• Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

#241 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 20 marca 2014, 21:54
Ja nie napotykam błędów: to co zgłaszałem czyli kasowanie wykresu po naciśnięciu stop i błąd włączającego się alarmu przy starcie cyklu zostały już poprawione więc chyba czas na wersję RTM :)

Re: Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez Google Adsense [BOT] 20 marca 2014, 21:54

#242 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez keymaker 21 marca 2014, 16:47
Witam, czy jest ktoś w stanie opisać które PINy gniazda RS stacji są wykorzystywane do komunikacji i jak są podłączone do sterownika PC410. Nie mam połączenia ani na dołączonym do stacji programie ani z przedstawionym w tym wątku.

#243 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez raddeon 21 marca 2014, 17:31
Gniazdo sterownika - Wtyk RS232 ( ten który wkładam do PC )

10 - 3
9 - 2
8 - 5
Obrazek
Obrazek

#244 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 22 marca 2014, 01:47
raddeon napisał(a):Gniazdo sterownika - Wtyk RS232 ( ten który wkładam do PC )

10 - 3
9 - 2
8 - 5
Obrazek
Obrazek

Nawet nie pomyślałem że sterownik można w tak łatwy sposób wyciągnąć z kasety "dwie pieczenie na jednym ogniu" !!! Dzięki!!! Będę wymieniał przekaźnik AL2 na elektroniczny.

-- Dodano: sobota, 22 mar 2014, 03:07 --

Jest wersja RTM

#245 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 25 marca 2014, 10:22
Wszystko działa pięknie jednak zaznaczenie Auto= + x°C działa tylko do restartu programu, po restarcie już nic nie jest zaznaczone.
Wybór mocy 20/40/60/80% jest zapamiętywany jednak działa globalnie a nie dla konkretnego profilu.
Podobnie auto+x , po zaznaczeniu jest już zaznaczone w każdym profilu (ale tylko do restartu programu jak już pisałem). Przydałoby się to rozdzielić dla każdego profilu.

Brak mi również przycisku zamknij (coś autor tłumaczył dlaczego go usunął jednak nie przekonuje mnie to bo kombinacja Alt-F4 zamyka program bez potwierdzania) oraz przycisku minimalizacji.

#246 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez keymaker 25 marca 2014, 10:24
raddeon napisał(a):Gniazdo sterownika - Wtyk RS232 ( ten który wkładam do PC )

10 - 3
9 - 2
8 - 5
Obrazek
Obrazek

Dzięki za rozpiskę, u mnie połączenie z PC410 wygląda tak samo, mimo to komunikacji brak. Czy kabel RS232 jest 1:1?

#247 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 25 marca 2014, 11:57
marioj77 napisał(a):Wszystko działa pięknie jednak zaznaczenie Auto= + x°C działa tylko do restartu programu, po restarcie już nic nie jest zaznaczone.
Wybór mocy 20/40/60/80% jest zapamiętywany jednak działa globalnie a nie dla konkretnego profilu.
Podobnie auto+x , po zaznaczeniu jest już zaznaczone w każdym profilu (ale tylko do restartu programu jak już pisałem). Przydałoby się to rozdzielić dla każdego profilu.

Brak mi również przycisku zamknij (coś autor tłumaczył dlaczego go usunął jednak nie przekonuje mnie to bo kombinacja Alt-F4 zamyka program bez potwierdzania) oraz przycisku minimalizacji.

Niestetu ale jest kolega w błędzie, program przypisuje globalnie wybór mocy 20/40/60/80% do momentu kiedy w innym profilu nie zostaną wprowadzone inne parametry i zapisane :-).

Dla auto+x uznałem to jako opcję więc nie wprowadzałem zaznaczenia funkcji do pamięci. (oczywiście zmienię to i w następnej wersji, będzie jak sobie życzą goście :-))

ad. Zamykania:
Niewiem czy pamięta Kolega jak pisał na łamach forum że po wyłączeniu aplikacji dolny podgrzewacz jeszcze chodził, więc umieściłem w procedurze zamykania kontrolę "czy wszystkie swiatła pogaszone :-)". Jeżeli zależy Koledze na szybkim opuszczeniu prgramu wystarczy użyć "ESC i enter", to prawie to samo co "alt i F4".

#248 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez pawel80 25 marca 2014, 12:22
U mnie również wszystko ładnie chodzi.
Mam dwie sugestie:
1. Aktualny czas profilu jest pokazywany w pełnych minutach, natomiast na wykresie są to sekundy.
Proponowałbym to ustawić w jednolitą jednostkę (np.sekundy), ułatwi to rozpoznanie, w którym miejscu jest profil.
2. Druga sprawa, to jeżeli robię zbliżenie wykresu krzywa wykresu powinna się również powiększać, natomiast krzywa aktualnej temperatury powinna być dwa razy "grubsza" :-) w czasie rysowania wykresu.

