• Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

#221 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 15 marca 2014, 07:09
pawel80 napisał(a):Przepraszam za wprowadzenie w mały błąd, Ale po reinstalacji.
Wysyłanie do maszyny działa.
Na maszynie są te same ustawienia co w programie, czyli ok, ale jak pobieram profil z maszyny to wyskakuje błąd co wcześniej przytoczyłem. I zauważyłem, że zmienia się wtedy wartość narastania temp.

Zrzut przy wysyłaniu do maszyny:
Obrazek

Zrzut przy odbieraniu:
Obrazek

Numer profilu to 5
Profile.7z

Ok , chyba już wiem o co chodzi, czy przypadkiem kolega nie używa konfiguracji systemu dla innego regionu jak polska i przecinki "," są kropkami "." a kropki przecinkami w działaniach matematycznych. To jest jedyne co mi przychodzi do głowy.

System przychodzącą informacje traktuje jako liczbę bez przecinka i zamiast 0.30 dostaje 30 a w przypadku 1.00 dostaje 100 gdzie 100 jest niedozwolonym parametrem dla narastania (max 99.9)

Proszę potwierdzić tą informację bo jestem poza domem i nie mam jak sprawdzić, wtedy postaram się coś poradzić bo wiele osób spoza granic będzie miało problemy :-)

Region i język/formaty/ustawienia dodatkowe/symbol dziesiętny - tą wartość zmienić

Re: Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez Google Adsense [BOT] 15 marca 2014, 07:09

#222 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez pawel80 15 marca 2014, 13:33
Po zmianie ustawień lokalnych z angielskiego na polski, wysyłanie już działa. Choć znalazłem chyba buga, bo przy dwóch profilach dalej wywala ten sam problem. Pierwszy to jak profil jest wyłączony w sterowniki (przyrost temp był ustawiony na END).
Drugi to sprawdzę w poniedziałek.

#223 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 15 marca 2014, 14:27
pawel80 napisał(a):Po zmianie ustawień lokalnych z angielskiego na polski, wysyłanie już działa. Choć znalazłem chyba buga, bo przy dwóch profilach dalej wywala ten sam problem. Pierwszy to jak profil jest wyłączony w sterowniki (przyrost temp był ustawiony na END).
Drugi to sprawdzę w poniedziałek.

Wiesz, to że twoja konfiguracja systemowa jest inna od naszej trudno nazwać bugiem bo wiekszość programów opartych na zmiennych decymalnych będzie miało ten sam problem. Ten fragment programu dotyczący transferu do i z sterownika jest testowany od tygodni i jak narazie się spisuje, zaznaczam że nic od dłuższego czasu nie było zmieniane.

Ale poradzimy coś :-) Wieczorem powinna być poprawka.

Dodam że konfiguracja polska łącznie z układem klawiatury nie licząc jednostek miary jest taka sama jak amerykańska czyli jak duża część pc'tów na świecie,

#224 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez raddeon 15 marca 2014, 14:32
A może być jeszcze poprawka by zapamiętywał wielkość okna i ustawienia automatu do sterowania podgrzewaczem :D
A tak po za tym program super się sprawuje.

#225 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez pawel80 15 marca 2014, 14:49
Dziękuje koledze sylwa76, za zaangażowanie.
Obserwowałem twój temat od początku, ale nie było czasu na testowanie :-).
I jak wspominałem wcześniej, wersja 1.9RC chodziła bez problemu.
System mam po angielsku (angielski UK i tu klawiatura jest chyba troszkę inna, nie ma to jak Anglicy, oni zawsze wszystko muszą mieć na lewo :D ) bo łatwiej mi jest w Anglii na takim systemie pracować.

#226 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 15 marca 2014, 15:13
pawel80 napisał(a):Dziękuje koledze sylwa76, za zaangażowanie.
Obserwowałem twój temat od początku, ale nie było czasu na testowanie :-).
I jak wspominałem wcześniej, wersja 1.9RC chodziła bez problemu.
System mam po angielsku (angielski UK i tu klawiatura jest chyba troszkę inna, nie ma to jak Anglicy, oni zawsze wszystko muszą mieć na lewo :D ) bo łatwiej mi jest w Anglii na takim systemie pracować.

Proszę o przetestowanie dokładnie programu na local UK i przedstawienie wszystkich niedoćiągnięć w jednym poście i napewno coć poradzimy.

-- Dodano: sobota, 15 mar 2014, 15:15 --

raddeon napisał(a):A może być jeszcze poprawka by zapamiętywał wielkość okna i ustawienia automatu do sterowania podgrzewaczem :D
A tak po za tym program super się sprawuje.

W nowej poprawce już to jest lecz stosuję się do uwag Pana Vogelek żeby poprawki były rzadsze ale konkretne i nową wersję wydam wraz z poprawkami UK.

