• Jaki multimetr do 300zł

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Re: Jaki multimetr do 300zł

Google Adsense [BOT] 18 Березня 2014, 15:58

#2 Re: Jaki multimetr do 300zł

Vogelek23 18 Березня 2014, 16:31
Z własnego doświadczenia odradzam "automaty", choć jeśli Kolega bardzo chce, to ponad 2x tańszy od EX420 będzie UNI-T UT60A (który posiada dodatkowo interfejs RS232 do komunikacji z komputerem). Jednakże dla celów serwisowych poleciłbym multimetr UT70A.

Ogólnie rzecz ujmując, UNI-T oferuje niezłą jakość za stosunkowo nieduże pieniądze. Nie jest to oczywiście HI-END, ale użytkuję UT70A od paru już lat (czasem w naprawdę skrajnych warunkach) i uważam, że jest to sprzęt praktycznie "nie do zajechania" - nie raz upadał mi na beton (był w holsterze), nie raz moknął na deszczu, nie raz był używany w skrajnych warunkach termicznych. I działa.

#3 Re: Jaki multimetr do 300zł

mar244 19 Березня 2014, 18:48
Vogelek23 написав:Z własnego doświadczenia odradzam "automaty", choć jeśli Kolega bardzo chce, to ponad 2x tańszy od EX420 będzie UNI-T UT60A (który posiada dodatkowo interfejs RS232 do komunikacji z komputerem). Jednakże dla celów serwisowych poleciłbym multimetr UT70A.

Ogólnie rzecz ujmując, UNI-T oferuje niezłą jakość za stosunkowo nieduże pieniądze. Nie jest to oczywiście HI-END, ale użytkuję UT70A od paru już lat (czasem w naprawdę skrajnych warunkach) i uważam, że jest to sprzęt praktycznie "nie do zajechania" - nie raz upadał mi na beton (był w holsterze), nie raz moknął na deszczu, nie raz był używany w skrajnych warunkach termicznych. I działa.

Kolega ma rację, z czego widzę ta firma jest dosyć polecana, a co do automatu, po prostu taki miałem (tego extecha) i tak jakoś się przyzwyczaiłem.

Co do tego UT70A, jak w nim sprawuje się funkcja termometru?, oraz nie powoduje uszkodzeń elementów podczas testu ciągłości obwodu?

#4 Re: Jaki multimetr do 300zł

Vogelek23 19 Березня 2014, 19:25
mar244 написав:a co do automatu, po prostu taki miałem (tego extecha) i tak jakoś się przyzwyczaiłem.
Jeśli tak, to może faktycznie lepszy będzie UT60A.

mar244 написав:Co do tego UT70A, jak w nim sprawuje się funkcja termometru?, oraz nie powoduje uszkodzeń elementów podczas testu ciągłości obwodu?
W przypadku zastosowania standardowej, kropelkowej sondy typu "K", dołączanej do miernika, pomiar jest prawidłowy do około 220°C - powyżej są już znaczne odchyłki od wzorca oraz istnieje ryzyko uszkodzenia sondy. Po zastosowaniu bagnetowej sondy (też typu "K") możliwy jest stabilny i powtarzalny pomiar do około 700°C (tyle "z małym haczykiem" udało mi się zmierzyć, aczkolwiek producenci podają Tmax nawet do 1000°C).

Co do drugiej części pytania: jak do tej pory, nie udało mi się uszkodzić żadnego elementu poprzez użycie pomiaru ciągłości obwodu (spadku napięcia) - a mierzę bardzo dużo różnych elementów i często właśnie na tym podzakresie.

#5 Re: Jaki multimetr do 300zł

Qban 25 Березня 2014, 03:27
Ja właśnie zamówiłem ut61e, bardzo dobry stosunek do cena/jakość/możliwości (około €50). Duży zakres pomiarów, dobre wykonanie, "tru rms" rozdzielczość pomiaru do 22000. Na minus słabe zabezpieczenie wejściowe (nie poleca się pomiarów wysokiego V/A) , troszkę wolny. To tyle co się dowiedziałem, jak przyjdzie, to dam znać jak się sprawuję. Za te pieniądze myślę że lepiej się nie da trafić. Polecam szczegółową recenzję : https://www.youtube.com/watch?v=Bz6CYDRl1M8

#6 Re: Jaki multimetr do 300zł

mar244 26 Березня 2014, 22:55
Po dłuższym zastanowieniu się zamówiłem model UT70A.

Pierwsze zalety jakie widzę, to masywność urządzenia jest ciężkie, fajnie leży w dłoni, nie ma się wrażenia że rozpadnie się za 5 minut, jednak Łukaszu miałeś rację, nie żałuje kupna, poprzedni multimetr miałem automatyczny, nie ma co się równać z tym co jest teraz, jak ustawie pomiar do 20v to jest do 20, a nie jak w automacie, skacze co chwile i nie może się zdecydować ile w końcu ma być. Dokładność temperatur nawet znośna, jedynie czego można się przyczepić to sposobu podłączania termopary bez przeczytania instrukcji w życiu bym się sam nie domyślił ze tak to trzeba podłączyć :), Jeżeli chodzi o sondy pomiarowe, są wykonane powiedział bym dobrze, podoba mi się ta nakładka aby odsłonić kawałek grota lub cały jak kto woli. No i woli ścisłości ostania rzecz jaka mi się podoba to sposób podświetlania, naciskamy przycisk i podświetlenie wskakuje na parę sekund, a nie jak w poprzednim multimetrze że na stałe, często zapominałem je wyłączyć i bateria znikała w mgnieniu oka :)

Re: Jaki multimetr do 300zł

Google Adsense [BOT] 26 Березня 2014, 22:55
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей