• Acer Aspire Z5761 Touchscreen nie pracuje

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Acer Aspire Z5761 Touchscreen nie pracuje

przez notfound 25 marca 2014, 20:06
Pozdrawiam specjalistów tego forum.

Od pewnego czasu przestał pracować ekran dotykowy mojego Acera.
Po rozebraniu okazało się, że płytka dotykowa regulacji głośności i jasności ekranu
była całkiem zabrudzona. Po wymyciu jej okazało się, że większość jej elementów
elektronicznych jest wyżarta przez jakiś bardzo agresywny środek:

Obrazek

Po tym stwierdzeniu przyjrzałem się dokładnie ekranowi i zauważyłem, że w dolnym lewym rogu ekranu także jakiś element jest wyżarty:

Obrazek

Na podstawie opisu na folii powinna tam się znajdować dioda LED.
Przyjrzałem się też innym rogom ekranu:

1. prawy górny:

Obrazek

2. lewy górny:

3. w lewym dolnym nie ma żadnej elektroniki.

Obrazek

Przed diodami na górze znajdują się szybki przeźroczyste, a na dole szybka ciemna.
Zdjęcia są wykonane z dużym powiększeniem.

Próbowałem dowiedzieć się czegoś w serwisie Acera, ale powiedziano mi, że tego się nie naprawia, nie istnieje jako część zamienna, tylko cały touchscreen - ekran z elementami dotykowymi, cena ponad 2400 zł.

Próbowałem też znaleźć przyczynę uszkodzenia i okazało się, że pewnego dnia przed paroma miesiącami żona wycierała plamę kocich sików pod obudową i na obudowie w tym miejscu:

Obrazek

mnie nic o tym nie mówiąc.

A wiec najprawdopodobniej nasz kocur załatwił na dobre mojego touchscreena.
Jego mocz wyżarł miedż i elementy elektroniczne na płytce giętkiej ekranu, na płytce dotykowej głosu i jaskrawości, a także ścieżki i niebieskie diody świecące
oświetlenia ramy ekranu w prawej dolnej części.

Czy ktoś z użytkowników tego forum wie co to za dioda została przez mocz naszego kota wyżarta?
Może przy odrobinie szczęścia udałoby mi się ją zdobyć i podlutować na giętkiej
płytce. Po zdrapaniu plastyku udało mi się dotrzeć do miedzianych ścieżek.
Oznaczenie giętkiej płytki z wyżartą LED diodą brzmi:
DAT03TH84A0 REV.A
Za wszelkie wskazówki z góry dziękuję.
notfound

Re: Acer Aspire Z5761 Touchscreen nie pracuje

przez Google Adsense [BOT] 25 marca 2014, 20:06

#2 Re: Acer Aspire Z5761 Touchscreen nie pracuje

przez Vogelek23 29 marca 2014, 21:21
Proszę podać wymiary którejś z ocalałych diod (wysokość i szerokość) - oczywiście takiej, która wielkością odpowiadałaby tej wyżartej.

#3 Re: Acer Aspire Z5761 Touchscreen nie pracuje

przez notfound 8 maja 2014, 21:46
Vogelek23 napisał(a):Proszę podać wymiary którejś z ocalałych diod (wysokość i szerokość) - oczywiście takiej, która wielkością odpowiadałaby tej wyżartej.

Witam Kolegę Vogelek23,

dopiero dzisiaj znalazłem czas, żeby rozkręcić AIO Peceta.
Wymiary dobrej diody

Obrazek

są następujące:

1. szerokość:

Obrazek

2. głębokość:

Obrazek

3. wysokość = 0,8 mm

Dla przypomnienia miejsce wyżartej diody:

Obrazek

Pozdrawiam
notfound

Re: Acer Aspire Z5761 Touchscreen nie pracuje

przez Google Adsense [BOT] 8 maja 2014, 21:46
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).