• Bios UEFI, a klucz do Windows 8.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Bios UEFI, a klucz do Windows 8.

przez djkarol 19 marca 2014, 18:11
Podczas instalacji Windowsa 8 /8.1 klucz Windowsa pobierany jest z UEFI. Nasuwa mnie się zatem kilka pytań.

Wydaje się, że będzie problem z udostępnieniem zrzutów wsadów (ponieważ zawierać będą klucz systemowy), wiec podejrzewam, że po kilku aktywacjach online systemu lub próbach aktualizacji na kilku maszynach z tym samym biosem (i kluczem) serwer Microsoft będzie "blokować" system z monitem o nie oryginalności.

Kolejny problem związany z uszkodzeniem samego wsadu, wątpię by była możliwość zdobycia "dedykowanego wsadu" pod dany model z konkretnym kluczem W8 u producenta. Może edytorem, będziemy wpisywać klucz poprzez edycje oryginalnego wsadu pobranego ze strony producenta ? Tylko skąd wziąć klucz ? Przy okazji innej sprawy spytałem na infolinii Microsoft , ale kompetencja konsultantów kończy się w momencie gdy padają słowa "BIOS UEFI". Może ktoś już napotkał się na problem ?

Re: Bios UEFI, a klucz do Windows 8.

przez Google Adsense [BOT] 19 marca 2014, 18:11

#2 Re: Bios UEFI, a klucz do Windows 8.

przez arvika 19 marca 2014, 19:50
Apple już dawno wprowadziło to do obiegu, kluczem jest słowo: jednorazówka. ;)

#3 Re: Bios UEFI, a klucz do Windows 8.

przez djkarol 19 marca 2014, 22:18
Myślę, że jednak to świeży temat, większość tych laptopów trafia na serwis gwarancyjny, problem wobec tego nie występuje na sporą skalę, ale niebawem, będziemy mieć na serwisie coraz więcej laptopów z takimi problemami. Sądzę zatem, że Microsoft, lub producenci będą musieli opracować jakiś sposób na odzyskiwanie klucza, zgodnie z licencją OEM jest ona przypisywana do konkretnego sprzętu, a sprzętu nie wymieniam przecież, tylko naprawiam, wiec dlaczego mam tracić licencję. Wprowadzę zatem usługę "Zabezpieczanie klucza Windows - wsad biosu klient będzie dostawać na płycie :)

#4 Re: Bios UEFI, a klucz do Windows 8.

przez arvika 19 marca 2014, 23:28
Obawiam się że producenta bardziej bedzie interesowała sprzedaż kolejnego nowszego modelu niż problem użytkownika z odzyskaniem klucza z uszkodzonego sprzętu... czyli to co napisałem powyżej. Dużą część produktów producent traktuje jako nienaprawialną jednorazówkę (zresztą co można naprawić np. w tablecie za 200-300zł aby nie przekroczyć warości sprzętu? )

#5 Re: Bios UEFI, a klucz do Windows 8.

przez djkarol 19 marca 2014, 23:47
W tablecie za 300 zł - nic, dlatego nie naprawiam tabletów. Ale w laptopach owszem, są obecnie na rynku sprzedawane w większości z W8 i nie kosztują one 200-300 zł. Sam skupuję laptopy, po naprawie sprzedaje zawsze z legalnym oprogramowaniem, jeśli nie będzie sposobu odzysku klucza (pomijając fakt wysłania laptopa do serwisu autoryzowanego) , to cała sprawa jest bulwersująca.

Jeden ze scenariuszy może zdarzyć się taki, że któryś z kolegów będzie potrzebować wsad, a laptop od klienta na stole z UEFI i pytanie co zrobić, udostępnić czyjś wsad z kluczem? Po czasie klient wróci z włączonymi aktualizacjami i powie, panie monit mi tu wyskakuje, że mam nielegalny Windows.

Re: Bios UEFI, a klucz do Windows 8.

przez Google Adsense [BOT] 20 marca 2014, 00:17
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).