• [ABANDONED] Sterownik stacji BGA

#921 Re: Sterownik stacji BGA

by kmkm2 18 March 2014, 19:30
Ile jest aktualnie podłączonych termopar? Ile jest wlutowanych układów?

Re: Re: Sterownik stacji BGA

by Google Adsense [BOT] 18 March 2014, 19:30

#922 Re: Sterownik stacji BGA

by blabson 18 March 2014, 19:34
Termopary mam z grzałki dół i IC,muszę dokupić do odczytu P,mam trzy max'y 6675

#923 Re: Sterownik stacji BGA

by kmkm2 18 March 2014, 19:39
Na dwóch powinno działać ok.

#924 Re: Sterownik stacji BGA

by blabson 18 March 2014, 19:44
Działa na dwóch,tylko napisałem że migoczą dwie pierwsze cyfry przy załączeniu górnej grzałki w profilu,poza tym jest ok.

#925 Re: Sterownik stacji BGA

by kmkm2 18 March 2014, 21:03
Bardzo proszę o film,jak to się zachowuje.
Pozdrawiam

#927 Re: Sterownik stacji BGA

by kmkm2 18 March 2014, 21:40
Mam komunikat: Ten film wideo jest prywatny.

#928 Re: Sterownik stacji BGA

by nme 19 March 2014, 18:19
Cały problem bierze się z wartości 1023 - włącza się łamanie tekstu i później ostatni wiersz zawija się z powrotem na pierwszej linii, przez co wyświetla się kilka znaków w tym samym polu na raz na zmianę.

W każdym razie sama wartość jest możliwa do uzyskania tylko poprzez uszkodzenie, lub brak układu max odpowiedzialnego za pomiar z danej termopary.

#929 Re: Sterownik stacji BGA

by kapi 19 March 2014, 19:01
Witam, wykonałem najnowszą wersję płytki termotransefrem, pomimo zadowalającego rezultatu nie udało mi się zaprogramować Atmegi - programator USBasp nie wykrywa Atmegi, ten programator z pierwszej strony z resztą również jej "nie widzi". Wymieniałem Atmegę i to samo... Po wylutowaniu drugiej Atmegi przyjrzałem się dokładnie płytce i zauważyłem, że nie wszystkie VCC i GND (17,18,38,39) procesora są do niego podłączone. Czy to może być przyczyna braku komunikacji między Atmegą a programatorami? Czy ktoś zaprogramował Atmegę na tej wersji płytki (z githuba) lub innej gdzie nie wszystkie piny od zasilania były podłączone? Przyznaję się, że AVRami do tej pory się nie zajmowałem.
Pozdrawiam.
Piotr

#930 Re: Sterownik stacji BGA

by kmkm2 19 March 2014, 19:38
Wszystkie vcc i gnd, są wewnętrznie połączone. Tak również było w poprzednich wersjach, więc to nie jest problemem.

#931 Re: Sterownik stacji BGA

by blabson 19 March 2014, 20:13
Pytanie do kolegi kmkm2,nme czy u was ten 4 tryb działa poprawnie? u mnie coś nie tak,gdy ustawię w pierwszym etapie tryb 4 i zapiszę to nie mogę włączyć profilu(cofa się do wyboru profilu),gdy ustawię np. 1 etap 1 tryb,potem 2 etap 4 tryb,potem 3 etap 2 tryb(odczyt temp.z IC),to podczas grzania jest omijany 2 tryb profilu,wtedy zawiesza się do odliczenia czasu w tym etapie i przechodzi do 3 etapu.

#932 Re: Sterownik stacji BGA

by kapi 19 March 2014, 20:28
Czy ktoś podsunie mi pomysł co może być nie tak?
Sprawdziłem wszystkie przejścia z ISP do procesora - wszystko jest ok. Brakowało połączenia między masą stabilizatora a masą procka z drugiej strony płytki. Po podłączeniu dalej bez zmian. Wymieniłem procka i nic... Stosowałem zworkę slow clk w USBasp i dalej bez zmian. Pony Prog2000 na programatorze z pierwszej strony wyrzuca błąd o braku procesora. Już drugi dzień nad tym siedzę i brakuje mi pomysłów. Miał ktoś podobny problem?