Obrazek

Zauważ, że nawet przy powiększeniu, jeżeli pokryją się krzywe zadanej temp. z krzywą aktualnej to nie jest widoczne w którym dokładnie miejscu jest profil. ;)

#249 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 25 marca 2014, 13:58
sylwa76 napisał(a):Niestetu ale jest kolega w błędzie, program przypisuje globalnie wybór mocy 20/40/60/80% do momentu kiedy w innym profilu nie zostaną wprowadzone inne parametry i zapisane :-).

OK, nie zwróciłem na to uwagi :)

sylwa76 napisał(a):ad. Zamykania:
Niewiem czy pamięta Kolega jak pisał na łamach forum że po wyłączeniu aplikacji dolny podgrzewacz jeszcze chodził, więc umieściłem w procedurze zamykania kontrolę "czy wszystkie swiatła pogaszone :-)". Jeżeli zależy Koledze na szybkim opuszczeniu prgramu wystarczy użyć "ESC i enter", to prawie to samo co "alt i F4".

Czyli nie można zrobić przycisku zamykania bo będzie on pomijał procedurę i nie zgasi światła po sobie?
A przycisk minimalizacji?

#250 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez raddeon 25 marca 2014, 14:41
Witam co do kabla RS-232c to jest on 1:1. Dla mnie program jest ok co to zapisywania "fajki" przy auto podgrzewacza to jestem za bo używam tej formy pracy podgrzewacza no i trochę nudne jest za każdym razem pamiętać odfajkować. Poproszę "znowu" Kolegę o podzielenie się z nami opisem funkcji sterowników PC410 i REX-a, pozwoli to nam na leprze dotarcie naszych maszyn.

#251 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 25 marca 2014, 19:47
pawel80 napisał(a):U mnie również wszystko ładnie chodzi.
Mam dwie sugestie:
1. Aktualny czas profilu jest pokazywany w pełnych minutach, natomiast na wykresie są to sekundy.
Proponowałbym to ustawić w jednolitą jednostkę (np.sekundy), ułatwi to rozpoznanie, w którym miejscu jest profil.
2. Druga sprawa, to jeżeli robię zbliżenie wykresu krzywa wykresu powinna się również powiększać, natomiast krzywa aktualnej temperatury powinna być dwa razy "grubsza" :-) w czasie rysowania wykresu.

Obrazek

Zauważ, że nawet przy powiększeniu, jeżeli pokryją się krzywe zadanej temp. z krzywą aktualnej to nie jest widoczne w którym dokładnie miejscu jest profil. ;)

Bardzo mi przykro ale użyłem gotowej kontrolki i niestety tak to wygląda, gdybym wiedział wcześniej że są takie problemy poszukał bym czegoś innego. To samo tyczy jednostek czasu, kontrolka obsługuje całe daty tzn r/m/d/g/m/s i jak by to wyglądało.

Po próbuje jeszcze ale obawiam się że nic z tego nie wyjdzie :-)

-- Dodano: wtorek, 25 mar 2014, 19:51 --

marioj77 napisał(a):Czyli nie można zrobić przycisku zamykania bo będzie on pomijał procedurę i nie zgasi światła po sobie?
A przycisk minimalizacji?

O tym nie pomyślałem, pewnie że się da i tak zrobimy ale nie będzie to przycisk na ramce :-) a co do reszty to zobaczę co da się zrobić.

#252 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 26 marca 2014, 12:16
Udało się przywrócić krzyżyk lecz nie mogłem tego przetestować osobiście, proszę ustawić dolny podgrzewacz na 100%, uruchomić cykl i zamknąć program z krzyżyka - czekam na info i dopiero wypuszczę full'a.

W celu czytelności wykresu linię postępu profilu pogrubiłem dwukrotnie, jest także pamięć auto x+C

sr.rar

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#253 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 27 marca 2014, 09:35
Sprawdziłem na dolnym podgrzewaczu ustawionym na 100%, na auto+x oraz na podnoszeniu mocy dołu krokowo w zależności od temperatury - na każdym ustawieniu kliknięcie krzyżyka zamykającego program powoduje wyłączenie cyklu.
Chyba to dobrze :)

-- Dodano: czwartek, 27 mar 2014, 09:37 --

A zapamiętywanie auto+x jest kapryśne - jak przejdę z profilu z zaznaczonym auto+x na profil, który nie ma tej opcji i wrócę z powrotem do tego co miał, zaznaczenie znika. Jeśli przejdę na inny profil, który to zaznaczenie ma i wrócę do tego, który powinien to pojawia się z powrotem. Czary :)

#254 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 27 marca 2014, 11:43
marioj77 napisał(a):A zapamiętywanie auto+x jest kapryśne - jak przejdę z profilu z zaznaczonym auto+x na profil, który nie ma tej opcji i wrócę z powrotem do tego co miał, zaznaczenie znika. Jeśli przejdę na inny profil, który to zaznaczenie ma i wrócę do tego, który powinien to pojawia się z powrotem. Czary :)

Tu jest ta samam zasada co z 40/60/80/100, proszę nadpisać wszystkie profile z odpowiedzno zanzaczonym lub nie zanzaczonym haczykiem i powinno być oki, Tak jest tylko w przypadku nie zdefiniowania (zapisania) profilu.