#227 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 16 marca 2014, 18:17
Jest nowa wersja 2.2.2

#228 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez pawel80 17 marca 2014, 12:07
Wersja 2.2.2 po odinstalowaniu poprzedniej usunięciu folderu i zainstalowaniu najnowszej wyskakuje błąd jak na zrzucie:

Obrazek

Po naciśnięciu continue program się uruchamia, ale nie łączy się z maszyną jest chyba uruchomiony w trybie awaryjnym, zrzut poniżej:

Obrazek

#229 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez raddeon 17 marca 2014, 12:32
U mnie to samo.

#230 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 17 marca 2014, 14:07
U mnie również - może to wersja na locale UK?

#231 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez pawel80 17 marca 2014, 14:30
Nie locale UK nie ma tu znaczenia, ja wróciłem do domyślnych ustawień lokalizacji (UK), przed instalowanie najnowszej wersji.

#232 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 17 marca 2014, 15:19
pawel80 napisał(a):Nie locale UK nie ma tu znaczenia, ja wróciłem do domyślnych ustawień lokalizacji (UK), przed instalowanie najnowszej wersji.

A jednak locale tylko dziwi mnie jedna rzecz że przed kompilacją chodzi a po już nie, hmmmm.

#233 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez pawel80 17 marca 2014, 15:27
Chyba kolega mnie źle zrozumiał ;).
Miałem na myśli, że nie ma znaczenia, jakie locale mam ustawione na komputerze.

#234 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 17 marca 2014, 20:05
Jest 2.2.2 lecz bez UK, nad tym muszę jeszcze popracować.

edit:
Zrobione - v.2.2.3

#235 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez pawel80 18 marca 2014, 13:09
Dzięki serdeczne :)
Wersja v.2.2.3 działa bez problemu na locale UK. Jak znajdę jakiś problem to zgłoszę.

#236 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 18 marca 2014, 16:56
Działa również na lokalizacji PL.
Ale ja o czym innym: przy kończeniu profilu stacja włącza sygnał dźwiękowy - jest to dobre 10 sekund przed końcem profilu w programie. Czy da się to zsynchronizować i wyłączać ten sygnał z poziomu programu a jednocześnie dalej monitorować temperatury z termopar? Czy może termopary da się tylko odczytywać w trakcie cyklu?

-- Dodano: wtorek, 18 mar 2014, 17:29 --

No i jeszcze mam takiego buga, że od razu po starcie profilu zaświeca mi się pole alarmu dźwiękowego i włącza się alarm. Alarm ustawiony na 185, na termoparze mam 25 :)

#237 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 18 marca 2014, 23:00
marioj77 napisał(a):Działa również na lokalizacji PL.
Ale ja o czym innym: przy kończeniu profilu stacja włącza sygnał dźwiękowy - jest to dobre 10 sekund przed końcem profilu w programie. Czy da się to zsynchronizować i wyłączać ten sygnał z poziomu programu a jednocześnie dalej monitorować temperatury z termopar? Czy może termopary da się tylko odczytywać w trakcie cyklu?

Tak, proszę spisać wszystkie parametry ze sterownika, porównam ze swoimi i zobaczę w pierwszej kolejności czy mamy te same nastawy żeby to było kompatybilne.

Miałem tez inny pomysł, mianowicie zastosować te wyjscie do sterowania wentylatora.

marioj77 napisał(a):No i jeszcze mam takiego buga, że od razu po starcie profilu zaświeca mi się pole alarmu dźwiękowego i włącza się alarm. Alarm ustawiony na 185, na termoparze mam 25 :)

Zrobione :-)

#238 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 19 marca 2014, 21:58
sylwa76 napisał(a):
Tak, proszę spisać wszystkie parametry ze sterownika, porównam ze swoimi i zobaczę w pierwszej kolejności czy mamy te same nastawy żeby to było kompatybilne.

A może da się tak zrobić, żeby program pobrał wszystkie parametry sterownika i dawał możliwość edycji?

#239 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 20 marca 2014, 15:24
marioj77 napisał(a):
A może da się tak zrobić, żeby program pobrał wszystkie parametry sterownika i dawał możliwość edycji?

Tak, da się tylko w ten sposób program nigdy nie bedzie wersią RTM.
Czekam na info z Waszej strony o występujących błędach w aktualnej wersji i chcę wydać wer. RTM.
W przyszłośco poczekam na większą liczbę sugestii i obiecuję wydać ver PRO z wszelkimi istniejącymi parametrami do edycji.

#240 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez Vogelek23 20 marca 2014, 18:29
sylwa76 napisał(a):Tak, da się tylko w ten sposób program nigdy nie bedzie wersią RTM.
Czekam na info z Waszej strony o występujących błędach w aktualnej wersji i chcę wydać wer. RTM.
Popieram Kolegę - proszę wyłącznie o opinie z testów obecnego oprogramowania, względnie zgłoszenia ewentualnych błędów w działaniu. Proszę nie pisać próśb o dodanie nowych funkcji.

Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez Google Adsense [BOT] 20 marca 2014, 18:29