba:
1-menu/enter,2-góra,3-powrót,4-nic,5-dół,diody nie sygnalizują (power i grzałek)

Wyszło na to, że nasza wersja płytki jest niekompatybilna z softem i kmkm2 doświadczalnie zmienił kolejność przycisków. W najnowszej wersji wszystko będzie ok, tzn 1-menu/enter, 2-góra, 3-dół, 4-powrót, 5-nic. Piąty przycisk będzie dodany później.

Gdy ustawiłem przykładowy profil w sterowniku,temperatura ustawiona np.170°C jest osiągana z termopary dolnej grzałki,po osiągnięciu danej temp przechodzi dalej,czy tu powinienem pozamieniać termopary?

Nie, tak ma to być. Piszemy teraz różne tryby pracy, będzie można wybrać, czy determinantą ma być temperatura dolnej grzałki, czy pcb.

PS:
sterownik v0909 na trzy termopary.

Numer sterownika akurat mało nam mówi, bo sami nie mamy pełnej dokumentacji co zmieniało się w poszczególnych wersjach :) Najlepiej przesłać nam schemat egale'a posiadanej płytki, albo chociaż jej zdjęcie.

-- Posty scalono --

Jest już nowa wersja softu na githubie. Jest tryb 4, który przechodzi do następnego etapu względem termopary IC. Poprawione przyciski.

#916 Re: Sterownik stacji BGA

by blabson 18 March 2014, 12:07
Witam.Prosiłbym o wytłumaczenie edycji profilu:
1. Edit stage: 0-5 ?
2. Max temp: temperatura etapu
3. Temp setpoint time: czas zadanej temperatury etapu
4. Bottom heater power: moc grzałki dół
5. Top heater power: moc grzałki góra
6. Mode: etap 0-5

I jeszcze proszę o potwierdzenie Trybu pracy:
1.grzeje dół
2.grzeje dół i góra
3.chłodzenie
4.IC ?
5. ?

jak coś pomieszałem to proszę o sprostowanie

Numer sterownika ver.0909 chodziło z paczki 2.1.2 z poprawkami.

#917 Re: Sterownik stacji BGA

by nme 18 March 2014, 15:28
Edit stage - edycja wybranego etapu

Mode - tryb pracy, dla każdego etapu pozostałe zmienne są oddzielne:
0 - wyłączenie grzałek, wiatraków, itd
1 - grzanie dolną grzałką do uzyskania max temp na termoparze grzałki dolnej, po jej uzyskaniu utrzymanie jej przez czas zdefiniowany w temp setpoint time
2 - utrzymywanie zastanej temperatury grzałki dolnej, uruchamiana jest górna grzałka i działa do momentu uzyskania przez termoparę IC (PCB) max temp, po tym grzeje jeszcze przez czas określony w temp setpoint time.
3 - chłodzenie (załącza się wentylator i działa do uzyskania max temp przez termoparę IC)
4 - działa jak tryb pierwszy, tyle że max temp określa termoparę IC
5 - jeszcze nic.

Max temp - zadana temperatura dla termopary względem której zmienia się etap (patrz mode).

Temp setpoint time - określa czas przez który utrzymywać się ma temperatura zadana (odliczanie włącza się po jej osiągnięciu). Kiedy licznik dojdzie do zera załącza się kolejny etap. (w sekundach).

Bottom heater power - moc dolnej grzałki (0-100%) - określa z jaką mocą ma grzać grzałka. Przydatne jeśli np potrzebujemy delikatniej podnieść temperaturę.

Top heater power - jak przy bottom heater, tyle że dotyczy grzałki górnej.

#918 Re: Sterownik stacji BGA

by blabson 18 March 2014, 19:15
Trochę spóżniłem się ale do tego już doszedłem,przyda się opis dla potomnych.
Kolejne pytanie,czy termopara Płyty jest do podglądu różnic temperatur na płycie?.
Zauważyłem że w momencie załączania górnej grzałki na LCD dwie pierwsze cyfry wariują (uzupełnienie liter,pixele)
Jak na razie to wielki szacunek za wkład nad pracami,na pewno znajdzie się jeszcze parę poprawek.

#919 Re: Sterownik stacji BGA

by kmkm2 18 March 2014, 19:18
Pomiary ze wszystkich trzech termopar, są poprawne?

#920 Re: Sterownik stacji BGA

by blabson 18 March 2014, 19:21
Trzecią jutro muszę kupić,czy to by było winą migotania?

Re: Sterownik stacji BGA

by Google Adsense [BOT] 18 March 2014, 19:21