#255 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez insert 3 kwietnia 2014, 17:21
Witam!
Od jakiegoś czasu obserwuje watek ale dopiero dzisiaj uruchomiłem sterownik do podgrzewacza.
W moim wypadku PC410 steruje HOT'em, natomiast dolny podgrzewacz jest odrębnym urządzeniem.
Program bardzo ładnie się łączy ze sterownikiem, wysyła profil, działa start i stop z aplikacji ale nie steruje grzałką.
Włącza się tylko OUT2, a OUT1 od czasu do czasu tylko mignie ale na tyle mało intensywnie, że temperatura się nie podnosi. Wydaje mi się, że gdzieś wydziałem informacje w tym temacie jak to przestawić ale nie mogę tego znaleźć.

Obrazek

Tak nawiasem to świetna sprawa z tym zapisywaniem przebiegu temperatur do pliku. Można taki wykres załączać np. z reklamowanym układem.

#256 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez raddeon 3 kwietnia 2014, 18:34
Powinieneś jeszcze spiąć termoparę z podgrzewacza do PC410 bo masz temperaturę ponad 1000°C :D

#257 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 3 kwietnia 2014, 19:12
insert napisał(a):Witam!
Od jakiegoś czasu obserwuje watek ale dopiero dzisiaj uruchomiłem sterownik do podgrzewacza.
W moim wypadku PC410 steruje HOT'em, natomiast dolny podgrzewacz jest odrębnym urządzeniem.
Program bardzo ładnie się łączy ze sterownikiem, wysyła profil, działa start i stop z aplikacji ale nie steruje grzałką.
Włącza się tylko OUT2, a OUT1 od czasu do czasu tylko mignie ale na tyle mało intensywnie, że temperatura się nie podnosi. Wydaje mi się, że gdzieś wydziałem informacje w tym temacie jak to przestawić ale nie mogę tego znaleźć.

Obrazek

Tak nawiasem to świetna sprawa z tym zapisywaniem przebiegu temperatur do pliku. Można taki wykres załączać np. z reklamowanym układem.

Wszystko jest opisane w helpie który zawiera ostatnia wersja oprogramowania.

#258 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez insert 3 kwietnia 2014, 19:49
Tak, druga termopara jest jeszcze nie podpięta. Jak pisałem dolny podgrzewacz jest osobnym urządzeniem w osobnej obudowie, pracującym niezależnie i w tej wersji nie mam komunikacji między między tymi sterownikami, może w wersji 2.0 będzie ;-).
W obudowie sterownika do górnego podgrzewacza mam gniazdo drugiej termopary, która będzie mierzyć temperaturę powierzchni płyty ale jeszcze nie mam wtyczki do niej dlatego nie jest wpięta i stąd te wskazania.
Z drugiej strony jak jest możliwość odznaczenia V-T2 to w sumie też nie powinna się ta temperatura wyświetlać lub powinna się wyświetlać w postaci N/A.
Fajnie by było gdyby opisy Temperatura 1, Temperatura 2 dało edytować np. w pliku *.ini albo w ustawieniach aplikacji na np. Górny podgrzewacz, PCB.

-- Dodano: czwartek, 3 kwi 2014, 21:02 --

Faktycznie nie sprawdzałem help'a.
Jak ustawić te parametry? Po naciśnięciu SET/PAR przez 3 sekundy wyświetla mi się prog i do wyboru mam idLE, Hold, run i bez względu co wybiorę i zatwierdzę PAR/SET to mam te same parametry.
Z tych co udało mi się odszukać to mam a Addr 0.1 i bAud 19.2. Nie wiem gdzie znaleźć ALo2.

#259 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez raddeon 3 kwietnia 2014, 20:38
A Kolega w swym sterowniku ma takie coś jak "Loc" powinno być ustawione 808 wtedy jest więcej parametrów odblokowane, po drugie ten drugi osobny podgrzewacz wystarczy w nim rozpiąć sterowanie grzałką i podłączyć szeregowo pod PC410 Out2 (oczywiście mówię o sterowaniu np. triakiem czy przekaźnikiem elektronicznym a nie już samymi grzałkami bo przekaźnik PC410 może nie wytrzymać) ustawiając wtedy w programie sterowanie podgrzewaczem i świetnie trzyma się profilu.

#260 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez insert 3 kwietnia 2014, 20:49
Parametr Loc ma wartość 808.
A co z parametrem prog -> idLE, Hold, run? co mam wtedy wybrać?
Ja do sterowania dolnym podgrzewaczem zastosowałem REX-C100.

Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez Google Adsense [BOT] 3 kwietnia 2014, 20:49