#933 Re: Sterownik stacji BGA

by kmkm2 20 March 2014, 00:03
Blabson spróbuj teraz, powinno być ok.

#934 Re: Sterownik stacji BGA

by blabson 20 March 2014, 08:12
Witam.teraz jest ok,tylko do końca profilu bierze pod uwagę etapy które nie były ustawione,na piątym etapie staje i nie informuje o zakończeniu profilu,praktycznie zakańcza go tylko nie ma informacji na lcd.
Przydało by się poprawić TIME,cały czas liczy od łączenia sterownika,i po wybraniu profilu dalej ten czas jest kontynuowany,nadal wiatrak w trybie 3 nie chodzi,ale potem to sprawdzę miernikiem,czy napięcie nie jest podawane na wyjście (lampki)
Wieczorem po testuję dalej.
Sprawa wentylatora się wyjaśniła,poluzował się przewód.

#935 Re: Sterownik stacji BGA

by nme 21 March 2014, 02:23
do końca profilu bierze pod uwagę etapy które nie były ustawione

Profil uruchamia wszystkie etapy których tryb jest różny od zera. W najbliższym czasie wyjdzie poprawka i podczas edycji profilu będzie zaznaczone tryby dla każdego etapu.
na piątym etapie staje i nie informuje o zakończeniu profilu,praktycznie zakańcza go tylko nie ma informacji na lcd.

To był bug, już jest ok.
Przydało by się poprawić TIME,cały czas liczy od łączenia sterownika,i po wybraniu profilu dalej ten czas jest kontynuowany

Poprawione.

#936 Re: Sterownik stacji BGA

by blabson 21 March 2014, 10:03
W tej poprawce gdy wybieram etap 1 i tryb 4, po wybraniu profilu z tymi ustawieniami włączam profil i grzeje, ale nadal nie wyświetla danych na LCD. W innych ustawieniach trybu nie ma problemu. W poprzedniej edycji wszystko było OK, tylko ten Time trochę przeszkadzał - zamiast liczyć czas profilu to liczył czas działania sterownika. Na szczęście mam wszystkie wprowadzane poprawki w firmware na dysku i chyba wrócę do poprzedniej edycji.
Może kolega do przycisku S5 przypisać wentylator? Chyba, że są inne plany co do wykorzystania go.

#937 Re: Sterownik stacji BGA

by kmkm2 21 March 2014, 11:53
W ostatniej poprawce do S5 przypisałem wentylator. Dziś poprawię tryb 4.

#938 Re: Sterownik stacji BGA

by nme 21 March 2014, 16:06
Blabson - możesz dokładniej, po kolei opisać problem? Mam wrażenie, że nie rozumiem.

#939 Re: Sterownik stacji BGA

by blabson 21 March 2014, 18:13
Dziś dokładnie sprawdziłem ten firmware,opisze przykładowo:
-żeby uruchomić profil muszę wybrać etap 1,potem żeby sterować temp. z IC ustawiam w następnym etapie tryb 4,
w tym przypadku 1 etap przechodzi,ale na 2 etapie wiesza dane na lcd ale widać że dalej grzeje według ustawień.
- żeby uruchomić profil wybierając od razu tryb 4 w 1 etapie to wyrzuca od razu do wyboru profilu,i w takiej konfiguracji nie można zapisać 1 etapu.
W przedostatniej poprawce było to możliwe,uruchamianie profilu poprzez temp.ustawionej dla dolnej grzałki,albo uruchomienie przez IC.
Jak coś to mogę nagrać i udostępnić te dwa przykłady.

#940 Re: Sterownik stacji BGA

by nme 21 March 2014, 20:50
Blabson, jeśli możesz, sprawdź czy teraz jest wszystko ok.

Re: Sterownik stacji BGA

by Google Adsense [BOT] 21 March 2014, 20:50